miercuri, ianuarie 06, 2010

Dovleceii [curcubita pepo, zucchini, summer squash, courgette]

Din punct de vedere alimentar, dovleceii sunt la mijloc intre statutul de leguma si cel de fruct.

Dovlecei nu aduc un aport de vitamine si de minerale iesit din comun dar sunt un "aditiv" deosebit de util in alimentatia raw. 100 g de dovlecei, ovleceii aduc in corpul nostru: 93,7% apa, 0,9% proteine, 0,1% lipide si 3,2% si18 Kcal precum si valoroasele: 10% din aportul zilnic recomandat [azr] de mangan, 8% azr vitamina C si 5% azr magneziu. Dovleceii mai contin (insa in cantitati mititele): fibre, vitamina A, potasiu, cupru, acid folic, vitamina K, fosfor, omega 3, calciu, zinc, etc.

Desi nu foarte bogati in fitonutrienti, s-a constatat ca sucul de dovlecei are efecte benefice in lupta impotriva cancerului. Sunt cu deosebire recomandati barbatilor datorita proprietatilor lor anti-inflamatorii asupra prostatei. Consumati frecvent, asigura protectie cardio-vasculara, amelioreaza simptomele artritelor si afectiunilor oculare.

In bucataria raw, dovleceii sunt cu deosebire pretiosi tocmai pentru textura si pentru gustul lor neutru, caracteristici care ne permit sa ii folosim cu succes ca baza pentru manufacturarea de: paste (spaghetti, linguine, pappardelle, fettuccine), hummus, dovlecei umpluti, creckers de legume, etc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails