vineri, ianuarie 15, 2010

Painici, saleuri si-un covrig

Painici
Saleuri
si-un covrig
Brutaria raw isi deschide, astazi, portile; e pentru prima data cand incropesc produse de panificatie :-). Produsele noastre sunt, astazi, confectionate din acelas "aluat". Doar modelate in forme diferite, nascocite, asa, la moment. Nu-mi vine sa cred cat a fost de simplu. Iata:
Ingrediente:
Faina de grau integral - 250 g (m-am lenevit... in mod normal as fi folosit grau incoltit si macinat de mine in faina)
Tarate de grau - 125 g
Chimen  - 1 lingurita (eu l-am macinat; e ok si intreg)
Seminte de mac  - 1 lingura
Seminte de susan - 50 g
Ulei de masline - 1 lingura
Sare - 1 lingurita (dupa gust)
Desigur, pot fi adaugate orice alte condimente si/sau legume (masline, usturoi, etc). 
Preparare:
Rasturnam toate ingredientele intr-un castron:
Turnam apa treptat, framantand, pana ce obtinem o bila :-):
Transformam bila intr-un cerc, prin apasare delicata cu mainile (eu am pastrat o grosime de 1,5-2 cm):


Transformam cercul intr-un patrat prin interventia cutitului:
 
Transformam patratul in patru painici:
 
Tavalim painicile prin mac sau susan sau le ungem cu ulei si le saram; le asezam pe o farfurie prevazuta cu hartie de copt (sau pe tava deshidratatorului). Depozitam tava pe caloriferul din camera lui Matei :-) si, noapte buna, painici!
 
Din marginile pe care le-am retezat cu ocazia transformarii cercului in patrat, modelam doi serpi lungi:
 
Transformam un sarpe intr-un covrig:
Iar pe celalalt in saleuri:
 
Le tavalim pe fiecare prin ce poftim, le asezam pe tava acoperita cu hartie (sau pe tava deshidratatorului):
 
Le admiram o vreme
Din mai multe unghiuri
Si le spunem, si lor, noapte buna!
 
A doua zi le admiram "rumeneala" de pe fata superioara:
 
 
 
Si le sucim cu susu-n jos:
 
Ne-ntorcem fuga de la birou, pentru ca acasa ne asteapta painici, saleuri si-un covrig. Calde!
Noi le-am mancat cu guacamole:
 
Le-am transformat in bruschete:
Au fost bune!

11 comentarii:

  1. Arata bine da' cre' ca-s destul de uscatele, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Saleurile sunt uscate. Painicile sunt moi pe dinauntru iar covrigu' este mediu :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. Ale mele nu s-au rumenit neam! Ba chiar pe partea de dedesubt au ramas cu o incerta culoare maro-negru-vanat. Si miros cam dubios pe partea asts. N-am avut curaj sa le degust. Tocmai ce le-am aruncat la gunoi. :(
    Le-am uscat pe o farfurie obisnuita de portelan. Le-am facut duminica pe la pranz si le-am recoltat azi dimineata, ca am uitat de ele. Le-am intors pe partea cealalta abia ieri seara.
    Zi repede, unde am gresit, ca nu arata deloc ca cele din pozele tale.

    In schimb am un succes nebun cu bomboanele din curmale. Inclusiv la birou, unde mi-au fost mancate toate, evident dupa ce am fost privita fooaaarteee lung cand a venit vorba de ingrediente si de modul de fabricatie. :)

    aisha

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Aisha! Tocmai ce postam ceva detalii despre ast subiect pe forum (imi pare rau ca s-au stricat painicile; cel mai probabil au fermentat; am sa fac adaugiri la postul cu caloriferu'); atunci cand deshidratezi pe calorifer sunt importante doua-trei lucruri: 1). sa ai centrala proprie :-) si sa poti mentine temperatura pe la vreo 40 grade pe calorifer, macar in noaptea in care le-ai pus la deshidratat; 2). sa nu uiti sa le intorci pe partea cealalta a doua zi dimineata (altfel, umezeala de dedesubt le face sa fermenteze; 3). daca caloriferul nu e prea vartos, opteaza pentru saleuri (fara coca prea groasa); 4) o idee ce mi-a venit acum: in loc de farfurie cred ca e mult mai bine sa folosim o grila asemanatoare cu cea pe care o descrie prietena Miha in al sau home made dehydrator: www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/02/home-made-sunbeam-dehydrator.html

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine, te cred pe cuvant si mai fac o incercare, desi la treaba cu centrala proprie sunt deficitara. Sunt mandra detinatoare a unui apartament in bloc comunist. Comunist, da' bun! :)))
    Si inca ceva, nelegat de subiect. Nu stiu daca toata lumea are aceeasi problema, dar mie mi se incarca foooaaarte greu blogul tau de cateva zile. Am verificat si la birou si acasa: aceeasi problema. Banuiesc ca incepi sa ai prea multa grafica si filme pe pagina. Si pana sa bifezi cele 365 de zile mai e! Nu-s specialist intr-ale computerului, deci vezi si tu ce mai zic si altii.
    Eu as vrea sa te citesc zilnic, cu conditia sa nu albesc mai mult decat sunt deja. :)))
    Succesuri! :)))

    aisha

    RăspundețiȘtergere
  6. Hmmm, multumesc frumos pentru vesti. Mda, nu-i tocmai de bine sa ne-mpotmolim in ziua 33 din 365. Cerem ajutor specializat. O fi de la marea de cititori care acceseaza blogul in acelasi timp :-)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna Andreea,

    mi-e tare pofta de o painica raw, dar din pacate nu am inca deshidratator si nici la calorifer nu mai e caldura:). Stii cumva daca se gasesc de cumparat de undeva? sau cum le-as putea prepara fara deshidratator?

    Multumesc
    Mire

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Mirelush invartecush :-)!

    Mai, mai, mai! Sigur ca ti-e pofta de painici... nu ne e noua, tuturor?

    Painici vom plamadi, usca si vinde noi. Da' doamne ia-ma, nu ne astepta inca trei saptamani, ca-ti ies herpesi di pofta :-)

    Ia incearca mataluta sa le usci la soare :-). Zau! Fa-le subtirele-subtirele caci s-ar putea sa fermenteze. S-ar putea sa fie usor acrisoare (de la fermenti), da' merita sa-i dai o incercare. Nu?

    Eu as incerca intai crackersii aia cu hrisca si nuci braziliene (is minunati si sunt subtirei); sau de-aia cu seminte de in; si-n finctie de cum ies astea... treci si la painici.

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  9. merge oare si la cuptorul electric, setat la minim? pentru cei care nu au unde deshidrata ... sau de unde se cumpara un deshidratator?

    RăspundețiȘtergere
  10. p.s. la mine minimul pare sa fie cu o gradatie-doua sub 60 de grade, nu stiu daca asta inseamna 40 sau 50 de grade...

    RăspundețiȘtergere
  11. Cu ce as putea inlocuii taratele?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails