vineri, februarie 26, 2010

Gicule, te-apuci ma' de covoru' ala?


Ai lasat deoparte toate pudorile? Pe cai dara!
[de Mihaela Cristian]
De ce ii dam atentie acestui subiect fix acum?!?! Dupa cum am simtit chiar pe pielea noastra, am citit prin carti, sau ne-a povestit Teo, orice tranzitie la un stil de viata mai putin toxic determina organismul sa se lanseze intr-un proces de detoxifiere, care se poate manifesta in diferite feluri, mai mult sau mai putin agresiv. 
Unii poate ca nici nu constientiza aceasta etapa (norocosii…). Dar cu siguranta se petrece in interiorul nostru un lucru similar cu o curatenie majora in locuinta ta. Tot praful gros care statea asezat pe mobila, covoare, pereti .. va fi ridicat in aer. Hai sa-l adunam cu aspiratorul, mop-ul, carpa de sters praful… Si-paoi, nu-i asa ca nu facem curat cu geamul inchis? Nu! Il deschidem larg ca sa nu ne doboare norul cel gros. Vrem tot acest praf afara din casa, nu in plamanii nostri.
Ii privesc cu usoara gelozie pe cei care n-au avut niciodata probleme cu “evacuarea”, cei care au intalnire cu toaleta in fiecare zi, cei ce n-au fost constipati de prea multe ori. Intr-adevar! Suntem, intr-adevar, cu totii unici; nu toate “legile firii” au acelasi comportament in fiecare dintre noi. Iata care se presupune a fi situatia ideala: mancarea odata ingerata, ar trebui sa declanseze o evacuare dupa aproximativ o zi (24 ore). Hmm… facem un mic sondaj? De cate ori mananci intr-o zi? De vreo 3 ori! De cate ori mergi la toaleta si ai un scaun normal (nu diaree sau alte manifestari neplacute):
- de trei ori pe zi? Felicitari. Esti idolul meu. Spune-ne cum reusesti! 
- de doua ori pe zi? Bun. Esti premiant.
- o data pe zi? Bun. Esti pe podium.
- o data la doua-trei zile? Hmm… nu-i asa ca te intrebi cum se face ca ramane atat de putina materie din toate mesele copioase din ultimele 3 zile
 - o data pe saptamana? Nu te mai chinui cu nici un calificativ. Sunt sigura ca stii si simti ca nu e deloc placut. Cu muuuuulti ani in urma eram si eu in categoria asta. Absurdul era ca nici macar nu-mi dadeam seama ca as avea o problema.
Teoria ca teoria; hai acum sa vedem cum facem si cu practica. Iti voi povesti despre lucrurile care m-au ajutat pe mine. Nu te oprii aici, cerceteaza mai departe si descopera ce functioneaza cel mai bine pentru tine. In primul rand ai putintica rabdare, s-ar putea sa dureze o perioada pana corpul tau va intra intr-o noua rutina. Acorda-i timpul necesar si bucura-te de imbunatatiri.
Cel mai important detaliu: APA . Muuuulta apa. Primul lucru care sa-l faci dimineata: bea un pahar mareeee de apa. Mai invarte-te putin prin casa si incearca sa mai bei inca unul, si inca unul. Sa stii ca nu te vei umfla ca un balon. Poti sa bei chiar si 2 litrii de apa dimineata. Nu trebuie sa bei un liru si jumate chiar din prima zi. Incepe cu un singur pahar si creste progresiv cantitatea. Chiar daca faci parte din categoria oamenilor care pot supravietui o zi intreaga fara nici un strop (stiu cum e; asa eram si eu), vei descoperii ca iti va creste “apetitul” pentru tot mai multa apa.

Ajutorul numarul doi: FIBRELE. Muuuuuuulte fibre. Ne-a povestit Victoria in Greens can save your life cat de importante sunt fibrele si cum ajuta ele la curatirea interioara. Daca nu obisnuiesti sa consumi multe fibre, ia-o-ncet! Daca vei consuma dintr-odata o cantitate considerabila de alimente bogate in fibre (precum brocolli, seminte de in, tarate) s-ar putea sa experimetezi in primele zile stari de balonare accentutata. Nu te impacienta. Si, in primul rand, nu renunta la fibre. Accorda-i timp corpului sa se ajusteze si te va rasplati repede cu un tranzit intestinal de invidiat.
Hai sa vorbim si depre pozitia noastra pe tron. Am aflat si eu de curand cat de importanta este. Iata cum am invatat noi sa sedem “frumos”:
Pozitia asta nu e deloc favorabila unei evacuari naturale, punandu-se o presiune mult prea mare pe anumite zone cheie ale colonului (dupa cum se vede mai sus).
Iata care ar fi postura ideala “for doing businesses”:
Linisteste-te! :)) Nu voi incerca sa te conving sa inlocuiesti vasul de toaleta cu o unul in stil turcesc, nici cu o olita. Nici sa-ti recomand sa te sui cu picioarele pe vasul de veceu – cum faceau multi dintre cei care si-au petrecut tineretea intr-un camin studentesc. Hi, hi. Nununununu! Departe de mine aceste intentii necurate, incomode si, uneori, periculoase. Dar iti pot da insa cateva sugestii: pastreaza pe aproape un scaunel, sau apeleaza la orice suport deja existent in baie, pe care sa-l apropii de vasul de toaleta si pe care sa-ti ridici/sprijini picioarele. Eu am gasit de mare ajutor o galeata (sora buna a mop-ului).
Vrei sa te inscrii la modului de studii aprofundate? Incearca sa treci de inhibitii, pune-te calare pe google si cauta informatii despre clisma si colonix-uri. Diferenta dintre cele doua consta in faptul ca pe prima o poti performa singurel in intimitatea casei talei. Pentru a doua, va trebui sa te prezinti la un cabinet specializat. Colonix-ul presupune o spalare mult mai profunda a intestinelor dar nu am aflat sa se faca asa ceva in Romania, deocamdata. Clismele sunt si ele de mai mult feluri, se pot efectua cu diverse solutii. Sigur ai auzit de celebra clisma cu cafea. Cea perfotrmata ca parte integranta a terapiei Gerson. Daca vrei sa aflam mai multe impreuna, da-ne de stire si vom scrie un articol dedicat special acestei “manevre”.
Vei gasii pareri si pareri. Pro si contra. Te-ai simti mai linistit totusi daca ai afla ca exista referinte la practicarea clismelor chiar in manuscrise vechi de 3500 de ani, nu este deci o gaselnita a ultimilor ani. Metoda e testata si functioneaza. De ce am avea oare inhibitii sa o folosim si noi? Pe dinti ne spalam in fiecare zi, de ce nu ne-am spala intern macar o data pe luna?

Odata porniti pe drumul cel raw, de ce am lasa toate toxinele care se pun in miscare sa iasa pe unde apuca (cosuri, furuncule, transpiratie in exces, febra etc)? Cand am putea sa le invitam afara discret, pe usa din dos… 

15 comentarii:

  1. Buna, Mihaela
    O intrebare intrebatoare...Situatia financiara nu imi permite sa folosesc apa plata imbuteliata decat pentru copil, sotul si eu bem de la robinet...acum nu stiu cat de sanatos este sa bei cantitati mari de apa de la robinet. Ce pot sa fac in aceasta situatie, sa o fierb, sa o fac ceai? Multumesc anticipat pentru o indrumare, un sfat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna,Andreea!referitor la subiect,este o carte:"Gimnastica intima(Kriston)pe care am binevoit sa o pierd(nu am vazut-o in librarii,dar poate este).mi s-a parut foarte utila,mai sunt acolo si alte practici legate de defecatie.Oricum netul e mare...Am aflat o chestie interesanta(dar n-am mai cercetat)si anume:barbatii ar trebui sa urineze tot din pozitie sezanda si nu din picioare,aceasta practica scazand incidenta patologiei prostatice(s-a observat la populatia turca treaba asta)deci...
    Nu stiu daca e intrebare retorica"Cum faci sa ai 3 scaune pe zi?"dar,fiindca ma incadrez,pot sa-ti spun ca ar trebui sa se instaleze rapid..eu mananc 80%pe zi raw,restul..paste,supa,cereale sau "altceva" :).cand mancam mai putin raw aveam 2..beau apa numai intre mese(de fapt mai mult ceai verde).oricum,n-am avut niciodata probleme de constipatie(dar am si mancat destul de ok intotdeauna),poate si peristaltismul"genetic" e mai bun.Te pup,mai vorbim...

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna AnonimA :) .. prima chestie care imi vine in gand e sa te indrum sa faci un mic calcul: cat va costa pe an apa plata pt piticul vostru? Un calcul foarte brut ar da cel putin vreo 350 de lei pe an! Ei! Ia cauta pe internet si vezi ce ofera de filtre pe apa gasesti pe piata. Si odata achizitionat, va veti putea bucura cu totii de beneficiile unei ape net superioare. Eu zic ca merita investitia. Nu lasa pe planul doi sanatatea ta.. pt ca ea este in primul rand un cadou de mare pret pentru copilul tau. Sau mai poti incerca metoda lui Masaru Emoto :) .
    Love!
    Miha

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna, Mihaela, nu sunt anonima, sunt Ema, am trimis in graba si fara sa pot modifica :-)
    Mi se pare foarte ok ideea cu filtrul, trebuie sa ma documentez, daca aveti recomandari in privinta vreunui produs, nu va sfiiti! Ma bucur ca v-am "gasit" si ca nu gasesc numai idei pertinente despre hrana, ci si hrana spirituala, apropos de Masaru Emoto (a intrat in normal faptul ca "vorbesc" cu mancarea si apa si le rog sa fie bune si sanatoase). Traiesc in armonie cu tot ce e in jurul meu, sau cel putin incerc (totusi traiesc in Romania, Bucuresti). Din pacate pentru mine, nu voi putea fi raw asa cum vad pe unde citesc, un ex.: sunt foarte multe chestii pe care nu mi le permit, efectiv, dar nu ma impiedic de asta. Multumesc mult pentru raspuns, cred ca este extraordinar ce faceti voi aici.

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Ema!
    Iaca, ma bag si eu in seama. Pana va luati filtru, apa de la robinet e relativ potabila. Contine insa ceva cloruri. Daca insa o colectezi intr-un recipient si-o lasi vreo 8 ore, clorurile de evapora. Numa bun. Si-apoi Emoto. Si-apoi, poate, filtru :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sar'na Andreea, asa cam fac, este foarte rece si o las sa se mai 'calzeasca putin sa nu-mi cada dintii :-) dar acum ca mi-ai spus de cloruri, un motiv in plus sa o las peste noapte. O alta intrebare si cred ca este a doua-treia dintr-un sir interminabil, ha-ha... Daca nu pot manca de la inceput nuci caju si alte asemenea, pe care momentan nu le pot lua (criza asta ne-a afectat raaaaau), este ok sa incep cu fructe, legume crude-marinate-murate si cate-o nuca neaosa? Filtru poate prin vara...abia astept sa vie odata vara! Si inca o intrebare mica: Andreea, desi am citit cu mare atentie tot blogul, am retinut ca acum exersezi tae-bo de 3 ori pe saptamana, da' inainte de raw obisnuiai sa fii foarte activa sau nu? Ca eu eram foarte activa prin 2000 prin toamna...spre rusinea-mi. Multumesc pentru raspunsuri, si cum frumos spuneti voi, LOVE

    RăspundețiȘtergere
  7. Hei, Elena!
    Ziceam eu ca atunci cand te-apuci de raw reinveti sa mananci. Bag sama ca reinveti mult mai multe decat sa mananci...
    :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Ema!
    Doamna, toate smecheriile astea de nuci cu zecile de feluri sunt, oricum, supraevaluate :-)
    Tot ce faci cu caju (care e, am aflat, arareori raw) poti face cu nuci, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, seminte de in, de-astea. Gasesti grau, mei, susan, etc la piata.
    Si-apoi sti ce? Asta ar trebui sa fie cea mai putin costisitoare "dieta" din lume. Si-o sa inveti s-o faci asa :-)
    Poti culege cate papadii, stevii, urzici, lucerne incap intr-un sac. Poti cumpara brate de frunze de morcovi, ridichii, gulii pe banuti.
    Da, fac ceva sport de ceva ani. Da' cel mai bine si mai bine imi prinde plimbarea mea de o ora, in pas accelerat, din fiecare dimineata.
    Love si Love!

    RăspundețiȘtergere
  9. Superb! Multumesc mult, Andreea! Love noua tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  10. Intr-adevar,persoanele vegane\raw vegane sunt preocupate de mult mai multe decat alimentatia.lipsa carnii in stomac("creierul nr1")da voie celuilalt sa functioneze,plus inimioara...in fine,lucrurile bune se atrag unele pe altele,chiar fara sa-ti dai seama,te trezesti cautand..si gasesti si ti se par normale(nu aberatii cum spun majoritatea).

    RăspundețiȘtergere
  11. Elena draga.. genetic sau nu, I don't care! tot primesti medalie! interesanta cartea despre care vorbesti, daca reapare cumva in biblioteca ta..da-ne de stire! :-)

    RăspundețiȘtergere
  12. @ mihaela

    Poti folosii miliarde de filtre , tot apa moarta bei pentru ca apa nu este doar un element chimic compus din hidrogen si oxigen si mai stiu ce alte adaugiri care sa o faca buna pentru consum ci mai are si proprietati infoenergetice in ea, stocand informatie care vine in sprijinul subtil al corpului fizic si al celorlate corpuri pe care le are omul.
    Apa trecuta prin unghiuri drepte respectiv cotul tevilor pana la gura robinetului are informatia inamgazinata in ea foarte trunchiata si rupta.
    Daca vreti apa cu adevarat vie cu care sa va detoxifiati incercati sa gasiti un izvor si luati apa cu informatie si calitate direct din locul ei asa cum iese din pamant ...si faceti o comparatie a starii pe care v-o induce dupa ce o beti.

    RăspundețiȘtergere
  13. @initiaticart: nu mi se pare un sfat responsabil acela de-a bea apă direct din izvoare. izvoarele patriei, ca să zic aşa, sînt toate poluate, şi nu cu lucruri minore. :(

    RăspundețiȘtergere
  14. da dragilor, apa noastra trecuta prin toate tevaraile oraselor a pierdut multe din proprietatile apei pure. Dar nu ne descurajam! cascam ochii putin si aflam ca nu ne e deloc greu sa o imbunatatim nitel .. revenim curand cu un post pe asta tema. Ii zice "restructurarea apei" si e ceva f usor de facut.

    RăspundețiȘtergere
  15. Fain,foarte fain blog ! Sa traiti si sa ne mai "treziti"la adevaruri si pe noi,ceilalti !
    Drept este ca "am cautat",asadar eram cat de cat pe CALE.Ma stradui sa gatesc echilibrat,pt.a nu soca,mancare cruda in combinatie cu cea preparata dupa vechile naravuri spre a educa incet,discret si a nu risca refuzul.
    Tatiana Chircu(anonim a la Caragiale sireacul !)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails