vineri, ianuarie 29, 2010

Ciulama de ciuperci raw vegan

Fara mamaliguta... N-am inventat (inca?) mamaliguta raw. Da' ce buna inventie ar mai fi...
Mmmmmm, am cinat astfel in urma cu vreo doua zile. Ce bun! Vai, ce bun a fost. Scuzati, ma duc sa repet reteta. Ma-ntorc!
Le-am gatat! Si de preparat si de mancat. 
Aceasta este o reteta cu un consum minim de timp, efort si 
Ingrediente:
Ciuperci - 1 castronas (atatea cate iti doresti in ciulama; poti sa-i numeri de musterii si pe non-raw-istii din casa, sigur le va placea)
Sos de soia - 3-4 linguri
Ulei de masline - 3-4 linguri
Preparare:
Ciupercile se curata, se spala, (eventual taie) si se pun intr-un castron
Preparam cea mai simpla marinata din lume: sos de soia + ulei  
Turnam marinata peste ciuperci si amestecam; lasam ciupercile la marinat (de la 30 de minute pana la 8 ore; daca le marinam peste noapte, le tinem la frigider). E voila:
Au realmente culoare si gust de gatit. A confirmat si savurat pana si marele meu moldovian care, altfel, ma fugareste prin casa sa nu-i strecor ceva raw in bucate...
Tot ce ne-a mai ramas de facut este sa le scurgem de zeama, sa adaugam sosul de usturoi si sa le mancam pe nerasuflate. 
Ei, am glumit, mesteca temeinic!
Nu uita sa le alaturi o salata de frunze verzi. Doar sti: sunt pline de fibre; si-apoi, greens can save your life.
Bon apetit!

56 de comentarii:

  1. acum c-am dat si eu de gustul "real" al ciupercilor, ma-ncumet sa le-ncerc! Si da, le voi testa pe cel mai mare mancator de ciulama (non raw, of course): tata :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Mamaa, ce mai mancatoare de ciulama non-raw eram si eu... Sa ne dai vesti. Na, ca iar mi-ai adus aminte. Ma duc sa mai pun de-o ciulama :-)). Ina, intre timp, inventezi tu o mamaliguta?

    RăspundețiȘtergere
  3. Dragele mele,

    De ce nu incercati mei sau fulgi de ovaz tinuti peste noapte in apa? In loc de mamaliguta... Recunosc ca eu tocmai am cumparat ciuperci pentru o ciulama traditionala diseara, dar imi place ca side dish sa o combin cu mei (fiert, nu raw, din pacate, dar cred ca merge si raw), mai ales acum, iarna

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Ileana, iti dorim ciulama buna; na, ca iar mi-ai facut pofta; cred ca iar pun de ciulama in seara asta. Am sa-ncerc sa inventez un mamaliga like something :-); pot debuta cu mei, de ce nu?

    RăspundețiȘtergere
  5. Am pus ciupercile la marinat. Abia sa mananc diseara. Daca a aprobat si Cezar e clar ca sunt dementiale

    RăspundețiȘtergere
  6. :-) Cezar le-a aprobat pentru ca gusta a gatit. Ba nu, de cateva ori mai bine decat cele gatite. Nu uita de salata mare si verde de alaturi, bine? Da-ne vesti.

    RăspundețiȘtergere
  7. Am uitat de salata mare si verde de alaturi. Ma duc acum la prosper :)

    RăspundețiȘtergere
  8. In curand am sa scot sprouts la mezat: lucerna, canepa, mei, rapita, in, ei ce mai, numai bunatati! :-) Sa vezi atunci salate verzi!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am mancat. A intrat direct in top 2. Marinarea aia face minuni, chiar au gust de ciuperci gatite (pentru mine cel putin). Data viitoare incerc sa le marinez mai mult . Oricum bune bune.

    RăspundețiȘtergere
  10. :-) Ce e pe locul 1? Lasa-ma sa ghicesc... branzica?

    RăspundețiȘtergere
  11. Surogat de mamaliga: fulgi(musli) de secara si ovaz, semi macinati + sare si condimente la alegere + ulei de porumb!! + putin tumeric sau sofran sa-i dea culoare de mamaliga. Peste toate astea se pune apa calduta. Nu foarte multa, sa nu iasa mamaliga prea moale :)) .. in maxim o ora “mamaliga” e facuta! Am incercat si cu alte cerealiere, gen gris, dar n-a iesit nimic mancabil.
    Nu-i cel mai “identic natural” surogat, dar merge .. pana la marea descoperire!

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, Mihaela! Suna excelent! Uleiul de porumb si sofranul :-))), nice touch! Doua lucruri: apa, o punem la mai putin de 45 grade, da? Suntem sigure ca fulgii de cereale nu sunt prelucrati termic sau chimic?

    RăspundețiȘtergere
  13. Adica nu turnam apa clocotita peste fulgii rumeniti putin!?! Kidding! Da, mami! Respectam principiile sectantului raw! (Sunbeam la vorbitor)

    RăspundețiȘtergere
  14. Acest adevarat cameleon care m-ataca sub toate numele pamantului. Bine, mamaliga sa fie; o-ncercam si, daca ne place, o pozam. Si publicam :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. hei!! chiar asa ceva vreau sa fac si eu maine (pun in seara asta la marinat), eu am mai facut un dip cu vinete (marinate la fel in ulei de masilne si sos de soia) si a iesit foarte bun :D si cum am niste ciuperci ma intrebam daca nu ar merge la fel facute, vroiam sa experimentez. Dar acum ca am vazut la tine, sunt convinsa ca metoda nu da gres >o<

    RăspundețiȘtergere
  16. Hei si tie, fata alba de nea :-). Dupa fotografie, nu esti chiar a winter person. Ce buna ideea cu vinetele. Dupa ce le-ai marinat ce-ai facut cu dumnealor? Ceva salata de vinete raw? :-). Un siretlic descoperit ieri: la sosul de usturoi ce va servi pe post de ciulama, adauga, daca ai, o lingura de pudra de ceapa (ceapa uscata macinata pana devine pudra).

    RăspundețiȘtergere
  17. Iarna imi place pentru cateva zile, apoi sa vad doar din casa ninsoarea :) Vinetele le-am mixat bine cu avocado, vreo 2 catei de usturoi, o lingurita ulei de susan, zeama de lamaie si niste firicele de ceapa verde. A iesit ca o salata de vinete/dip/ceva bun in care sa intinzi fasii de morcovi si ardel :) Pun maine pe net si iti dau link sa vezi cum a iesit, daca vrei. O sa tin cont de sfatul cu ceapa :)

    RăspundețiȘtergere
  18. poaaaa deci maine dimineata dau fuga sa-mi iau sos de soia de la amzei si ciulama scrie pe mine.... si salata si probabil si smudi, da ciulama scrie cu caps si bolduit :D

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga amamdino-biscuito, traind curajos cu un astfel de pseudonim apetisant... Poti sa pui ciupercile-ntr-o marinata formata din saramura si ulei; numa' daca te bate gandu' de ciulamica la micul dejun :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. prajiturilii era veatza mea :)... m-am gandit sa pun ciupercile in saramura da cred ca ies mai sexy cu soia.

    RăspundețiȘtergere
  21. :-)))); pai, da-i bice cu prajiturili; caci veatza fara amandina, e pustiu. Vinerea viitoare inventez amandina raw. Biscuitii raw ii postez luni, pentru micul dejun :-)

    RăspundețiȘtergere
  22. deci am facut ciulama. sosu mi-a iesit vernil ca l-am facut cu dovlecei si n-a stat tzeapan neam da a fost simpatic. data viitoare cred ca mananc ciupercile doar cu soia. oricum mie-mi vine sa beau sosu de soia direct din sticla :))
    amandina raw ar fi veatza mea... o ard pe bomboane facute din nuci miere cacao and stuff deocamdata.

    RăspundețiȘtergere
  23. Ola, Amandinos! :-))))) 1). ajuta, desigur sa cureti dovleceii de coaja; 2). ajuta, desigur sa arunci inauntru o manuta de caju care sa-ngroase ciulamaua; 3). "data viitoare eu mananc ciupercile doar cu soia, nie, nie, nie"; persevereaza, mai doamna... un amarat de sos de usturoi sa mi te dovedeasca?!
    Ai, mi-ai adus aminte! Tre' sa-ncep sa ma antrenez pentru amandina de vineri. Ai remarcat biscuitii de luni :-)))

    RăspundețiȘtergere
  24. Buna seara,doamna buna!O intrebare as avea la d-voatra!Stiti ceva de dieta pe grupe sanguine?as vrea si eu sa incep ceva cu raw dar vreau si sa tin cont de grupele sanguine si din pacate in unele(cam multe) retete sunt ingrediente ce nu sunt admise in grupa mea de sange(B3).D-voastra tineti cont de asta?V-as multumi de raspuns.Ei au fost un pic mai multe intrebari....SILVIA

    RăspundețiȘtergere
  25. Hei, Silvia!
    Din pacate, nu stiu mai nimic despre dieta pe grupele de sange. Mama, si ce ma urzic cand aud cuvantul dieta. Atatea am tinut pana sa reusesc sa ma intorc la cea mai buna viata de pe pamant :-); cea in care mananci alimente traitoare :-)

    RăspundețiȘtergere
  26. buna
    sunt iarasi eu!silvia!nu ma las:-)de fapt chestia asta cu grupele sanguine nu e o dieta ci"un stil de viata" cum se exprima initiatorul,care se lauda ca are ceva habar...si conform spuselor lui rosiile spre exemplu contin o enzima care aglutineaza sangele si ar fi foarte periculoas(rosiile) pentru anumite grupe de sange.si alunele si alte chestii.sunt totusi altele care ne-ar fi admise si ar actiona ca un medicament asupra corpului nostru pe cand celelalte(neadmise)ar actiona ca o otrava.tare as vrea sa am taria sa incep si eu cu raw in forta si sa nu ma mai intorc veci inapoi,ptr ca ,,,,cu cat imi impun mai mult sa mananc sanatos cu atat dau mai mult gres..am si doi piticii care cu siguranta nu intra in jocul meu de cruditati si inca un sot ptr care nimic nu-i destul de interesant sau daunator sa renunte la viata lui"porceasca"si atunci mi-e cu atat mai greu.daca aveti un sfat pentru mine ca sa ma pornesca pe drumul cel bun si drept...as fi recunoscatoare

    RăspundețiȘtergere
  27. Hei, Sivia!

    Ce bine ca nu te lasi!

    Uite, sti ce cred eu c-ar functiona? Cred ca ar functiona asa:

    1. Uite-te la toate filmele raw pe care le-am postat; uite-te seara cand lumea-i culcata si timpul e-al tau;

    2. Nu-i nevoie sa te gandesti: "de azi, pentru tot restul vietii am sa devin raw"; pare o mare povara cand ai un sot si doi copii; simti nevoia sa organizezi viitorul pentru eternitate pentru intreaga familie si asta... te paralizeaza si/sau te duce la esec.

    3. Zi-le alor tai si spune-ti si tie ca tii o dieta; vreme de o luna;

    4. Nu incerca "un stil de viata mai sanatos"... asta e un termen atat de larg incat e si el sortit esecului din start. Nu! Fa-te 100% raw o luna. Nu e nevoie sa debutezi maine; ia-ti o saptamana de studiu in avans;

    5. Cand ai implinit 2-3 saptamani de raw, intra pe forum. Sau scrie-mi. Oricare iti e mai potrivita;

    Nu debuta cu jumatate de masura. Fii hotarata ca o luna esti 100% raw. 100%. Restul, are sa vina de la sine.

    E aproape o promisiune.

    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  28. am gasit reteta asta de "mamaliga".poate macar aduce 50% cu gustul de mamaliga de la noi.ultima seamana foarte tare cu a noastra.eu n-am incercat-o inca.
    http://stanford.wellsphere.com/raw-food-article/raw-polenta-with-marinated-cherry-tomatoes/889493 sau asta http://www.juliesrawambition.com/2010/02/polenta-with-wild-mushrooms-porcini-gravy/

    RăspundețiȘtergere
  29. Se poate face oare si cu pleurotus? Am o caserola intreaga! :)

    RăspundețiȘtergere
  30. Hei, Iosif!

    Yeap! O caserola intreaga ai sa mamanci :-))) Pleurotus sunt foarte bune si marinate (cu otet raw :-), ulei, miere, sare si condimente).

    Cu drag si mirabile ierburi!

    RăspundețiȘtergere
  31. Am facut cu Champignons pentru inceput. A iesit SUPER. Am sa fac data viitoare si cu pleurotus. Fug sa-mi notez reteta. :D

    RăspundețiȘtergere
  32. Hei, Iosif!

    Ce simpatic ca ne-ai dat vesti despre ciulamica. Acu' iar mi-ai adus aminte ca-mi doresc sa inventez mamaliga cea raw. Offffffffff, vrei s-o patentezi tu?

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  33. no, am facut si eu ciulama de ciuperci raw..
    sosul mi-a iesit super bun, dar ciupercile erau prea marinate, adica prea sarate pt gustul meu. data viitoare le marinez mai putin(acum le-am lasat peste noapte in frigider) si am sa le scurg bine, bine de marinara aia. mi-au placut f mult prin faptul ca parca-s gatite-textura

    RăspundețiȘtergere
  34. Hei, Anonim!
    Multamim de vesti! O mamaliguta raw? Ceva? Ai gasit? :-)
    Love in raw.z!

    RăspundețiȘtergere
  35. uitati o reteta de mamaliga raw luata din cartile dnei Ibrian :
    intr-un castron se pun 10 linguri de cremogen amestecate cu suc de morcovi sau suc de telina sau suc de orz verde , dupa preferinte.Sucul se amesteca incet ca la maioneza si trebuie sa aiba consistenta unei mamligutza pripite.Se ia un vas cu fundul rotund se unge cu ulei si se pune in el compozitia de mai sus, se apasa bine cu o lingura de lemn si se rastoarna pe farfurie!Pofta buna.

    Cremogenul este o faina care nu se poate prepara in conditii casnice ci numai mecanic la mori speciale.Este un produs obtinut din expandarea fainii de porumb care se foloseste la prepararea pufuletilor.
    Anuntati-ma si pe mine daca gasiti pe undeva!:)

    RăspundețiȘtergere
  36. tot eu...
    scuzati greselile de "tipar".am dat o cautare pe google pt cremogen si am vazut ca au cei de la solaris la mamanatura.ro;acum imi dau seama ca am si cumparat intr-un post acest produs.
    cine incearca primul mamaligutza?!:)

    RăspundețiȘtergere
  37. uite Cremogenul: facut de Solaris si ii zice "Digesta" http://farmaciaverde.util21.ro/produs_4258_digesta-cremogen.html
    [Dar mie nu-mi pare a fi netratat termic ]

    RăspundețiȘtergere
  38. doamne, ce buna eeeee!!!!! ... Multam, Una Culuna!! :)

    RăspundețiȘtergere
  39. hai ca mai am un comentariu mic: e al naibii de satioasa ciulamaua ta! de aia fiarta as fi mincat mai mult, asta m-a saturat cu foarte putin 0_0
    Am combinat-o cu o imitatie de tabouli (patrunjel si rosie, sare, piper si un pic de psyllium) si a fost absolut extraordinara!
    Am sanse bune sa trec pe raw :D

    Ma asteapta si un green smoothie, numa' s apot sa mai inghit vreo ceva :)))

    RăspundețiȘtergere
  40. Hei, Mitiluc!
    Hi, hi, hi! Te banui c-ai intrat pe "regim strict cu ciulamica cruda" :P Cand am descuperit-o, am tinut-o lant pret de vreo doua saptamani.
    Love & raw.z!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  41. Lolz.... :)))
    Ia ghici ce-am mincat azi ;)!!!

    Cit pe ce sa fac si pastele alea cu nume ciudat (din dovlecel cu sos marinara), dar le-am lasat pe miine.

    Health and mushrooms! :)))

    tre' sa scotocesc bine in cartea ta de bucate sa vad ce mai ai pe-acolo... :))

    RăspundețiȘtergere
  42. Hei, Mitiluc!
    hmmmmmmmm, ce sa fie, ce sa fie? manastire-ntr-un picior, ghici... ciumperca ce-i?
    :P
    Love & Ciumperci.z!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  43. Pai da, am facut si eu ciupercile marinate si cu sos sau fara sos gustul foaaaaarte bun e de la marinata cu sos de soia.Si a fost printre putinele mancaruri crude pe care mi-am amintit-o cu placere(caci am aruncat asa multe...sosuri ,sarmalute,painici,prajituri)!Asa ca ieri, dupa ce mi-am amintit gustul lor bun,mi-am procurat niste ciuperci si pe langea ele am adaugat brocoli si dovlecel taiate fin,usturoi, lamaie, marar si patrunjel,putin curry ,boia, si piper.Erau bune de mancat chiar si atunci dar le-am mai lastat vreo 2 ore.Au fost...bune, ca nici o alta mancare fiarta!Multumesc rawfood!

    RăspundețiȘtergere
  44. Hei, Angela!
    Hmmmm, suna bine re-mix-ul dumitale. Incercam si noi :-)
    Love & Raw.zzzzzzz!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  45. a iesit f bun. initial le-am facut fara sos, dar cu sos de usturoi a iesit ceva de vis ;;)

    RăspundețiȘtergere
  46. Hei, Mihaela!
    :-)))
    Stay tuned caci postez curand si reteta de mamaliguta raw :-)
    Love & Garlic!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  47. Buna,
    Stiu ca acum sa par cam ignoranta (si chiar sunt), dar am o intrebare care ma roade de vreo saptamana si tre' sa ii dau curs. Eu, din cate stiu ciupercile sunt foarte grele la stomac si in plus am inteles ca au o functie de a absorbi toxinele din pamant, motiv pentru care nu-s chiar bune de mancat "vii". Acuma pe mine asta nu m-a oprit - am mancat saptamana trecuta de vreo doua ori, insa pe viitor as vrea sa stiu daca chiar sunt sanatoase pentru organism sau nu. Eu sunt foarte novice in domeniul asta. Adica sunt vegetariana de un an si ceva, dar nu am mancat raw decat salatele de vara, acum de trei zile am mancat raw la fiecare masa si ma simt bine deocamdata. Asa ca o sa incerc sa vedem ce-o iesi si din asta, adica o s-o iau asa usor, cate o zi o data si cate o masa la rand. No pressure, vorba aia,... dar asta cu ciupercile nu prea stiu sigur. Desi sunt foarte delicioase pe mine m-a cam luat cu ameteli cand am mancat prima data. No... poate fi si din alte cauze, dar vreau sa fiu sigura. So help!

    RăspundețiȘtergere
  48. Hei, Anonim!
    Draga mia, nu pari ignoranta, deloc si nici nu esti... Ba inca ma faci pe mine sa ma simt ignoranta caci nu m-am interesat cum ii cu ciupercile. La prima strigare imi vine sa zic ca e imposibil ce spui tu, caci asa am mai auzit si despre: dovlecei, conopida, etc. Da' raspunsul ala corect este ca nu stiu cum e cu ciupercile. Totusi, oaspetii nostri de la raw.z, mananca in cantitati industriale si toti sunt bine :P
    Daca afli tu, spune-ne si noua, bine?
    Primavara!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  49. Ok, multumesc pentru sinceritate, o sa ma interesez si cu siguranta voi reveni cu un raspuns clar. Pana una alta azi a mai trecut o zi raw pentru mine si azi am baut si o "verzaciune". Asta-i o adevarat aventura pentru mine, mai ales ca si lucrez si la lucru nu stiu daca ma voi descurca sa-mi pun de mancare raw, dar tot asa cate un pas pe rand sper sa reusesc:)
    Multumesc pentru raspuns:)))))))))
    *Eu sunt Anonimul de mai sus

    RăspundețiȘtergere
  50. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  51. mi-am preparat si eu azi dupa reteta data ciulamaua si e intradevar buna :). Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  52. cum se face acest sos de soia???

    RăspundețiȘtergere
  53. Hei, Anonim!
    Sosul de soia nu se face... caci se cumpara. Poti comanda unul organic de la noi.
    Love!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  54. Andreea mia draga. E a 3a oara cand fac ciulamaua asta din ciuperci pleurotus si e o grozavie. Prima oara am lasat-o 3 ore tot ciugulind intre timp :) atunci am pus cam mult sos de soia. Dar m-am invatat minte si la urmatoarele dati am pus mai putin dar am adaugat in plus zeama de lime si am lasat-o de dimineata pana la pranz -cam vreo 6 ore- in frigider. Ce mai bunatate...

    RăspundețiȘtergere
  55. Alina ma numesc.La mine ceva e in neregula cu marinarea asta...am folosit un sos de soia luat din mega image la raionul de produse asiatice,cica,mie nu imi place deloc gustul mi se pare ....scarbos,dar nestiind cum e sosul de soia in general pt ca nu am mai cumparat,l-am folosit pe acesta de 2-3 ori pentru marinat ciuperci-prima data cand am facut i-au placut lu mama foarte mult,mie nu;asa ca am mai facut odata,dar ciupercile nu s-au marinat,chiar lasate peste noapte,probabil trebuia sa le tai mai mici.Acum din lipsa de champignon am pus pleurotus,iar dupa ce le-am adaugat si crema de caju,care era ok,le-am gustat si mi-am dat seama ca nu am cum sa le mananc.Au ajuns la gunoi.Sper ca doar sosul meu de soia a fost de vina.Sau daca asa sunt toate sosurile de soia la gust atunci mai bine ma lipsesc.
    Oricum ciulama de ciuperci de la voi a fost EXTRAORDINARA in comparatie cu ce mi-a iesit mie.Zici ca erau fierte ciupercutele,erau tare bune.Eu tot nu reusesc parca sa fac nimica bun.Asa ca ma limitez la salatele de vara sau la mancat nuci goale,cu pumnul.Mi se pare ca nu imi iese nicio reteta...am mai incercat si altele.Una cu crochete de tarhon-nu a iesit,branza de caju-nu mi-a placut foarte mult gustul,supica de telina-a fost asa si-asa,am mancat putin,restul s-a dus la gunoi...Ce mi-a placut a fost ciorba gazpacho cu usturoi si lamaie,dar a mers foarte bine cu paine integrala...ups.
    Nu stiu ce o sa fac se pare ca NU ma pricep sa "gatesc" vegan.
    Si unde mai pui ca in ultimul timp am citit ca nici nu ar fi foarte bine sa mananci constant diverse feluri vegane pentru ca nici aceste combinatii intre legume,nuci,sosuri nu ar face bine sistemului digestiv.Concluzionand ar trebui sa mancam cat mai simplu-poate doar 2-3 alimente la o masa....NU stiu ce sa zic.Astept feedbackuri!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails