luni, ianuarie 25, 2010

Potiune magica

sau...
Luni e despre micul dejun
Urasc green smoothie! Din toti rarunchii. Acum stiu si de ce.
Iar am vazut un seminar care mi-a restructurat creierii. Am avut sentimentul de trezire, de claritate, pe care l-am trait in urma cu aproape 6 luni, cand am devenit raw. Tot Victoria Boutenko este responsabila. Seminarul se cheama Greens can save your life.
Pe parcursul unei ore si jumatate doamna Boutenko ne povesteste de ce ar trebui sa ne incepem fiecare dimineata cu un green smoothie. Yaach! Cu sucurile ma obisnuisem... green smoothie ma face k.o. Nu pot sa-l beau.
Sa va spun de ar trebui sa-l beau si de ce nu pot sa-l beau:
Ar trebui sa-l beau pentru ca atunci:
- as evita orice risc de a face cancer sau orice alta boala endogena;
- as fi plina ochi de energie, inspiratie si elan;
- nu mi-ar mai cadea un fir de par;
- mi s-ar indesi parul;
- pielea mi-ar fi cea mai frumoasa din lume;
- mi s-ar intari unghiile;
- n-as avea nici un simptom de detoxifiere in timp ce as trece printr-o intensa detoxifiere, in fapt;
- mi-ar creste apetenta sexuala;
- mi-ar disparea firele de par albe;
- mi-ar disparea orice iritatie sau roseata, furuncul, cosuri, transiratie, etc (hei, vorbim totalmente ipotetic!!! nu mi-s plina chiar de toate buboaiele pamantului).
Nu pot sa-l beau pentru ca:
Pragmatic vorbind, pot inghiti cu greu chiar si prima gura de licoare vascoasa si verzulie. La a doua sunt deja foarte pregatita sa-mi golesc stomacul...
Stiintific vorbind, povestea e destul de lunga dar foarte interesanta. Pentru extraterestrii de noi. Green smoothie e cea mai buna forma de detoxifiere; cea mai buna forma de evitare a cancerului; cea mai buna forma de infericire a propriei persoane; ce mai, e "mancare" pentru supereroi...
Bun, pe mine seminarul m-a convins. M-am trezit si m-am dus ata in bucatarie. Am suit storcatorul de fructe pe ultimul raft al camarii si-am asezat blenderul la loc de cinste. Mi-am luat elan si-am introdus in blender toate frunzele verzi pe care le-aveam in casa: 6 frunze de varza, 4-5 de salata, o legatuta de patrunjel si-o tulpina de telina; un litru de apa peste si zzzzzzzzzzzzzzz. Gata! S-au blenduit.


Am turnat "licoarea" in pahar; incetisor... cam groasa si cam cu cocoloase; in timpul asta imi cam tineam respiratia: un miros de clorofila de mi se strepezeau dintii... Am luat o gura si... noroc ca eram langa chiuveta... Yaaaaccchhhh! Oribil! Am avut nevoie sa beau jumatate de pahar de apa dupa o gura de smoothie pe care nici macar n-am inghitit-o. Horor!
Am dezarmat pret de cinci minute. Am revizuit motivele pentru care vreau sa beau un green smoothie si-am luat-o mai usurel:
- o bucata mare de ananas
- o jumatate de gref
- 4 frunze mari de varza
- 500 ml apa
A mers! A fost acceptabil... Ba chiar am reusit sa-l beau catinel, cu inghitituri moderate, pe tot. Am pastrat un al doilea pahar pentru mai tarziu. Am incercat, dar n-am mai putut. Maine trag speranta intr-un pahar si jumatate. Si poate-l pacalesc si pun ceva mai multe frunze peste fructe. Sac!
De ce ma torturez astfel, femeie in toata firea ce ma gasesc? Pai pentru ca un litru de green smoothie pe zi face cat tot raw veganismul meu la un loc. Da, da, nu e nevoie sa te faci raw pentru a beneficia de potiunea magica. Adaug-o menu-lui tau curent, oricare ar fi el. Timp de o luna. Vom fi stupefiati in fata rezultatelor, impreuna.

36 de comentarii:

  1. draga mea, adauga o felie/felioaca/jumatate de lamaie (fara coaja) si niste miere la toate verziturie .. si ai sa te indragostesti de grin-smuti-uri!

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte faina postarea. Mai ca as incerca si eu. Treaba cu cazutul parului e valabila si pentru barbatii cu inceput de calvitie? Madeleine

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Miha: draga mia, imi place ideea cu lamaia si mierea! Pot, insa, scoate verzile?!? Ce ma rupe este textura terio-lichida si masticarea "lichidului" care-mi ajunge in cavitatea bucala.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Madelaine: zice-se ca rezolva firele albe. Si ca indeseste parul. Am presupune ca lucra la fel si in cazul calvitiei. De ce n-ar face-o? Hai sa facem un experiment on-line, ce zici? Daca ai nevoie de directionari despre ce greens sunt recomandate, da-mi vesti. Altfel, ma straduiesc sa pun filmuletul on-line astazi.
    Salu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Poate-s o ciudata da mie imi plac verzaciunile la pahar :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu esti ciudata, Ina draga. Esti doar norocoasa. Si tanara. Si sanatoasa. Si nefumatoare. Ehhhh.... inchei aici.

    RăspundețiȘtergere
  7. Una, incearca s-o iei usurel - eu asa am facut. Adica pt inceput pune 80% fructe si 20% verzituri, adauga ceva care sa mai ia din "aroma" verde (coaja portocala, scortisoara, lapte de migdale); treptat-treptat incearca sa cresti proportia de verde. Eu mai bag si cate-o lingura de seminte de canepa ca sa fac smoothie-ul mai consistent (il folosesc pe post de mic-dejun).
    Happy blending!
    Gabi (de pe raw forum:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Gabi! E foarte buna sugestia dumitale; am inceput s-o aplic; cu gura punga... am inceput s-o aplic.

    RăspundețiȘtergere
  9. Explicatia stiintifica este urmatoarea: cu cat esti mai sanatos cu atat acidul clorhidric din stomacul tau e mai vrednic. Si, in aceste conditiuni, chiar iti plac frunzele verzi. Cand acidul clorhidric e vai de capul lui (cum o fi la mine...) el nu poate digera verzile (sunt cel mai greu de digerat din toate alimentele) si-atunci corpul, destept, nu vrea sa le primeasca. De-aia-ti plac verzile, Ina. De-aia ai dreptate Gabi: tre' sa-l pacalesc...

    RăspundețiȘtergere
  10. il citez pe taicamio: "nu stii tu ce-i bun!" (el se referea la creieru de animal - dar trecem peste detaliul asta :P ) .. one of my favorite: un snop de frunze de ridichi sau patrunjel + sfert de morcov + juma' de lamaie + miere, eventual si o lingurita de ulei de masline. Double yummy! daca n-o sa-ti placa trimite-mi-l prin posta! hi

    RăspundețiȘtergere
  11. in timisoara se fac cursuri de nutritie si fitoterapie cu d-na LIDIA BOJE.
    reguli de baza in alimentatie:
    -fructele nu se amesteca niciodata cu legumele ptr ca fermenteaza iar ca rezultat ,nutrientii se diminueaza.in schimb putem adauga si la fructe si la legume orice fel de seminte,alune si/sau cereale;
    -apa nu se bea in timpul mesei(inainte sau dupa masa cu 1/2h);

    un sfat doar,
    cu drag
    mama de paul si mara

    RăspundețiȘtergere
  12. Draga mama, ii fericim pe Paul si pe Mara pentru mama lor care face cursuri de nutritie... Ai dreptate, preferabil, fructele nu se amesteca cu nimic pentru ca se digera mai repede decat orice altceva; exceptia: frunzele verzi; frunzele verzi pot fi amestecate cu orice; doar frunzele; ca e in regula asa, ne demonstreaza cimpanzeul :-) care-si face sandwich din fruct si frunze. Altfel, combinatii bune sunt: 1). Proteine si grasimi (avocado, nuci, uleiuri, etc) + vegume fara amidon (sparanghel, spanac, broccoli, vanata, andive, etc); 2). Legume cu amidon (sfecla, morcov, conopida, etc) + legume fara amidon. Combinatia: Proteine si grasimi + legume cu amodon este de evitat.
    Multumim!
    Cu drag,
    Mama lu' Matei :-)

    RăspundețiȘtergere
  13. E ok daca amesteci ananasul cu legumele? Ai postat o reteta in care este asa un amestec. Sau ananasul se poate amesteca cu orice, datorita enimei aleia care o contine...

    RăspundețiȘtergere
  14. Hei, Antip! Conform Victoriei Boutenko, adica doamna green smoothie worldwide :-), e ok sa amesteci frunzele verzi cu fructe (nu e prin urmare vorba de ananas, e vorba despre frunzele verzi). Daca te gandesti sa intri into green smoothies, ar fi bine sa vezi filmul lui Boutenko de pe acest blog: www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/10/greens-can-save-tour.html

    RăspundețiȘtergere
  15. As incerca dar am nevoie de mai multe indicatii despre green staff, ce e voie, ce nu , combinatii. Am preparat intr-o zi de week-and si am reusit sa conving si sotul si fetita sa incerce(putin ce-i drept, dar e un inceput). Citind comentariile de mai sus am vazut ca sunt niste reguli. Poate ma ajuti. Nu am putut intra pe link-ul de mai sus. Multumesc. Madeleine

    RăspundețiȘtergere
  16. Hei, Madelaine! Te felicitam de incercare si te foarte, foarte, felicitam pentru puterea de convingere :-). Mai, mai, bine ca mi-ai aratat: am scris gresit link-ul; este: www.bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/10/greens-can-save-your.html Acest link te trimite direct la sursa: adica Victoria Boutenko, "inventatoarea" green smoothie; Iacata, facem asa: astazi, postam o suma de retete de green smoothie; sa-ti (pardon, sa va ajunga) ajunga o luna-ntreaga :-).Bine?

    RăspundețiȘtergere
  17. Perfect. Nu promit ca pot in fiecare zi, dar cu siguranta voi incerca si va tin la curent. Inca ceva, sper sa nu te superi "Madeleine" cu e nu cu a. Asa m-a botezat mama ce sa fac, dar imi place. Eu nu am fost la fel de inspirata cu fetita mea. Pe curand

    RăspundețiȘtergere
  18. Hei, Madeleine! (Iertare, si mie-mi place numele tau). Cum o cheama pe fetita ta?

    RăspundețiȘtergere
  19. Ana, simplu si frumos. Imi place si Ana (altfel nu o botezam asa), dar am observat ca este destul de frecvent in ultimul timp. Imi place tare mult cum scrii. Te-am "descoperit" recent si chiar acum am f. multa treaba la serviciu, dar nu pot sa ma desprind de blogul tau. Madeleine

    RăspundețiȘtergere
  20. :-))) Oricum in curand golim corporatiile si ne ducem la malu' marii, nu? :-))

    RăspundețiȘtergere
  21. Salut!mie imi plac smoothie verzi(am baut o perioada cand aveam vreo 14ani,pe teoria ca sangele rosu se curata cu sange verde-doar sunt culori complementare,nu?)dar m-am blegit...de acu' nu le mai las!merci ca m-ai repornit.

    RăspundețiȘtergere
  22. Hei, Elena! Nu te-am repornit eu, te-ai repornit tu; altfel, daca ai nevoie din cand in cand de carbuni, sunt cu lopata la picior :-)

    RăspundețiȘtergere
  23. My first smoothie. L-am facut din varza, salata, gulie cu frunze, patrunjel si apa(i-am pus si sare spre final). Mi-a iesit mai mult roughie decat smoothie ca s-au ridicat bucatelele(mici mici) de alea alea la suprafata si lichidu' ramanea jos. Poate l-am gresit eu si trebuia sa fie chiar smooth... Am facut prea mult si mi-a fost nu stiu cum sa-l arunc deci am baut/mestecat un litru jumate asa lejer. Merge...
    Lia

    RăspundețiȘtergere
  24. Hei, Lia! Mamaa, ce tare! Cam asa mi-a iesit si mie primul roughie :-); Hi, hi, hi. Eu, spre deosebire de tine, curajoasa fata verde, l-am aruncat repede-repejor sa nu-l mai vaz si miros. Vreau sa "inventez" si testez ceva supe verzi (data fiind indragosteala mea de supa de spanac) si-atunci sa te tii :-)

    RăspundețiȘtergere
  25. Nu stiu de ce nu va place zmutiu, probabil gresiti compozitia. Eu il fac foarte simplu si are un gust excelent (plus ca se digera extrem de rapid).

    - 2 banane
    - o capatana de salata (in unele zile o inlocuiesc cu spanac)
    - apa cat sa fie laptos

    Gustul este mai mutl de banana si subtil de verdeata dar e o aroma placuta.

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Andreea,

    Ce putem face pe timpul iernii pentru a ne asigura vitaminele si mineralele necesare. In afara de vlastari, ma gandeam sa congelez legume. Nu vreau sa imi cumpar legume importate din turcia, care sunt tratate chimic si sunt necopate. Dar nici bio nu imi permit. Mama imi spunea ca unele legume nu rezista in stare cruda, precum: sfecla rosie. De exemplu, daca vreau sa amestec telina cu hrean si sfecla, cea din urma va trebui oparita. Cum pot pastra dovlecei peste iarna? Stii cumva modalitati de conservare la rece pentru orice fel de leguma?

    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  27. Hei, Andra!
    Hmmmmm, fiindca iarna nu-i ca vara... :-)
    Ii drept, draga mia, viata raw de iarna ii cam plina de peripetii :-)
    Despre congelare vestile nu-s taman bune... zice-se ca cele mai multe dintre enzime se pierd si din pricina temperaturii foarte joase (asemanator cu temperatura inalta).
    Altfel... la piata si la supermarket gasesti frunze verzi, legume si fructe toata iarna... si sti ce? Sunt taman din aceleasi sere din care is culese si vara :-).
    Vestea buna (singura din commentul asta :-) e ca, corpul de raw vegan elimina cea mai mare parte a toxinelor ingerate. Aaaaa, si mai e o veste bune: culturile organice au inceput sa se inmulteasca si in Romania si, in curand, cu ajutorul comenzilor noastre, preturile vor deveni accesibile. Cam asa...
    Cu dragoste si-un praz din cel mai verde,
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  28. Bun gasit!
    Primiti in club si pe cineva care bea SUC verde? Adica facut cu storcatorul (manual, inel melcat etc) si nu cu blenderul... Probabil diferenta consta in prezenta fibrelor (daca or mai fi viabile dupa blenduit), dar oricum, merit felicitari: azi e prima zi si am ajuns la jumatatea paharului. Ce bunatati am pus? Varza, celery, ruccola, broccolli si morcov. Intentionez insa sa "cresc" iarba de grau si s-o storc.
    @Andra: am inteles ca o metoda buna de conservare a legumelor si fructelor (luate vara din locuri sanatoase cum ar fi de la bunici) este deshidratarea. Si eu am pe lista un deshidrator, cu care voi putea face si alte preparate (turtite raw de ex)
    Am o intrebare: de ce a inceput sa ma doara in capul pieptului ca la nebuni?
    Multumesc!
    Renata

    RăspundețiȘtergere
  29. Hei, Renata!
    Primim mai duoamna, certamente primim! Bashca ca si noi bem sucuri melcate din tot ce prindem si reusim sa inghitim :-)))
    De ce te doare in capu' pieptului? De prea mult bine si de prea-plin! :-)
    Love & Joy & Rock 'n Raw.z!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  30. Draga Andreea,spune-mi si mie te rog ce frunze are in gura baiatul din poza? Am gasit,folosit in smothie dar nu stiu ce sunt si ce minuni fac.

    RăspundețiȘtergere
  31. Buna!
    nu se pot manca pur si simplu frunzele de salata in salata si fructele separat>>De ce trebuiesc musai blenduite?
    Simona

    RăspundețiȘtergere
  32. Buna! Vin si eu cu o sugestie. Puneti in blender o betisor de scortisoara. Ii schimba fundamental gustul.
    Anca

    RăspundețiȘtergere
  33. Buna...te urmaresc de ceva vreme...si incet incet imi fac curaj,...e prima data cand iti scriu..si iti scriu de musai...deci ma pregateam sa fac o supa de linte...si tau io gulia..si ma minunez de frunzele ei..si imi zic in minte..mai..Unaculuna face smoothie cu frunze...cum ar fi sa incerc si eu...mai intru si pe blog sa imi fac curaj...si cat pe ce sa las totul balta...cand ma gandesc ca in afara de frunze nu mai am mare lucru prin casa..daaar...gasesc ghimbir(prietenul meu l-a cumparat acum o luna sa faca cu miere)asa..buuun...si pun frunzele,ghimbiru...gasesc si o lamaie..taaaare ca piatra pe care reusesc sa o tai..si cu o lingurita golesc pulpa toata in blender..mai pun un pumn de legume cubulete din pe care le pregatisem pentru supa...miere...apa...si vruuuum...Deci..peste partea cu culoarea am trecut...dar textura...Bleeeeah...deci mai mult mesteci decat bei...asa...ca ma pun iar la calculator...si ma gandesc ca daca atunci cand te holbezi la monitor poti manca in nestire..de ce sa nu incerc sa beau-mestec in nestire si smoothie-ul asta..asa ca din 800 ml...mai am un pahar de baut...Te felicit din suflet pentru tot ce faci..esti o minune ! semnat:not yet a raw woman...

    RăspundețiȘtergere
  34. Hei, not yet a raw woman in practice, yet a very raw woman in spirit! :P
    Tu duoamna, acu' sti care-i treaba? Intentia e chestia care - aflu din ce in ce mai des - conduce lumea. So, daca atunci cand iti faci smoothie-ul gandesti: "eeeiii, am pus si eu aici chestii pe care altfel le aruncam", dehhhhhh, ce sa iasa? Da' daca intentionezi sa faci un smoothie bun-bun, sa vezi cu cata placere adaugi chestii, si mai gusti, si mai adaugi si ai si rabdare in timp ce vrum-vrum, astfel incat sa iasa lichid (nici mie nu-mi place cand trebuie sa mestec).
    Love & Urzici!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  35. eu am incercat green smoothie-ul de pe blogul ioanei ginghina . e extraordinar de bun . incredibil cand te gandesti ca in mare parte e spanac crud, dar cu menta, sirop de artar, lamaie in final are un gust fff bun.

    RăspundețiȘtergere
  36. Buna! Sunt Raluka. Intr-o dimineata cand ma duceam la servici, in loc sa iau autobusul 3 statii mai bine ma duc pe jos printr-un miniparc, ma uitam la iarba proaspata si la diversele buruieni verzi si-mi lasa gura apa. Imi venea sa ma pun jos in iarba si sa musc din ea. Asa pofta de verde mi s-a facut ca nu va puteti imagina. De obicei fac green smoothie cu spanac, portocale, mere, kiwi...

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails