sau...
La multi ani, dragilor! Legati-va centurile, 2010 a inceput. Usor ghiftuiti, usor mahmuri, usor obositi. Usor. Ceva bilanturi? Ceva planuri? Ceva proiecte? In lipsa proiectelor bine conturate, sunt foarte bucuroasa sa vi-l propun pe-al meu: vreau sa traiesc zile pline, semnificative si in care, dupa o geometrie aleasa de mine, in fac ceva nou in fiecare zi noua.
E Vineri, a cenar!
La multi ani, dragilor! Legati-va centurile, 2010 a inceput. Usor ghiftuiti, usor mahmuri, usor obositi. Usor. Ceva bilanturi? Ceva planuri? Ceva proiecte? In lipsa proiectelor bine conturate, sunt foarte bucuroasa sa vi-l propun pe-al meu: vreau sa traiesc zile pline, semnificative si in care, dupa o geometrie aleasa de mine, in fac ceva nou in fiecare zi noua.
Azi e vineri si cinam. Cu ceva intarziere caci cu intarziere ne-am si trezit astazi. Dupa imbuibarea de Craciun si dupa bauta de-asta noapte, cina asta gustoasa, usoara, aromata, plina de nutrienti si plante "de leac, ne este bine-venita. Prepararea acestei cine (care, pe alocuri, tine loc si de desert), e lipsita de dificultate si de dotari speciale ale bucatariei. Reteta e inspirata de Cherie Soria, unul dintre cei mai cei Raw Chefs din State si e adaptata usor pentru particularitatile romanesti. Vom prepara o cina foarte fatoasa, o cina cu care ne putem lesne hrani si impresiona prietenii. Sa purcedem, dara!
Marinata Teriyaki cu Legume si Ananas
Timp de “marinare” (soaking): ½ - 8 ore
Timp de conservare: pana la 24 ore
Gadgets de bucatarie necesare: cutit; “nice to have”: bete de frigaruie, mixer (sau blender sau robot de bucatarie)
Ingrediente pentru Marinata Teriyaki:
Tamari (sau Nama Shoyu sau sos de soia)– ¼ castronel
Miere (sau sirop de agave) – 2 linguri
Ulei de susan – 1 ½ linguri (sau ulei de masline)
Zeama de lamaie – 1 ½ linguri
Ulei de in (sau de masline) – 1 lingura
Pulbere de ceapa - 1 lingura (o putem obtine din ceapa deshidratata pe care o macinam).
Ghimbir (proaspat) ras – 1 lingura
Usturoi (zdrobit) – 3 catei
Piper - ¼ lingurita
Ulei se susan prajit – ¼ lingurita lingurita (nu moare nimei fara el… eu nu am avut)
Ulei se susan prajit – ¼ lingurita lingurita (nu moare nimei fara el… eu nu am avut)
Combinam toate ingredientele in blender sau robotul de bucatarie si le mixam pana la omogenizare (le putem amesteca intr-un bol, amestecandu-le cu mixer-ul sau cu telul). Produsul finit va arata cam asa.
Cum marinata e gata, atacam un ananas mediu din care sfartecam o jumatate. Il curatam de coaja si de mijlocul cel tare si il taiem cubulete maricele. Peste aste cubulete adaugam 5-6 linguri din marinara cea proaspata, amestecam binisor, acoperim recipientul si, la revedere! Ananasul se va marina 30 minute - 8 ore (cu cat timpul e mai lung, cu atat gustul este mai intens).
Cum marinata e gata, atacam un ananas mediu din care sfartecam o jumatate. Il curatam de coaja si de mijlocul cel tare si il taiem cubulete maricele. Peste aste cubulete adaugam 5-6 linguri din marinara cea proaspata, amestecam binisor, acoperim recipientul si, la revedere! Ananasul se va marina 30 minute - 8 ore (cu cat timpul e mai lung, cu atat gustul este mai intens).
Pastai de fasole - ¾ castronel (am cumparat de la Mega Image)
Ciuperci taiate julienne - ¾ castronel
Varza / Salata Chinezeasca julienne - ¾ castronel
Muguri de Schinduf (sau orice alti muguri) - ¾ castronel (i-am cumparat de la Billa)
Brocolli cu tot cu tulpini, julienne - ½castronel
Telina Tulpina taiata fin -½ castronel (la noi a fost botezata Apio)
Ardei gras rosu, julienne - ½ castronel
Morcov, fin julienne - ½ castronel
Ceapa rosie, julienne - ½ castronel
Iacata-le:
Amestecam toate legumele impreuna intr-un mare castron. Salvam cateva linguri de Marinata Teriyaki pentru decorarea foarfuriilor iar restul o turnam peste legume. Amestecam bine. Acoperim cu un capac si la revedere! Legumele intra si ele in marinare 30 minute le 8 ore (mie mi-au placut cel mai mult marinate cam 3 ore, dupa care gustul mi-a parut prea intens si legumele prea moi).
Pentru servire, picuram o lingura-doua de marinata pe marginea farfuriei, plasam legumele scurse in centru si postam deasupra doua-trei "frigarui" de ananas.
Enjoy!
Ciuperci taiate julienne - ¾ castronel
Varza / Salata Chinezeasca julienne - ¾ castronel
Muguri de Schinduf (sau orice alti muguri) - ¾ castronel (i-am cumparat de la Billa)
Brocolli cu tot cu tulpini, julienne - ½castronel
Telina Tulpina taiata fin -½ castronel (la noi a fost botezata Apio)
Ardei gras rosu, julienne - ½ castronel
Morcov, fin julienne - ½ castronel
Ceapa rosie, julienne - ½ castronel
Iacata-le:
Amestecam toate legumele impreuna intr-un mare castron. Salvam cateva linguri de Marinata Teriyaki pentru decorarea foarfuriilor iar restul o turnam peste legume. Amestecam bine. Acoperim cu un capac si la revedere! Legumele intra si ele in marinare 30 minute le 8 ore (mie mi-au placut cel mai mult marinate cam 3 ore, dupa care gustul mi-a parut prea intens si legumele prea moi).
Pentru servire, picuram o lingura-doua de marinata pe marginea farfuriei, plasam legumele scurse in centru si postam deasupra doua-trei "frigarui" de ananas.
Enjoy!
Ce bine arata!!! Salivez...
RăspundețiȘtergereDeabia astept sa incerc reteta ta, nu stiu cat de gustoasa este dar in mod sigur arata exceptional.
RăspundețiȘtergereSpune-mi te rog cum aleg un sos de soia bun? La ce trebuie sa fiu atenta?
@ Adina: da mai drago, sti ca tre' sa-ti ademeneeesti sectantii :-)
RăspundețiȘtergere@ Anonim: Foarte buna intrebarea ta. E intr-adevar dificil sa gasesti sos de soia "bun". Sunt doua variante: mai costisitoare si mai putin costisitoare :-). Tamari e cel mai bun sos de soia (armoniecunatura.ro 23 ron/250 ml); sos de soia in cantitati industriale (1l) am luat de la Selgros. Important e sa nu contina zahar, conservanti, alte chimicale. Sa ne zici cum ti-a gustat "reteta". Bye!
RăspundețiȘtergereAna Ioana: Buna Una Culuna, spune-mi te rog cu ce s-ar putea inlocui sosul de soia ca mie una nu-mi prea place........ Astept noua reteta, sa inteleg ca asta este prima, nu? Spor la toate, mai ales la gatit si ...bloguit!!! Zi buna
RăspundețiȘtergereDraga mia, nici eu nu sunt un mare fan al sosului de soia. Tamari insa imi place mai mult decat ce cumparasem pana acum ca sos de soia. Apoi, combinatia de ingrediente (ghimbir, pudra de ceapa, usturoi) a facut ca aceasta marinata sa-mi placa in mod deosebit. Eu zic s-o incerci macar pentru a marina ananasul, capata un gust grozav. Altfel, poti sa inlocuiesti cu o marinata simpla: 150 ml ulei masline, 60 ml otet (de mere sau balsamic), 3 catei de usturoi pisat (sau 1/2 lingurita pudra de usturoi), 3 linguri de miere (sau sirop de agave), 1 lingurita sare, 1 lingurita piper; sau o marinara marocana: 100 ml. ulei de masline (sau susan), 3 ligurite coriandru pudra, 1 lingurita scortisoara, 2 linguri suc de lamaie, 2 lingurite miere (sau agave), 1 ligurita coaja de portocala uscata (pudra). Yet, sosul asta iese excelent cu soia. succes! Sa ne zici cum facusi.
Genial! Impreuna cu frigaruile! Genial pur si simplu!
RăspundețiȘtergere