Chimenul [cunoscut si ca secarea, chimion, chimin] este printre putinele mirodenii originate in Romania; creste spontan in fanetele si pajistile de deal, sub-montane si montane. Poate fi, prin urmare, considerat o buruiana si ii putem remarca efectele benefice datorate acestui statut.
Planta romaneasca cum spunem, chimenul are multiple utilizari "populare": ceaiul de chimen se da copiilor mici contra colicilor abdominale; tot cu ceai de chimen se spala copii pe cap pentru vindecarea "bubelor" iar fetele isi spala fata pentru a o face curata si luminoasa. Femeile care alapteaza mananaca chimen pentru a stimula lactatia, etc.
Separat de "gura satului" [pe a carei intelepciune nu o neglijam deloc, insa], cercetarile bio-medicale, releva urmatoarele proprietati curative sau adjuvante ale chimenului: trateaza sindromul colonului iritabil, are puternic efect anti-inflamator intestinal si ajuta la echilibrarea florei intestinale; combinatia menta-chimen este imbatabila in vindecarea simptomelor diareei, a flatulentei si a colitelor de fermentatie datorita proprietatilor anti-inflamatoare, antiseptice si carminative.
Chimenul administrat intern sau extern (cataplasme) stimuleaza, intr-adevar, puternic, secretia lactata; in combinatie cu menta combate dispepsia si halena (miros urat al respiratiei); are efect tonic nervos, favorizeaza circulatia nervoasa, confera o stare de vioiciune si tonus mental.
In bucataria raw este nelipsit si excelent in crackers, in humus, peste salata de varza acra, in sosuri si pateuri.
ăsta e chimion. chimenul e carum carvi. sînt două plante diferite, cu utilizări şi aromă diferite.
RăspundețiȘtergereHei, V :-)!
RăspundețiȘtergereMultam de informatie; sa ne mai documentam, dara...
:-)
păcat că sursele noastre însele ne sabotează informarea. dex-ul, de pildă, le confundă între ele. nu ştiu... parcă pe vremuri existau consultanţi ştiinţifici la dicţionare, nu se făceau aşa, după urechile fiecăruia. :(
RăspundețiȘtergereo resursă foarte bună (şi poliglotă) pentru condimente de tot felul e asta: http://www.uni-graz.at/~katzer/engl/index.html. căutarea recunoaşte inclusiv limba română.
ai un blog foarte interesant, mulţumesc pentru lectură.
Hai, V!
RăspundețiȘtergereHmmm, drept ii ce spui; eu am luat informatiile dintr-o carte despre plante; ceea ce face ca dex-ul sa para ceva mai scuzabil :-)
Multamim de recomandare, vom folosi sursa ta.
Ai un nume foarte interesant; eu multumesc pentru lectura :-)
Love!
dacă prin nume te referi la id-ul din adresa de email, te rog să mă scuzi pentru el... e din vremuri imemoriale, cînd, tot încercînd să fac un cont, am primit de cîteva ori la rînd mesajul cu "name taken", pînă m-am enervat. :)
RăspundețiȘtergereHei, V :-)))
RăspundețiȘtergereMie imi pare foarte cool V. Totusi, imi lasi un nume mai lung de-o litera sa nu ma simt ca si cum ma adresez unui hip-hopper american?
:-)
:)) "Cool V" o să-mi zic de-acu'!
RăspundețiȘtergere