luni, ianuarie 04, 2010

Crackers din cereale incoltite

Ingrediente:
Hrisca incoltita - 1 castron / 200g
Hrisca incoltita uscata (sau hrisca nemuiata) - 1/2 castronel / 100g
Nuci de brazilia muiate - 1 castronel / 200g (puteti folosi si nuci autohtone, macademia, pine nuts)
Lucerna incoltita - 1/2 castronel /100g (sau orice alti muguri, sau fara muguri deloc; am pus de lucerna fiindca aveau incoltita gata la Billa)
Sare - 2 lingurite
Chimen macinat - 2-4 lingurite
Patrunjel - 1 legatura (optional si asta)
Blender, Rasnita, Deshidratator
Nota: Proprietatile semintelor sunt imbunatatite extraordinar prin incoltire (amanunte in episoadele urmatoare); de aceea, ma straduiesc sa am mereu ceva seminte incoltite la dispozitie. Odata incoltite, pun saculetul pe calorifer pret de 1-2 zile, pana se usuca deplin si apoi le pastrez in frigider pana la trei luni. Oricare dintre retetele care include seminte incoltite se poate face si cu semintele neincoltite (fie ca le rasnim in faina, fie ca le muiem cateva ore si le procesam in blender).
Preparare:
Hrisca, lucerna, nucile de brazilia si sarea sunt introduse in blender. Daca avem un blender de putere foarte mare, adaugam un castronel de apa si procesam direct intr-o coca, ajutand amestecul cu spatula. Daca avem un blender mai putin puternic atunci adaugam apa cat sa egaleze nivelul semintelor (asa am facut eu) si procesam (aproximativ 2 minute) in voie pana obtinem o pasta omogena pe care o rasturnam mandri, intr-un castron:
Macinam hrisca uscata (sau, si mai bine, incoltita si uscata) pana o transformam in faina. Adaugam faina in castron si amestecam vartos pana la omogenizare:
Adaugam treptat chimenul, degustand frecvent. Adaugam patrunjelul tocat marunt (se poate opta si pentru: coriandru, spanac, stevie, atata vreme cat introducem verde intr-o reteta... e de bine!).
Pasta obtinuta se toarna "casual" cu lingura pe hartie non-aderenta, pe tava deshidratatorului. Nu va ingrijorati prea tare in legatura cu forma, aceasta se va defini de la sine.
Se deshidrateaza 4-6 ore la maxim 45 C (sau pana cand painicile noastre s-au intarit pe fata superioara). Se elimina hartia, se intorc pe partea cealalta si se continua deshidratarea pentru inca 4-8 ore (depinde desigur de gusturi: mai crocanti sau mai pufosi si de grosimea stratului de pasta).
Enjoy!
 

5 comentarii:

  1. AmandinaBiscuit1 martie 2010 la 11:41

    Ceva nu fac bine. Toate painicile mi-au iesit scarrrrboaaaaaseee. Toate sunt amarui, crackersii au iesit faramicioso-dubiosi, painicile au ramas cleioase la mijloc. Domne deci nu si nu! Nu mor fara paine, mai ales fara asta care nici n-are gust de paine, da parca ar merge un surogat din cand in cand... O fi de la faina? Ceva imi saboteaza toate produsele de panificatie. Le fac cu drag si bunavointa, le astept sa se usuce, ma uit cu caldura si bunatate la ele, le gust si ma apuca spumele, imi vine sa dau cu ele de pamant...
    Of...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai Bisciut-o!
    Ia scrie-mi mataluta un e-mail in care imi povestesti for dummies, pas cu pas, ingredient cu ingredient, cum faci produsele de panificatie :-)
    Haida!

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara, de unde ne procuram toate produsele-ingrediente gen hrisca, nuci de brazilia, etc?multumesc

    RăspundețiȘtergere
  4. Dar parerea matale bre Andreio care ii ? E?? Despre painicuta asta cu hrisca incoltita, bineinteles!!Conteza si am incredere in gustul matale? te pupucesc mult si abia astept sa iti mai vad ochisorii ceia frrrrumosi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Guga! :-)
    Hmmmm, inteleg ca esti o guga cu care ma intalnesc cand si cand...
    Pai care sa fie... avand in vedere ca ii painica inventie persoanala, ca ii painica casei la raw.z si ca avem (chiar acum) comanda de sarbatori vreo 10 deshidratoare pline... zic si eu ca-i buna :-)
    Love!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails