sâmbătă, ianuarie 15, 2011

Susan, tahini, ulei de susan - proprietati si utilizari


Susanul (sesanum indicum) este o planta originara din India ale carei seminte sunt folosite ca atare, transformate in faina, in unt [cunoscut si sub denuirea de tahin sau tahini si folosit intens in bucataria orientala] sau in ulei.

Multa lume a mancat humus sau halva [pentru ca-s cu adevarat gustoase]; putina lume stie ca ingredientul central al ambelor este susanul. Si mai putina lume stie ca susanul are proprietati terapeutice deosebite.

Semintele de susan si pasta cruda de susan
sunt, tonice si regenerante pentru oase si pentru dinti. Susanul este un excelent vitalizant, antiastenic, stimulent al hematopoezei, nutritiv, regenerant, laxativ, afrodisiac, vitaminizant, tonic, calmant, emolient, stimulent intelectual. Voila!

Consumul de susan este recomandat pentru tratarea impotentei, bolilor de piele, tusei cronice, plamanilor slabiti, constipatiei cronice, amenoreei, dismenoreei, retractiilor i inflamatiilor gingiilor, degradarii dintilor, simptomelor asociate trombocitopeniei, subponderalitatii, trombocitopeniei, hemoroizilor, dizenteriei, caderii parului, oaselor fragile, osteoporozei, convalescentei. Hiiiuuu!

Recomand foarte calduros laptele de susan [inspirandu-ma din povestea Victoriei Boutenko, al carei fiu si-a vindecat fractura claviculei cu ajutorul laptelui de susan si al sucului din iarba de grau] in tratarea fracturilor, a fisurilor osoase sau in menu-ul zilnic al varstnicilor cu oase fragile.

In continutul semintelor de susan intalnim 48-65% substante grase, 24% substante proteice, 14-18% substante extractive neazotate, vitaminele B, D, E, F. 

Susanul are un continut deosebit de ridicat de calciu bun, usor de absorbit si folosit de catre corpul tau si lipsit de riscul de a se acumula si depozita defectuos [in exostoze osoase, ciocuri ale coloanei vertebrale, calcifierea glandei pineale, etc, cum se intampla in cazul calciului din « suplimentele alimentare »]

Uleiul de susan, nu numai ca ofera o extraordinara paleta de gusturi, dar iti daruieste un echilibru excelent de acizi grasi, ceea ce il face unul dintre uleiurile cele mai pline de virtuti.
Nivelul sau de acizi grasi saturati este suficient de scazut pentru a permite acizilor poli-nesaturati si mono-nesaturati sa coabiteze in armonie. Consumul sau duce la diminuarea colesterolului in sange si creste in acelasi timp nivelul colesterolului bun.


Uleiul de susan este destul de rezistent la oxidare. Cu toate acestea, datorita faptului ca nu se intareste la frig, este recomandat sa se pastreze in frigider. Contine acizi grasi poli-nesaturati 44%, acizi grasi mono-nesaturati 41%, acizi grasi saturati 15%, este bogat în vitamina E, lecitina şi minerale, fiind bun antiviral, antifungic, antioxidant, antiinflamator.

Printre proprietatile terapeutice enumeram: contribuie la deblocarea arterelor de cholesterol, inhiba cresterea melanoamelor maligne, inhiba multiplicarea celulelor canceroase in cancerul de colon, combate congestia nazala si contribuie la vindecarea sinuzitei (sub forma de picaturi),  reduce tensiunea arteriala ; daca este utilizat in mod curent la gatit, este un excelent produs de intretinere pentru piele si combate matreata (distrugand bacteria care o genereaza).
  • semintele de susan au o valoare energetica mare si stimuleaza virilitatea
  • uleiul [presat la rece, ne-incalzit si ne-dezodorizat] din susan alb este folosit in masaj, pentru efectele sale afrodisiace corelate cu proprietatea de a creste fertilitatea [arginina stimuleaza speratogeneza]
  • susanul asigura un mare aport de proteine "bune":-)
  • trateaza insomniile [inlocuieste, asadar laptele cald de seara cu lapte de susan – faina de susan contine de trei ori mai mult calciu decat laptele "normal" :-)]
  • semintele de susan sunt bogate in arginina [un aminoacid] care detoxifica ficatul si rinichii si rinichilor si intareste sistemul imunitar
  • susanul are, de asemenea efecte antireumatice
  • susanul [si uleiul de susan] are efecte antifungice si bactericide si este, de aceea folosit in tratarea aftelor bucale, a inflamatiilor gingiei si a gingivitei; acesta este unul dintre motivele pentru care, uleiul de susan este preferat pentru "oil pulling"; uleiul de susan este minunat si pentru masarea gingiilor dupa periaj [2-3 picaturi iti sunt suficiente]
  • uleiul de susan are efect laxativ [a nu se utiliza in cazul diareei, ca nici un alt ulei, de altfel...]
  • susanul si uleiul de susan au efect antioxidant [intineritor, asadar] si pe dinauntru [poti manca cat de mult susan vrei : painici, lapte, prajituri, humus, halva, etc] si pe dinafara [gomaj sau scrub cu faina de susan, masaj cu ulei de susan, masca cu tahini si miere, etc]
Semintele de susan si pasta de susan pot fi folosite intern sau extern.

In bucataria raw le folosim la prepararea de : lapte de susan, adaugat[e] in smoothies, humus, crackers cu susan, halva, prajiturele, falafel, chiftelute de ceapa, chiftelute de legume, etc.

In cosmetica si igiena raw [al carei principiu e simplu: nu pune pe piele nimic din ce n-ai baga in gura sa mananci! :-)], le folosim pentru : gomaj cu faina de susan [fie folosesti "pulpa" ramasa de la lapte, fie macini semintele in rasnita de cafea], scrub pentru corp, masca de fata cu pasta de susan [tahini] si miere.

Uleiul de susan [atentie sa fie crud, organic, presat la rece, ne-dezodorizat !] este excellent pentru :

In bucataria raw variaza cat de mult poti uleiurile pe care le adaugi in salate, pesto-uri, sosuri, pate-uri si include-l printre folosite si pe cel de susan.

In cosmetica si igiena raw e excelent pentru oil pulling, masarea gingiilor de raw vegan [mai ales in perioadele de detox, cand il poti mesteca cu o picatura de ulei esential de cimbru], masaj general intineritor.
La, la, la vie en raw.z, aducem susan in urmatoarele variante:
  • Seminte integrale [bun pentru germinat] de susan organic, crud - 250 grame - 7 lei
  • Seminte decorticate de susan conventional, crud - 500 grame - 9 lei
  • Seminte decorticate de susan organic, crud - 250 grame - 9 lei
  • Seminte decorticate de susan conventional, crud - 50 grame - 3 lei 
  • Tahini de susan alb, organic, crud - 250 grame - 36 lei
  • Tahini de susan negru, organic, crud - 250 grame - 36 lei
  • Ulei se susan [organic] presat la rece [safe :-)] - 250 ml - 21 lei
Toate is comandabile la Ioana Hulea: 0731 372 306, comenzi.rawz@gmail.com.

Enjoy ! Fly ! Love ! Una :-)

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu

Related Posts with Thumbnails