sâmbătă, ianuarie 09, 2010

Deepak Chopra - Legea [1] Potentialitatii Pure

sau...
Sambata-i a face


Astazi, Sambata 9 Ianuarie 2010. Azi poate fi ziua in care viata noastra ia turnura spre bucurie si bunastare (de hrisca ne ocupam lunea, miercurea si vinerea!). Maine poate fi ziua in care viata noastra ia turnura spre bucurie si bunastare. Poimaine poate fi ziua... De preferat e ca ziua "aia" sa se petreaca cat suntem inca in viata. 
O intreaga pleiada de speackers (vorbitori), trainers, authors, illuminated, priests, ne povestesc despre bucuria, bunastarea, abundenta, joaca care ne sunt date din nastere. Ne nastem cu ele ca drept ce nu ne poate fi luat de nimeni. Niciodata. Putem doar sa-l uitam. Il uitam temporar. 
Si sambetele noastre sunt despre a face astfel incat sa ne amintim. Stiti usurarea pe care-o simti atunci cand iti amintesti un cuvant pentru care-ai avut lapsus? Ei, cum o fi cand iti amintesti toate informatiile care conteaza si pentru care ai avut lapsus in ultimii 20, 30, 40, 50 ani? Sigur, o fi placut sa-ncerci experienta asta si cand iti inchei socotelile lumesti, da' mie mi-ar placea sa nu mai astept...
Sambata tracuta spuneam ca l-am ales in postura de clopotel de trezire, de ceas desteptator pe Deepak Chopra si ale sale Sapte legi spirituale ale succesului. Chopra ne va fi primul clopotel de trezire; va urma al doilea, al treilea si tot asa. Si pana nu suntem cu ochii bulbucati de cat sunt de deschisi, pana nu Stim, pana nu ne e Bine, Bucurie, Bunastare, nici ca ne oprim. 
L-am ales pe Chopra pentru ca acest domn ne ofera instrumente spirituale puternice foarte, in vorbe de intelept: putine, simple si clare. Folosirea instrumentelor propuse de Chopra ne poate aduce raspunsul la celebrele de-acum:
"Eu cine sunt?"
"De unde am venit?"
"De ce am venit?"
"Unde ma duc cand plec?"
In sumar, Chopra ne spune asa:
Sunt sapte legi spirituale:
[1] Legea potentialitatii pure
[2] Legea daruirii
[3] Legea cauzei si efectului (sau legea Karma-ei)
[4] Legea efortului minim
[5] Legea intentiei si a dorintei
[6] Legea detasarii
[7] Legea menirii in viata (sau legea Dharma-ei)
Sunt sapte zile ale saptamanii. Ei, ce coincidenta! Chopra ne propune sa ne concentram in fiecare zi asupra unei legi. Cu alte cuvinte sa traim fiecare zi intr-o lege. Sunt deja milioane de oameni care traiesc in aceasta magica geometrie:
[1] Duminica - Legea potentialitatii pure
[2] Luni - Legea daruirii
[3] Marti - Legea cauzei si efectului (Karma)
[4] Miercuri - Legea efortului minim
[5] Joi - Legea intentiei si a dorintei
[6] Vineri - Legea detasarii
[7] Sambata - Legea menirii (Dharma)
Va propun sa ne alaturam!


Legea potentialitatii pure 


Partea 1/3


Partea 2/3



Partea 3/3



Recapitulam:


[1] Practica tacerii inseamna angajamentul ferm de a petrece zilnic o anumita perioada de timp pentru a fi pur si simplu. Experimentarea tacerii inseamna renuntarea temporara la activitatea vorbirii dar si la alte activitati cum sunt: privitul la televizor, ascultatul radioului sau lectura unei carti. Chopra ne recomanda sa ne fixam, in fiecare zi, un anumit interval de timp in care practicam tacerea (putem incepe cu o jumatate de ora pe care o crestem gradat). Inaintatii in arta tacerii petrec perioade lungi in acesta practica. Ce se intampla atunci cand experimentam tacerea indelungata? La inceput dialogul interior devine foarte turbulent. Simtim intens nevoia de a vorbi sau de a gandi. Dar mintea va fi infranta, in timp. Atunci cand stapanul, Sinele ramane suficienta vreme constant in refuzul de a vorbi, mintea oboseste si renunta la flecareala ei obisnuita, flecareala pe care, tot mintea se chinuie s-o infatiseze ca fiind deosebit de importanta. Atunci abia vom experimenta linistea profuna si pacea pe care aceasta liniste o aduce cu sine.
[2] Meditatia zilnica este cea de-a doua cale. La modul ideal ar trebui sa meditam 30 minute seara si 30 minute dimineata. Cum se face meditatia? Care-i cea mai buna tehnica? Ce fel de tehnici exista? Cum stiu daca sunt in stare meditativa? Va prezint aici un filmulet (aproape 50 minute) care cu maxima simplitate raspunde tuturor intrebarilor despre meditatie. Este atat de simplu facut, incat Matei (10 ani) a inteles perfect tot ce e de inteles . Este atat de incarcat informational, incat primul lucru pe care vrei sa-l faci dupa ce-l vezi este sa incerci. Sau sa dormi :-). Hai sa-l vedem aici! Sau aici: 



[3] Practica ne-emiterii de judecati de valoare este cea de-a treia cale de acces la campul potentialitatii pure. Judecata se refera la evaluarea permaneneta a lucrurilor ca fiind bune sau rele, corecte sau gresite. Ne-emiterea de judecati de valoare creeaza in mintea noastra o stare de liniste, de pace si de usurare: "bun! azi n-am nimic de judecat pe ordinea de zi!" Practica ne-emiterii de judecati de valoare poate fi inceputa dimineata cu afirmatia: "Astazi nu voi judeca nimic din ceea ce se petrece", afirmatie pe care ne-o amintim pe parcursul zilei ori de cate ori ne surprindem catalogand o persoana, situatie, eveniment (nu uitati de trafic, birou, metrou, familie...). Daca aplicarea acestei practici pentru o zi intreaga ni se pare prea dificila, o putem aplica o ora sau doua ore: "in urmatoarea ora nu voi judeca nimic din cele ce se petrec; nu le voi judeca a fi bune sau rele, corecte sau gresite."


Urmeaza: Legea [2] Daruirii

5 comentarii:

  1. Ma surprinde ca la astfel de postari nu exista comentarii. Sunt cel putin la fel de interesante ca si cele despre mancare.

    RăspundețiȘtergere
  2. :-)))

    Si pe mine m-a surprins. Era nevoie de tine, Madeleine, sa spargi gheata spiritualitatii :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si eu observasem lipsa comentariilor de la postarile despre spiritualitate,iarta-ne,dar intelege-ne si pe noi,inca ne e fooaaame!de inteles ca 'Ciulamaua de ciuperci'sa aiba 43! de comentarii si chiar acum 'plec'sa postez si eu unul.Mai intai experientele... culinare,ca sa le putem avea pe cele spirituale. Cat despre legile lui Chopra,se aseamana cumva cu rugaciunile pe zile pe care le citeam eu dintr-o carte ortodoxa,asa ca ,le voi adauga la rugaciunile de dimineata. Dar nu am cautat eu bine ,sau chiar lipseste ultima lege? Oricum iti multumesc pt propunerea si timpul tau acordat noua. Cu mult drag!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Angela!
    Esti cu tot nasu-n ciulamica, 'ai?
    Chopra... ihiiii, seamana cu orisice ritual care-ti transforma ziua intr-un semnificativa si celebratoare.
    Love & Meaning!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, vad ca video-urile nu mai sunt disponibile. Ai idee unde le-as putea gasi?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails