luni, ianuarie 11, 2010

Home-made Sunbeam Dehydrator

Mihaela, autoarea astei inventii, ne scrie:
Homemade dehydrator (Do It Yourself style) – Aviz non-consumistilor!
In cazul in care nu sunteti convinsi deocamdata ca merita sa investiti intr-un deshidrator, sau aveti alte prioritati de buget (dar TREBUIE sa va faceti raw crackersi), puteti incerca varianta de mai jos. Costul maxim total e in jur de 30 Lei (Da ! Lei romanesti, d-astia noi, RON) si e atat de simplu de construit ! Even a child (or woman ;)) can do it. No offence please, I’m a non-engineering-skilled-woman myself.
Ingrediente:
• cutie de carton, cea din imagini are : 40*30*30 cm;
• un bec cu dulie si sistem de prindere de peretele cutiei;
• cablu de alimentare la priza;
• baghete de lemn sau sfoara;
• tavite gen gril;
• staniol. (punct!)
Cu putin noroc aveti deja toate aceste materiale prin acasa, daca nu, le gasiti cu siguranta la orice magazin D-I-Y. Gasiti cutii de carton si la posta. 
Preparare:
Cred ca din poze reiese clar care e sistemul de construire. Iata totusi pasii:
- cutia se lipeste pe exterior cu banda adeziva pt a ramane fixa, mai putin partea cu usitele;
- se captuseste cutia cu staniol. Eu am folosit un lipici (tot homemade) din apa + faina, niste banda adeziva si capse pe ici colo;
- se monteaza becul pe peretele din spate al cutiei, jos. Aveti grija ca dupa montarea becului, acesta sa nu atinga baza cutiei, lasati cativa centimetrii distanta. Un bec de 50 de volti e suficient;
- suporturile pentru tavite se pot face fie din baghete subtiri de lemn, fie din sfoara. In imagini, ultimul raft e dintr-o sfoara de plastic, iar primele trei din bagete.
- cu tavitele a fost mai greu: dar am gasit niste gratare de trafalet (asa scria pe eticheta, ca altfel nu mi-as fi dat seama prea repede la ce folosesc) care s-au potrivit de minune. Au fost putin mai lungi decat cutia, dar le-am decupat usor. In caz ca va intrebati cum arata:
- pentru inchiderea usitelor folositi o clema mai mare. Nu trebuie sa fie totul etans, chiar e indicat sa faceti niste aerisiri pe peretii cutiei pentru ventilatie. Daca se acumuleaza condens in interior, lasati usitele semi-inchise.
- puneti hartie de copt pe tavite inainte sa asezati ceva pe ele. 
Oricum, ingredientul principal la toata jucaria asta e IMPROVIZATIA. Daca vreti, puteti sa adaugati si un mic ventilator pentru a circula aerul mai bine (dar se poate si fara). 
Iar daca partea electrica va depaseste competentele ingineresti, nu va impacientati, sigur aveti un prieten/unchi/vecin/coleg prin preajma care sa va ajute.
Et voila ! Gata Excaliburul ! si a fost chiar distractiv de construit.
Se poate confectiona si un deshidrator solar. Informatii mai multe mai la vara, cand e soarele pe noi. Si ne-om apuca sa facem sun-dried tomatoes.
Inchei aici citatul din Mihaela si zic: Esti fantastica! Multumim!

19 comentarii:

  1. wow! super! singura mea grija ar fi ca nu cumva, ramas nesupravegheat sa se incinga.

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga mia, multumim de comentariu. O-ntrebam pe Mihaela (care alege un low profile pentru moment) ce opinie manifesta si revenim mintenas!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ina, tu ce uscator folosesti si, mai ales, cum esti de multumita de serviciile sale? Multam!

    RăspundețiȘtergere
  4. OK, eu deja am dat linkul catre postarea ta pe Facebook si Twitter :) Eu folosesc un aparat Elta, de la Quelle. A costat 200 lei, l-am luat acum 2 ani insa nu il mai au in catalog. Ce sa zic... un an a functionat perfect si aici ma refer ca nu s-a supraincalzit si nu a "rumenit" alimentele. Momentan e in stand-by, nu il mai prea folosesc din aceste doua cauze. Am ochit pe net un Excalibur la vreo 350euro si o sa mi-l iau luna viitoare. A, si schimb si robotul de bucatarie ca saracul nu are 5 minute tihna :))) E praf deja si el (un Robochef care s-a comportat exemplar). Mi-am comandat un Philips de 1000W, om vedea cat e de bun.

    RăspundețiȘtergere
  5. servus Ina, de incins nu se incinge nici supravegheat nici nesupravegheat. e doar caldut ca o veioza :) oricum "producatorul" nu recomanda pornirea lui si plecarea de acasa, cel putin nu inainte de a-l testa suficient, ca altfel nu primesti garantia inapoi. Ma semnez ca anonim ca sa nu mi se ia urma :)) Miha (aka Sunbeam)

    RăspundețiȘtergere
  6. acum ca a venit vara cu toata forta , cum construim deshidratorul solar? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Astept si eu sa vad cum....

    RăspundețiȘtergere
  8. Pai!
    O rugam intr-un glas pe Sunbeam sa ne arate. Acu' ii dam e-mail, bine?
    Love in sauna improvizata! Raw.z

    RăspundețiȘtergere
  9. E tare ideea asta cu dehidratorul home made, am facut ieri unul din cutie de carton si a iesit super si si-a facut tare bine treaba, plus ca daca il las deschis mai face si pe radiatorul :P, ca de, nu strica putina caldura in plus :D
    Multumesc mult de idee!
    Luminita

    RăspundețiȘtergere
  10. Mi-am confectionat si eu deshidratorul si da! functioneaza si nu! se supraincalzeste. Un defect ar fi(la al meu)ca nu usuca uniform, da schimb 'uscaciunile' intre ele si se rezolva. multumesc!multumesc!multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  11. Oare staniolul nu poate fi inlocuit cu un alt material? Eu citisem ca e cam toxic...

    RăspundețiȘtergere
  12. wow, super Mihaela esti geniala :)
    o sa iau Excalibur dar am amanat pana la anu' (avand in vedere ca mananc orice si doar cochetez cu raw-ul pare ... normal :)) )
    asa ca pe moment pare suficient

    RăspundețiȘtergere
  13. pentru Anonim.. Staniolul e de fapt aluminiu, si nu e (relativ) toxic decat daca se dizolva in ceva, de exemplu intr-un acid sau o baza... in nici un caz nu se poate dizolva in....aer :) si sa mai si intre in alimente

    RăspundețiȘtergere
  14. De fapt poate ca autoarea s-a referit la staniolul de pe vremuri, care chiar era staniu... Dar nici acesta nu e toxic decat in aceleasi conditii.
    Asteptam varianta solara! Cred ca o abordare optima ar fi o cutie gen insectar, cu plexiglass in fata, cu gauri din loc in loc - nu prea multe - si cu peretii captusiti cu material, intr-o alternanta de benzi reflectorizante (care sa incalzeasca alimentele prin reflexia radiatiei) si benzi de material negru, care sa incalzeasca aerul din cutie. negru.

    RăspundețiȘtergere
  15. Frumos articol si interesant, o sa incerc sa-mi fac si eu asa ceva, chiar ma uitam pe net cum se deshidrateaza legumele si fructele. Ce ma dispera pe mine este amestecatura asta de romana cu engleza. Traim in Romania , unde limba oficiala si folosita de catre toti oamenii este Limba Romana. Ce mama naibii, nu suntem in stare sa ne exprimam in limba materna? Extrem de putine cuvinte nu au corespondent in limba noastra, si daca folosesti cuvinte sau expresii in engleza, crede-ma, nu esti mai interesanta in exprimare. Serios. Prefer oricand si la orice ora o exprimare in Romana in locul uneia in engleza. Din pacate trebuie sa folosesc numele "Anonim", nu am conturi intre cele enumerate la sectiunea "Comentati ca.." pt. a putea semna cu ajutorul acestora. Dar numele meu este Eugen, asta pt. ca nu-mi place sa las comentariile mele nesemnate si pt. ca imi asum ceea ce scriu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Domnule Eugen, referitor la disperarea ta pentru amestecarea dintre lb ro si lb en, este o vorba veche din strabuni... fuck off!

      Ștergere
  16. Ma tot uit pe blog dar nu dau de informatii despre deshidratorul solar. Sa nu fi fost inca realizat? Oricum, felicitari si multumiri pentru tot ce faci!

    RăspundețiȘtergere
  17. Stiu ca a trecut ceva vreme, dar ai idee si de confectionarea unui deshidrator solar? am vazut unele de construit mai profi doar

    RăspundețiȘtergere
  18. Bec de 50 wati nu de 50 volti ca se arde daca-l cuplezi la priza de 220 V. Sa nu incurcam litrul cu metrul... :)

    Oricum puterea becului e destul de importanta, ca functie de volumul cutiei si puterea becului se regleaza temperatura interioara. Daca e prea fierbinte, bagi un bec mai slab, daca e prea rece, unul mai tare.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails