sâmbătă, ianuarie 15, 2011

Caju - proprietati si utilizari

Atentiune-atentiune! Caju crud nu exista pe piata romaneasca [in fapt... cred ca in forma cruda este gasibil numai in regiunile unde se cultiva]. Pentru raw-istii "de rit vechi" :-) ii de stiut ca, oricand iti lucesc ochisorii la migdale albe [adica fara pielita maronie], fulgi de migdale, faina de migdale, alune de padure "albe" [adica tot fara pielita alba], acestea nu pot fi crude: pentru a indeparta pielita maronie, au fost trecute printr-o baie de aburi fierbinti. 
Daca nu esti raw de rit strict si-ti dai dezlegare la caju, atat proprietatile cat si intreburintarile caju-ului is multiple si delicioase: branzica, sos de usturoi, crema de vanilie, tort, guguloaie, etc, etc, etc.



In zonele unde se cultiva caju, fructele sunt utilizate pentru consum, putand fi procesate ca sucuri, dulceturi sau in diferite tipuri de dulciuri. De asemenea, din sucul de caju se obtine, in urma unui proces de fermentare, o cunoscuta bautura alcoolica locala. Datorita faptului ca fructele de caju se altereaza extrem de repede, acestea nu pot fi exportate in afara regiunilor unde sunt cultivate. Miejii de caju sunt consumati cel mai des ca si gustare, prajiti si sarati, precum si inveliti in ciocolata.

Este o importanta sursa de energie dat fiind continutul ridicat in grasimi (42,2 %) si proteine (17,5 %).

Grasimile sunt constituite de acizii grasi mono-nesaturati dintre care acidul oleic care este vestit pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular.

Caju este bogat in vitaminele B1 (0,63 mg/100 g), B2 (0,26 mg/100 g), B3 (10,1 mg/100 g) sivitamina E (0,78 mg/100 g), antioxidant benefic sistemului cardiovascular.

Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sitemul osos si dinti.

Datorita continutului de grasimi compuse din acid oleic (omega 6) alunele caju au efect benefic asupra sistemului cardiovascular, datorita compusilor antioxidanti, au efect benefic asupra radicalilor liberi, iar continutul in substante minerale reduc tensiunea arteriala si au efect protector asupra sistemului osos.

La, la, la vie en raw.z aducem:
  • Caju conventional, "crud" - 500 grame - 26 lei
  • Caju organic, "crud" - 250 grame - 28 lei
  • Caju conventional, "crud" - 200 grame - 12 lei
  • Caju organic, "crud" - 100 grame - 10 lei 

3 comentarii:

  1. Nu am gasit nicaieri vreo referire la arahide.Stie cineva daca se pot consuma?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hola me encanta tu blog,es muy saludable leerlo .algo entiendo.pero me gustaría que instales un traductor .
    1.para que lean más persona y tengas más seguidores.
    2.enseñas bastante sobre los alimentos,felicitaciones,soy tu seguidora.
    imbrátisari si afectiunea.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hola Rosita
    Tienes verddad sobre un traductor. Pues usted puedes tomar el texto z con el uso de google traductor, usted puedes entender mucho mas.
    Gracias por leer aqui.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails