miercuri, aprilie 21, 2010

Spirulina romantata


sau...
Povestea Unei despre-o micro-alga

De spirulina m-am indragostit iremediabil pe cand aveam vreo 16 anisori. Si tu te-ai fi indragostit daca auzeai povestea Iuliei... adica Tanti Ulica, matusa mea de la Galati :-)). Tanti Ulica :-) avea pe-atunci diabet si alte cateva zeci de betesuguri de circula prin familia maica-mii ca-n branza (hi, hi, hi!) si era fooooaaaarrrttteee plinuta. Asta pana-ntr-o zi cand mi-a aratat vara-mea, Roxana, in vizita la noi, o fotografie recenta cu Tanti Ulica. Din ziua aia nu i-am mai zis Tanti Ulica... i-am zis Iulia si n-am mai tratat-o ca pe matusa-mea ci mai mult ca pe-o verisoara mai mare. 
Desigur ca toate femeile din neamul maica-mii au fost foarte interesate sa afle: ce-a facut, draga, Ulica? Ei bine Iulia era de juma' de an high on spirulina... baga doze zilnice mari de spirulina... asta era tot secretul. E un mare consumator de spirulina si astazi Iulia a mea si, spre deosebire de tot arborele genealogic matern, Iulia arata, in continuare bine rau!
De-a lungul vietii mele de junk-food-ist, m-am dus si eu la plafar de-un numar de ori (cu imaginea Iuliei pe post de eden in minte si cu imaginea batranelor in neam alaturi, pe post de bau-bau) si-am inceput sa iau spirulina in ceva randuri... mereu cu ceva mai multa simtere de bine si cu ceva mai putina pofta de mancare... da' n-am avut acelas succes ca Iulia. Abia de cand mi-s raw am aflat de ce: 1]. cu buruienile magice tre' sa ai putintica rabdare... (nu renunta inainte sa implinesti 3 luni de iarba...) si 2]. in loc s-o intreb pe Tanti Ulica cata spirulina ia ea, eu luam ca tontea dozele recomandate de astia pe prospecte (doze mult prea mici... recomandate in doru' lelii).

Ti-aduci aminte ca m-am facut raw pe 1 august 2009? Pe la mijloc de august am gasit ceva comentarii de-ale lui Wolfe despre spirulina care mi-a amintit de uimitoarea transformare a Iuliei. Apoi, am vazut-o pe Shazzie cu-al sau Superfoods are for real; etc, etc, etc. Apoi am citit raportul lui Mark Adams despre Spirulina si Chlorella si m-am dus la plafar. Spirulina am gasit mai usor decat chlorella si ceva mai ok la pret... (chlorella are niste preturi astronomice la noi, avand in vedere ca o doza zilnica ok pentru chlorella e de aprozimativ 5g si tabletele pe care le poti cumpara la noi contin 0,146g chlorella per tableta :-)))

Am luat, prin urmare spirulina pret de vreo patru-cinci luni si cred, azi mai cu tarie ca oricand, ca mi-a fost de un mare folos. Aveam sa inteleg asta abia dupa ce am oprit-o. De ce am oprit-o? Am oprit-o din exces de zel: intr-o zi m-am hotarat ca mi-ar placea sa iau spirulina raw, si pura si organica si pudra, asa cum o fac raw-istii din tarile civilizate. M-am hotarat ca eu nu cred ca producatorii nostri de tablete dau doi bani pe calitatea surselor din care isi iau spirulina ci sunt centrati numa' pe pret (cred asta in continuare...). Si mi-am zis ca vreau sa comand spirulina adevarata, cea mai buna pudra de spirulina din lume. Hi, hi, hi, acum imi dau seama ca asa a inceput vanatoarea mea dupa superfoods, vanatoarea ce sede la temelia La vie en rawz. No, cert e ca am oprit spirulina (de orice fel) pret de cateva luni. De trei saptamani am reinceput, acum cu spirulina a mai buna si mai pura. Se simteste dom'le, se simteste imediat: m-am reapucat de sport, sunt orele 3.00 am si eu scriu cu drag si spor, maine ma voi trezi fresh pe la 6.45 (adica azi). 

Povesti mai putin romantate, in romana, despre spirulina gasesti: aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, aici, si aici. Sau... poti, desigur s-o googalesti. 

Cea mai buna pudra de spirulina e de gasit, pentru moment, sunt mandra s-o spun (si Iulia ii mandra): aici. O vei gasi in scurta vreme aici

Love in rawz!
Una

27 de comentarii:

  1. Una, ce inseamna an high on spirulina... ? adica aproximativ...am inteles ca mult mai mult decat e indicat in general pe prospect, dar din punctul asta mi-e greu sa aproximez ce inseamna mai exact o doza mare :) tu cate luai?
    a! si mai am nevoie de o lamurire: daca este cu putinta, lamureste-ma ce inseamna doza mare pentru spirulina din asta autohtona (productia, nu alga ;) ) si ce inseamna doza mare pt asta smecherohtona, de se gaseste la tine ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, Diana!

    Doamna, da' mare dreptate ai! M-am invartit in jurul cozii si n-am zis doza... ha, ha, ha!
    Doza recomandabina pentru un adult de talie medie este de 10g spirulina/zi.

    Eu luam 9 tablete de 1g/tableta pe zi; daca alegi sa iei tablete, atunci tre' sa faci aritmetica: daca iei de 1g, atunci vei lua 10; daca iei de 500mg, atunci vei lua 20...

    La spirulina asta smechera, tot 10 grame de vei lua... numai ca va incapea intr-o lingurita generoasa pe zi... si-apoi, la spirulina asta vei avea un pret de vreo 5-6 ori mai mic decat la tablete/capsule/etc.

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  3. pe site rawz zice 10 aprilie.sper ca totusi e mai si n-am ratat deschiderea.
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
  4. poi ce sa zic? tare! deschideti domne,pravalia si aranjati cat mai repede cu rabojul :)))

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna, vezi ca dr. astia recomanda 2g/zi si doamne fereste sa se depasesca 6g/zi. Nu mai inteleg nimic. Dani

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, Rossana!

    Eheheeeeeeee, suntem in depasiri serioase ale termenului... Nu doamna, n-am deschis fara stirea sectantilor mei preferati, ca n-am innebunit de tot :-). Pe blog, pe blog dau de veste cand ne lansam la apa. Asa ca n-ai incotro, ne citesti...

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hei, Diana!

    Da, da... rabojul e pe lista de prioritati :-)

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Dani!

    Da bre, n-auzi ca astia habar n-au pe ce lume sunt? Pai nu-ti recomanda tot ei sa-ti indopi copchilu de antibiotice, de exemplu?

    Raportul lu' nenea Mark Adams pe care-l recomand eu mai sus: http://www.bbh.ro/site/imagini/3107153300.pdf, ii destul de clar legat de doze si calcularea lor.

    In sumar zice asa: pentru un adult de ~ 60kg, doza de lupta cu cancerul (de exemplu) e de 20g/zi; pentru mentenanta (cazul nostru, din fericire), doza e de 10g/zi. Altfel, nu exista o limita superioara... nu te poti intoxica cu spirulina si nici nu-ti poate face rau... corpul tau iti va fi recunoscator pentru fiecare gram de spirulina ingerata; la supradoza se intampla o mare nenorocire :-)))): te simti satul (iti piere pofta de mancare)! Asta-i tot!

    De ajutor?

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  9. Da draga mia de mare, mare ajutor!!!
    Nu stiu cum am judecat pt cateva minute de am putut sa cred niste "nesuferiti" de doctori care nu fac decat sa ne indoape cu chimicalele lor mortale.
    Dau fuga pe mail sa fac comanda pt inceput de muultaa spirulina mai ales pt tatal meu care are diabet, dragul de el.
    De fiecare data cand intru aici la voi gasesc chestii super interesante si sunt super incantata ca existati!!!
    Cu mult drag a voastra sectanta :))), Dani

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, draga mia sectanta, Dani!

    Ma interesez putin ce e cel mai eficient in diabet si-ti dau de veste.

    Intre timp, sa te apuci sa cresti iarba de grau proaspata pentru tatal tau si sa i-o storci. Bine?

    Si sa te uiti la simply raw (documentar) e fix despre raw in diabet.

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  11. Intrebare mare: wheatgrass este orzul nostru? Sau grau? Ce fel de seminte sa cumpar? Off nestiutorii astia....:))

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, Dani! (am zis bine?)

    Iara-mi intarzierea raspunsului: wheat este grau :-)Orzul este barley. Sau invers :-). Hi, hi!

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  13. Salut!as vrea sa fac si eu o comanda k nu mai am rabdare.mai asteptam ceva postari dar vad ca sunteti ocupate.Va scriu pe mail?

    RăspundețiȘtergere
  14. Super postare, de mare ajutor! Asa ca in week-end am dat fuga la un magazin naturist si mi-am luat spirulina pudra. Am incercat sa beau ieri suc verde, peste care am pus o lingurita plina cu spirulina. Nu am putut bea decat jumatate......ca avea un gust oribil, de apa statuta si broaste si.....:)))
    Totusi, inteleg ca e ff sanatoasa si o sa continui sa o iau. Voi cum o consumati?

    Sinziana

    RăspundețiȘtergere
  15. Hei, Elena!

    Cu plecaciune ma scuz in fata dumitale si a sectantilor mei cei mai dragi! N-am putut tine ritmul de postari... da' ma sti doar... imi revin :-)

    Da drago, unaculuna@gmail.com e foarte deschis! Indeplinim dorintele micilor intreprinzatori :-)

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  16. Hei, Anonim! :-)

    Hi, hi, hi :-) Prima intalnire cu spirulina si/sau chlorella si/sau pudra de iarma de grau/orz, etc este una... memorabila.

    Eu am facut asa: un smoothie "minune" (pe care il postez zilele astea) in care beau cu placere ~ 7g spirulina si ~5g chlorella; secretul: frunzele de menta (izma :-), coaja de lamaie si mierea prezente in smoothie :-). Da-mi putin ragaz si-l fac public :-).

    Pentru fiu-miu am abordat alta strategie: am cumparat capsule goale (cat de eco am putut gasi); si, pentru inceput, ii indes pudrele in capsule pe care le inghite; da' intr-o luna sper sa-l decapsulez si pe el :-))

    De ajutor?

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  17. Am o mica intrebare: in cele 2 poze e matusa din Galati? Ca ma gandesc ca toata povestea s-a petrecut acum minim 15 ani, nu?

    RăspundețiȘtergere
  18. si eu tot de matusa din Galati vreau sa intreb,daca tot vreti sa creada lumea ceea ce spune-ti macar pune-ti poze reale,nu copiate de pe net se vede clar ca nu sunt poze adevarate ci luate de pe vreun site sau revista
    Serios vorbesc asta e singurul motiv care ma face sa nu am incredere in tot ce scrie aici despre produsele veritabile pure(nu ca nu cred despre ele ca fac minuni,ci nu cred ca sunt pure ,veritabile cele care le vindeti),si chiar imi pare rau pentru ca pana sa ajung la aceast arubrica eram incantata:)

    RăspundețiȘtergere
  19. Draga Anonim 1,
    Draga Anonim 2,
    N-as pune nicicand pozele lu' Tanti Iulia pe net... odata pentru ca nu i-am cerut acordul si-n al doilea rand caci nu s-a pozat in viata ei in costum de baie :-)))
    Intentia mea a fost sa se vaza ca poza ii de pe net si mi s-a parut c-am facut asta destul de clar... da' se pare ca nu, si-mi cer, prin urmare, scuze.
    Fotografia intentiona sa fie o gluma.
    Love & Live!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. Eu am luat spirulina de la dumneavoastra, cred ca acum o luna sau mai bine. Si intr-adevar e geniala. Pe mine nu ma deranjeaza gustul, pot sa o beau cu apa. Eu de obicei beau dimineata pe stomacul gol un pahar de apa cu o lingura de spirulina. problema este ca in cam 1h imi provoaca o foame de nedescris. Trebe musai sa mananc ceva.:D Abia abia rezist pana la pranz sa mananc. Pe unde am citit , scrie ca inhiba senzatia de foame. La mine dc e invers?:D

    RăspundețiȘtergere
  21. Buna!
    Daca sunt insarcinata e recomandata Chlorella impreuna cu Spirulina? Eu iau spirulina, cam o lingurita pe zi. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  22. Am folosit si folosesc Spirulina de 12 ani..intradevar este buna..am luat spirulina si in timpul sarcinii, chiar a fost buna...dar cum am inceput?? eu sunt alergica,,am probleme (nu serioase) cu vederea..scrisul ma supara,toata lumea imi spunea sa merg sa-mi pun ochelari..in urma cu vreo 13-14 ani un Doctor neamt mi-a zis sa iau spirulina..si a trecut un timp ..si m-am hotarat sa iau..nu pot sa spun ca nu am probleme...dar sunt OK..inca nu mi-am pus ochelari..
    in timpul sarcinii am gasit ceva bio (nu locuiesc in Romania) dar acum mi-a recomandat varul sotului meu(doctor microbiolog) un site de unde sa cumpar la un superrrr pret..
    mi-am facut cont pe iHerb.com am cumparat..
    VA RECOMAND SPIRULINA SI CHLORELLA DE LA Organic by Nature.

    http://www.iherb.com/Organic-by-Nature-Pure-Planet
    AM CUMPARAT SI DE LA NOW FOODS SUNT LA FEL DE BUNE.

    http://www.iherb.com/Search?kw=SPIRULINA&cid=936
    daca cineva doreste sa faca o comanda si vrea o reducere de 5$ poate folosi un cupon..dupa ce am facut comanda am primit un cupon pe care il pot da oricui ..la prima comanda este o reducere de 5$,,eu n-am stiut..dupa am vazut si din ce am citit fiecare cumparator primeste dupa prima comanda acest cupo.
    codul cuponului este ODO275
    va pup si am sa mai intru aici:)

    RăspundețiȘtergere
  23. Am citit un comentariu spus de cineva mai sus, "doza pentru cineva de 60 kg in lupta cu cancerul..."
    OAMENI BUNI, SPIRULINA E EXTRAORDINAR DE BUNA PENTRU ORICINE NUMAI NU PENTRU CEI CARE AU CANCER!!!
    Cine a avut cancer sau are cancer acum SA OPREASCA IMEDIAT INGERAREA SPIRULINEI. Principala cauza a opririi administrarii ei este cantitatea uriasa de vitamina B12, ciancobolamina, si inca cea de origine animala! Acest tip de B12 face dezvoltarea tuturor tumorilor DE NESTAVILIT.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nene anonimule, ce intelegi prin origine animala? Algele sunt animale, dupa parerea matale? Si nu stiai ca tocmai forma cianica este cea potrivita pentru corpul uman? Si inca o treaba... Ficatul depoziteaza in sine cantitati uriase de vitamina B12 (echivalente cu cit ii trebuie organismului timp de 3 ani), iar pe restul o elimina organismul. Inseamna ca toti cei care au depozite de B12 in ficat sunt in primejdie de moarte.

      Nu mai colportati, oameni buni, toate prostiile pe care le spun fanaticii alimentatiei traditionale, care-s manipulati rau de industriile interesate! Parca pina acum era periculos rau sa fii vegan, fiindca dezvoltai carente grave de diverse, mai ales de B12, care cica nu se gasea in nicio vegetala de pe lumea asta...

      Iuliana

      Ștergere
  24. Tare mult doresc sa iau spirulina dar nu stiu exact ce reactii adverse are. I am dat mamei mele spirulina Hofigal, 1g pe zi dar i s au umflat rau picoarele(: Nu stiu daca sa mai continui sau nu. Pana la urma nu este pentru toata lumea??? Ma puteti ajuta cu un raspuns, va rog din suflet. Avem mari probleme de sanatate si nu vreau sa ne intoxicam cu chimicale. PUP

    RăspundețiȘtergere
  25. Chiar niciun raspuns?????

    RăspundețiȘtergere
  26. Cum beti voi sucul de grau?Ca un shot sau amestecat cu altecele?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails