luni, ianuarie 18, 2010

Lapte de migdale si susan

Faceam eu lapte de migdale de vreo trei-patru luni cand am descoperit laptele pe care-l face prietena mea Oana: delicios! Ei bine, i-am smuls secretul si vi-l soptesc si voua: putin susan. Acest lapte este cremos, plin, ce mai domnule, e laptos.
Ingrediente:
Migdale hidratate* - 1 castronel (~150 g in stare uscata)
Susan - 2 linguri
Sare - un praf
Curmala - 1 bucata (sau 1/2 lingurita miere)
Preparare: 
Introducem toate ingredientele in blender; turnam 750 ml apa (3 pahare) peste ele; pornim blender-ul pentru 2 minute. Stop.
Dotam un vas cu o punga de filtrare:
Stoarcem si ultima picatura de lapte, e voila:
Laptele acesta e bun cu cereale, e bun langa biscuiti, e bun cu cacao, e bun pur si simplu. Apoi, prepararea lui dureaza mai putin decat drumul pana la magazin pentru a cumpara prostia pasteurizata vanduta pe post de lapte. Enjoy!
* Coaja de culoare inchisa a semintelor contine "anti-enzime"; e o dotare buna pentru seminte, le opreste de la autodigere; le face sa supravietuiasca (fara sa putrezeasca) vreme mai indelungata. Nu e, insa, o dotare prea buna pentru corpul nostru pe care vrem sa-l ajutam sa digere mancarea cat mai facil; hidratarea semintelor pentru timpul recomandat, dizolva in apa "anti-enzimele" din coaja si aduce, practic, la viata semintele si nucile (care, altfel se gasesc intr-un fel de stare de hibernare).  Toate retetele in care recomand seminte sau nuci hidratate pot fi preparate si cu semintele ne-hidratate. Altfel, orice hidratare, oricat de scurta e mai buna decat deloc.

11 comentarii:

  1. Buna!
    Am descoperit ieri blogul tau si sunt absolut fascinata. Atat de fascinata ca am si trecut la treaba, printre altele am facut si un green smoothie. De atunci tot citesc din blogul tau si ma minunez.Ma bucur tare mult ca am dat de tine!
    Legat de acest lapte de migdale, ma gandeam oare nu e mai profitabil pt organism sa sarim pasul cu filtrarea, sa il bem asa cum iese mixtura respectiva?
    Cristina

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, Cristina!
    Vai de mine, da ce vesti imbucuratoare imi dai! Ma bucur mult ca ai dat de mine :-)
    "Fibra" de migdale e buna, intr-adevar. Nu-i musai sa "mesteci" laptele. Poti folosi "pulpa" ramasa in loc de sapun (de fata si corp). Poti s-o amesteci cu putina miere, putina faina de in, cateva stafide, pure de fructe (orice-ti trece prin minte sau mana) si s-o mananci ca "budinca"; sau poti forma guguloaie pe care le usuci pe calorifer 8-10 ore si faci cookies :-)
    Cristina, azi e o zi speciala (www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/02/mirabilitatea-fiintei-umane.html); iti cer o mare favoare: scrie-le prietenilor tai si fa-i sa ne viziteze si ei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna, Andreea!
    In primul rand vreau sa-mi exprim si eu multumirile pentru ce faci aici. Iar in al doilea rand am o intrebare referitoare la punga de filtrare. Se comercializeaza undeva, sau e confectionata de tine?
    Cu multumiri si amdiratie, Ramona

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Ramona!
    Bun venit. Ba eu iti multumesc tie de lectura si de vorbele-ti frumoase si imbucuratoare.
    Pungile aistea le-am facut cu manutele mele :-). Pot fi comandate de prin tari straine, da' e relativ absurd. Mai strange din dinti si tifoane pret de maxim o luna; le vom scoate la vanzare in curand.
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  5. :)Asa voi face ;) !
    Multumesc, voi fi cu ochii pe blog!
    Ramona

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna ziua, si inca mai putem ura cu drag si Cristos a inviat!
    am descoperit de curand acest site plin de bunavointa si bunavoie,ca urmare a cercetarilor pentru un stil de viata sanatos.
    Si eu si sotul meu ne dorim sa ajungem la un stil de viata cat mai raw, ce ne descurajeaza e ca nu avem multe din ustensilele trebuincioase, si in plus imi vine din pacate greu sa alcatuiesc un meniu zilnic complet.O sa revin mereu la site si cu perseverenta sper sa reusim:)
    A, iubim smoothie-urile verzi pe care le savuram zilnic.
    Multe binecuvantari,
    Simina

    RăspundețiȘtergere
  7. Buna ziua,
    asemenea laptic plin de calciu se poate da si unui bebic de 7 luni si 1/2? Multumesc frumos! minunat acest blog!pretioase informatii ne oferiti!

    RăspundețiȘtergere
  8. de mult cautam un inlocuitor pt laptele oribil din comert care face numai rau tenului si organismului fix acum fug in bucatarie sa incerc reteta :):)

    RăspundețiȘtergere
  9. Hei, multumesc pentru reteta ! Sincer nu am deloc inclinatii raw (desi cred cu toata fiinta mea in acest regim minunat) insa pentru fetita mea vreau sanatate deplina.
    Am gatit lapte de migdale si astept cu emotie sa vad daca ii place. Iar daca am noroc, renuntam la laptele din comert !

    Iti doresc numai bine, inspiratie si ...acceasi generozitate de a imparti cu noi ce descoperi nou si bun

    Alina

    RăspundețiȘtergere
  10. Are ceva daca fac laptele din migdale cu coaja?

    RăspundețiȘtergere
  11. Buna Andreea, multumim pentru explicatii si retetele detaliate (efectiv mi-au facilitat adoptarea unui stil de viata mai sanatos), dar momentan am doua curiozitati: stiind ca semintele de susan sunt o sursa importanta de calciu, cat as putea creste procentul de susan in aceasta reteta de lapte? exista vreo doza/limita pe care este bine sa o am in vedere?....pana acum am consumat susanul zilnic in amestec cu putina miere (cate o lingura dimi si una seara), dar as vrea sa-l "transfer" in laptele de migdale. A doua curiozitate vizeaza migdalele in sine - recomanzi migdalele cu pelicula maro sau migdalele albe, curatate? multumiri anticipate

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails