duminică, mai 09, 2010

Spirulina - FAQ (Intrebari si Raspunsuri)


sau...
Spirulina batovina!
... pentru ca rimeaza cu proteina batovina!

M-ai epuizat! Dupa ce ca mi-ai epuizat toate proviziile de spirulina de-am lasat-o pe mama, femeie batrana, fara gram de verzitura, mi-ai epuizat si neuronii, mi-ai tocit tastatura si mi-ai basicat si degetele de intrebari si raspunsuri. Pai fir-ar ea sa fie de leneveala si alintatura! Vorba cea celebra: "pune si tu mana pe-o carte, fa si tu un cornet!" Acu', zau, am postat spirulina romantata, am postat spirulina si chlorella - proprietati, doze, actiuni, am postat spirulina & chlorella report, am postat super-juice-smoothie (mai bine-i ziceam super-juismoothie, nu?). Postarile astea zic mai tot ce stiu (da' cred ca zic mai tot ce se stie pe lume!!!) despre spirulina. Si tu ma intrebi de nici macar nu mai apuc sa-ti povestesc de maca? Sau MSM? Sau cacao? Sau guarana? Si daca apuc sa-ti zic de guarana si efectele ei... 

Na-poftim, iti mai fac un hatar: dau aici copy-paste la cateva schimburi de e-mail-uri din tonele de intrebari despre spirulina pe care le-am primit si carora, da, le-am raspuns sisific de sarguincioasa. Dupa, repet: dupa ce le citesti pe-astea si observi ca intrebarea care te framanta nu a fost disecata deja, scrie-mi cazul tau eminamente unic :-). Bine?
Iacata:

INTREBARE:
Dani spunea...
Hei Una, da am inceput sa iau spirulina, cate 5 gr/zi dar de azi, adica dupa 3 zile, trec la doza de om serios ce ma aflu si am sa iau cate 10gr. Astept efectele, mai ales energia, ca am maaareee nevoie de ea!!! Intr-adevar are un gust memorabil :))))) eu am luat doar cu apa; lingurita de praf in gurita si apoi muuultaaaaa apa (brrrr!). Nu stiu cum sa le dau alor mei ca m-au vazut pe mine cum ma strambam in toate felurile si au fugit care cum a putut :)
Gasesc eu o solutie.....
Lui Matei sa-i presar asa un varf de cutit in mancare???!!!??? Zi tu inteleapto!!!:))))
Love! Dani
RASUNS:
Una spunea...
Da' de ce te chinui asa mai duoamna? De ce o iei ca pe un medicament? Stim doar ca e importante si sentimentele :-))) pe care le ai atunci cand ingerezi ceva... Ia lasa mataluta lenea si fa o beutura care sa-ti placa!!! Mai sperii si cetatenii cu grimasele tale... Apoi: e oricum mai bine s-o iei lichida... se absoarbe mai repede. Apoi: de la spirulina n-o sa te apuce niciodata valuri de energie sensibila... dimpotriva. Spirulina are alte ratiuni. Energia te ia de cap de la de la altele: maca, guarana, cacao, etc. Lui Matei, sigur, incearca sa-i presari peste mancare sa te lamuresti daca-i place... poti avea surprize; daca nu-i place... ai stricat mancarea si spirulina si incercam altceva :-)
COMMENT:
Ana-Maria Schweitzer spunea... 
buna Una... ce bine ma simt ca spui ca iei si tu spirulina inghesuita in capsule de plastic...eu am avut un soc gustativ cand am diluat-o in apa. iar in zmuti,orice as fi pus, iesea groaznic. am citit o gramada pe net, in cautarea unei retete mai umane, dar nu am gasit nimic. asa ca deocamdata merg pe varianta asta, la doza de 10g/zi. nu simt inca mai multa energie, sau alte chestii de felul, dar nu aveam probleme de sanatate nici inainte, asa ca poate de-asta. oricum, multam, esti un furnizor pe cinste! 
ADAUGIRE:
Despre spirulina si energie: dupa ce bei spirulina, NU te vei simti mai energic! Din contra... atunci cand bei/mananci verzituri (cu cat mai verzi cu atat mai mult) se intampla ce? Ti se alcalinizeaza corpul. Ti se face mai bazic. Cum suna bazic? Suna a metabolism bazal, nu? Suna a pamant, impamantenire, nu? Asta fac verzile (printre multe altele): echilibreaza corpul tau cel inalt acid; nu verzile sunt cele de folosit pentru energie imediata... pentru asta exista maca, guarana, lucuma, cacao cruda, etc. Verzile (ale caror efecte sunt enumerate si aici, aici, aici, aici si aici si, probabil si-n alte postari) actioneaza mai in profunzime: regleaza organe interne, restabilesc echilibre in sange, etc, da' te fac mai leguma :-)))) mai aproape de pamant. E logic: privim la natura si ne zice ea singura ce si cum face: fructele care cresc in copaci, in plina energie si in plin vant, sunt dulci si ne dau energie de-asta imediata: zaharuri de ars (cu cat sunt crescute mai in soare si mai in varf de palmier cu atat au mai multe zaharuri care fabrica energie); verzile sunt impamantenite, cresc la sol si ne impamantenesc. Nu? Vezi cum combinatia de fructe si verzi face, o data in plus sens?
INTREBARE:
Anonim spunea... 
Salutare tuturor!
Imi puteti spune de unde pot lua/comanda spirulina si chlorella? Multam.
RASPUNS:
Una spunea... 
Hei, Anonim!
Pai e simplu: imi scri un e-mail la unaculuna@gmail.com si-mi spui ce cantitate din fiecare iti doresti. Imi dai adresa si numaru-ti de telefon si le primesti, cu plata ramburs prin posta sau curier, cum preferi.
Pentru preturi si pentru tot pomelnicul de produse pe care le avem, da o citire aici: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/04/superfoods.html.
Love in rawz!
INTREBARE:
diana spunea... 
Una, ce inseamna an high on spirulina... ? adica aproximativ...am inteles ca mult mai mult decat e indicat in general pe prospect, dar din punctul asta mi-e greu sa aproximez ce inseamna mai exact o doza mare :) tu cate luai?
a! si mai am nevoie de o lamurire: daca este cu putinta, lamureste-ma ce inseamna doza mare pentru spirulina din asta autohtona (productia, nu alga ;) ) si ce inseamna doza mare pt asta smecherohtona, de se gaseste la tine ? 
RASPUNS:
Una spunea... 
Hei, Diana!Doamna, da' mare dreptate ai! M-am invartit in jurul cozii si n-am zis doza... ha, ha, ha!
Doza recomandabina pentru un adult de talie medie este de 10g spirulina/zi. Eu luam 9 tablete de 1g/tableta pe zi; daca alegi sa iei tablete, atunci tre' sa faci aritmetica: daca iei de 1g, atunci vei lua 10; daca iei de 500mg, atunci vei lua 20... La spirulina asta smechera, tot 10 grame de vei lua... numai ca va incapea intr-o lingurita generoasa pe zi... si-apoi, la spirulina asta vei avea un pret de vreo 5-6 ori mai mic decat la tablete/capsule/etc.
Love! 
INTREBARE:
Antip spunea... 
Buna, vezi ca dr. astia recomanda 2g/zi si doamne fereste sa se depasesca 6g/zi. Nu mai inteleg nimic. Dani 
RASPUNS:
Una spunea... 
Hei, Dani!
Da bre, n-auzi ca astia habar n-au pe ce lume sunt? Pai nu-ti recomanda tot ei sa-ti indopi copchilu de antibiotice, de exemplu? Raportul lu' nenea Mark Adams pe care-l recomand eu mai sus: http://www.bbh.ro/site/imagini/3107153300.pdf, ii destul de clar legat de doze si calcularea lor. In sumar zice asa: pentru un adult de ~ 60kg, doza de lupta cu cancerul (de exemplu) e de 20g/zi; pentru mentenanta (cazul nostru, din fericire), doza e de 10g/zi. Altfel, nu exista o limita superioara... nu te poti intoxica cu spirulina si nici nu-ti poate face rau... corpul tau iti va fi recunoscator pentru fiecare gram de spirulina ingerata; la supradoza se intampla o mare nenorocire :-)))): te simti satul (iti piere pofta de mancare)! Asta-i tot!
De ajutor? 
Love in rawz! 
INTREBARE:
Anonim spunea... 
Super postare, de mare ajutor! Asa ca in week-end am dat fuga la un magazin naturist si mi-am luat spirulina pudra. Am incercat sa beau ieri suc verde, peste care am pus o lingurita plina cu spirulina. Nu am putut bea decat jumatate......ca avea un gust oribil, de apa statuta si broaste si.....:)))
Totusi, inteleg ca e ff sanatoasa si o sa continui sa o iau. Voi cum o consumati
RASPUNS:
Una spunea... 
Hei, Anonim! :-)
Hi, hi, hi :-) Prima intalnire cu spirulina si/sau chlorella si/sau pudra de iarma de grau/orz, etc este una... memorabila. Eu am facut asa: un smoothie "minune" (pe care il postez zilele astea) in care beau cu placere ~ 7g spirulina si ~5g chlorella; secretul: frunzele de menta (izma :-), coaja de lamaie si mierea prezente in smoothie :-). Da-mi putin ragaz si-l fac public :-). Pentru fiu-miu am abordat alta strategie: am cumparat capsule goale (cat de eco am putut gasi); si, pentru inceput, ii indes pudrele in capsule pe care le inghite; da' intr-o luna sper sa-l decapsulez si pe el :-))
De ajutor?
Love in rawz!
INTREBARE:
E-Mail spunea...
Salut, Andreea.
Am cercetat lista de superfoods si as vrea sa te intreb cum folosesti pudrele (de germeni de lucerna, de pilda). Ma gandeam ca ar merge presarate peste salate, dar cam in ce cantitati? Sau se dilueaza cu apa spre a face sucuri? 
RASPUNS:
Una reply-a...
Pe cele pe care le-am folosit pana acum, le-am folosit in feluri diferite:
- spirulina si chlorella: le-am pus, la inceput intr-un zmuti cu verzituri, multa lamaie, multa miere si multa menta (imi displacea profund gustul :-); acum le diluez in ceva apa si le beau catinel; unii oameni presara sus-numitele peste salate, intr-adevar; cred ca-i chestiune de gust... daca-ti plac algele atunci iti va placea presaratura de peste salata;
- maca (1 lingurita), cacao (1 lingurita), cacao nibs (1 lingurita), suma (1 lingurita rasa), semintele de canepa (1-2 lingurite), pudra de roscove (uneori, 1 lingurita) + ceva miere, ceva polen, un strop de vanilie si-o adiere de sare, un dram de nucsoara si 1/4 lingurita scortisoara + apa :-) formeaza energy drink-ul meu de dimineata; aaaa. si-al lui Matei (fiu-miu)... doar ca la el diminuez putintel cantitatile;
- pe goji si incan berries le hidratez 30 minute - 1 ora si le bag in spuma de capsuni, de exemplu; sau le adaug la zmuti; astea-s foarte bune la gust... pot fi rontaite ca atare.
INTREBARE:
E-Mail spunea...
Da, as cam vrea sa slabesc in mod sanatos, nu numarandu-mi caloriile si asteptand sa vad ce dezechilibre mai apar in corpul meu.
Am slabit in felul descris 10 kg in 2 luni, vara trecuta, mancand ba 6 frunze de salata, ba 35 grame de nu-stiu-ce... Si dupa 3 luni am revenit la ritmul normal. Era clar ca nu merge cu "dieta" aia.
Am mai incercat si cu sistemul lui Montignac. A mers acum 5 ani insa in prezent recunosc ca mai am pofta de dulce ocazional si nici vointa nu mai e ce era odinioara...
Ieri realizam ca am avut scurte perioade de alimentatie raw, mai precis zile cand mancam doar hrisca inmuiata, ma simteam f. bine si - scuzati detaliul - respiratia mirosea normal.
Cu nici o alta alimentatie n-am obtinut rezultatul asta.
Asa ca m-am decis: 30 zile experimentale raw, cu fructe, legume, shake-uri si spirulina. Retete sunt berechet, pe blogul tau si al Inei.
Sa-i dam bice, zic :))
RASPUNS:
Una reply-a...
Pai, duoamna, imi dai voie sa-ti dau niste sfaturi de slabitor mai vechi? Legat de "alte diete" (fir-ar a naibii de vorba ca nu gasesc alta rima... pentru ca rawz nu e deloc, deloc, deloc, deloc, o dieta), vei gasi, poate postarile-mi despre tango-urile mele ce are ele loc de mai bine de 10 ani incoace.
Sfaturile mele iaste:
1. Citeste blog-ul tot, incepand de la prima postare :-)))))) departe de mine intentia de a suna arogant sau prea-plin de sine... zic asta pentru ca eu sunt un fel de angela stockes a romaniei :-)))) pentru ca la mine asta a fost marea smecherie a raw-ului si cred ca lectura asa cum ti-o propun va aduce asa de multe raspunsuri, asa de multa simtire de bine, va aduce certitudini; nu rata, te rog, nici un film pe care il propun; sigurisim vor aduce transformari, insight-uri si iluminari :-)))
2. (adjuvant de slabit): bea acel green smoothie in fiecare zi
3. (mare adjuvant de slabit): pe langa spirulina ia si chlorella: iti va regla tot tractul digestiv si va avea un efect laxativ asa de bland dar asa de sigur incat vei slabi mai repede si mai frumos;
4. (alt mare adjuvant): ia maca; cu siguranta dietele ti-au facut cam praf functionarea tiroidei si a endocrinelor in genere, iar maca va fi un reglator al metabolismului f bine-venit
5. ia 2-3 linguri de seminte de in (in orice fel de forma, preferabil faina) in fiecare zi; sunt cel mai fibros aliment ever si vor scoate chestiile inutile din corp (asta insemna kilograme intregi de reziduuri :-)))))
Love!
INTREBARE / RASPUNS:
E-Mail spunea... / Una reply-a
Draga Una, asa cum iti spuneam, te tin la curent cu experienta mea cu Spirulina. Deci, am inceput pachetul de ieri. Am incercat mai intai sa cantaresc vreo 5 g cu un cantar digital, am zis sa incep cu doze mai mici si sa maresc in fiecare zi. A fost imposibil. Nereusindu-mi operatiunea, am umplut o lingurita (mai mica decat una normala, cum erau cele de ceai de pe vremea bunicii) si mi-am turnat-o in sucul de fructe pe care il beau in fiecare dimineata si in care incerc sa pun si verzituri asa cum am citit eu pe un blog... J Problema e ca se dizolva greu, de fapt s-a facut mai mult cocoloase asa, a ramas lipita si pe lingurita, si, cand din obisnuinta am lins-o, am realizat si ce gust “deosebit” are. Dar ce nu facem pentru o sanatate de fier?
:-))))))))))))))))) da mai duoamna, si eu mi-am prins urechile la prima incercare; sper ca posezi un blender ca asta simplifica mult ecuatia: iti pui lingurita/linguritele in blender, torni sucul peste, vrum-vrum si gata.
Te rog muuult spune-mi cum sa dozez portia zilnica. Tu cum faci, cum masori? Si cum o iei, o data dimineata sau o imparti in mai multe pe zi? As vrea sa imi spui din experienta ta, nu de alta dar eu sunt cam speriata de bombe, mi-e teama sa nu iau prea mult. A ras barbatu-meu de mine cand a vazut punga aia, mi-a zis ca cine stie ce prafuri iau eu acolo, poate nu se mai intelege cu mine...
Valeleuuuuuuuuu :-))))))))); n-ai cum sa iei prea multa spirulina :-); daca iei prea mult ai sa devi mai sanatoasa "prea" repede; doza pentru tine e de 10g/zi; adica doua lingurite plinute (normale, nu de-alea de la bunica; desi cele de la bunica fac pariu ca-s tare frumoase :-); ideal este sa-ti imparti doza in trei si sa bei inainte de fiecare masa (cu ~ 30 minute); da' eu sunt mult prea puturoasa pentru asta si-atunci imi torn totul innt-un singur drink... de regula dimineata (azi, de exemplu, tocmai ce-l sorb); varianta cea mai baubila pentru mine (si merge si pentru non-raw-isti, adica ii chiar bunicica) am postat-o pe blog: super-juice-smoothie cred ca-i zice. Aaaa, si e bine s-o iei treptat; nu-i musai sa incepi cu 10 g; ai inceput bine cu 5; mergi cu 5 (o lingurita) vreo 3 zile; apoi o lingurita si un varf; una si jumate... pana ajungi la cantitatea de adult ce te gasesti. Ok?
Gata, c-am obosit si vreau sa postez si despre energy drink, maca, unghii, par, tincturi, carte de bucate si multe altele.

Cu dragoste, gand bun, ploaie, zambet si spirulina (aaaa, sti ce n-a intrebat nimeni? de ce se numeste spirulina, spirulina? Si asta chiar ca-i o intrebare frumoasa... dupa mintea mea ii zice asa pentru ca are structura de spirala; si sti cine mai are structura de spirala? Pai mai are ADN-ul tau, mai ai vortex-urile, si... universul :-))) Nice, nu?)

Te iubesc!
Si sti ce? Intreaba-ma orice, oricand! Chiar daca s-a mai zis... Baga!

14 comentarii:

  1. Ce sa zic, m-am simtit putin mustruluita :))), asa ca am inceput sa-mi fac si eu temele, sa pun mana pe carte!!
    Am descoperit ca maca e f buna si pt diabet si intr-adevar asta imi tb pentru un plus de energie. Cu spirulina m-am lamurit insa gustul...incerc acum tot felul de combinatii sa gasesc una care sa o beau de placere.
    Te pup. Dani

    RăspundețiȘtergere
  2. Dani, daca imi permiti, uite o combinatie in care nu simti spirulina (care prima oara mi s-a parut ca are gust de broasca putrezita de 3 luni): frunze verzi de oricare (azi-dimineata eu am baut collard green), cu ananas (ii da o savoare nemaipomenita, dar cred ca si banana sau alte fructe sunt la fel), lamaie si la sfarsit adaugi spirulina. Eu nu am simtit deloc gustul ala nasol. Desigur, asta e doar combinatia mea de moment, tinand cont ca nu dispun inca de toate nebuniile maca, lulu lulu etc de care are Andreea. Incearca! si da, cred ca menta ii da un gust si UN MIROS superbe.

    Andreea, si io te iubesc!!!!!!!! Ma gandesc sa ii trimit pe ai mei la lansarea magazinului fizic, sa se mire si ei de toate minunile pe care le aveti voi si sa vada pe viu cum se face mancarea raw.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei, Dani!

    Pai sigur ca te-ai simtit mustruluita.. ce, ti se pare ca zambesc? :-))))
    Mana pe carte es la solution! Doar nu vrei sa ramai atarnata de-un amarat de blog pe care posteaza o zaluda, fie ea si una... vrei sa te simti docta si in control. Vrei sa fi si tu, in curand, o zaluda cu-un blog...

    Viva la rawvolution! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Sinziana, nume frumos!

    Sa-ti dea bunul sanatate! Asta-i, doamna, atitudinea... ne raspundem intre noi. Caci ne suntem dragi :-) si nu, nu ne trebuie patalama de blogger :-) ca sa zicem ce-am aflat. Cool!

    In ce insorita tara bei matale collard greens? Te pomeni c-oi avea si kale de care n-a gustat gura de roman (asa-zis verde)?

    Pai uite cum e cu magazinul: incercam sa avem si-o camera de oaspeti disponibila. So...

    Ba eu!

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna dimineata, fata lu' Nichita (asta dupa citatul tau de la 'despre....')

    In minunata Londra sed si beau verzituri. Pe de alta parte, imi lipsesc leurda, urzicile si loboda de-acasa. Trag nadejde ca avand 24 de ani poate se prinde si nu se mai dezlipeste raw-ismul de mine.
    Deocamdata citesc Wigmore, Clement, T.Campbell, Servan-Schreiber (dupa ce l-am terminat pe aista din urma, am inceput sa bag curcuma la greu cam in tot) si incerc sa mananc cat de crud se poate, calcand si pe alaturea, desigur....


    DAR ce scrii tu este o gura de aer proaspat. Mereu.
    Si mi-e ciuda ca nu imi pot comanda si eu de la voi. Dar nu-i nimic, dau sfoara-n tara (daca mai e nevoie) ca sa va goleasca rafturile cei de acasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, Sinziana cu numele frumos la Dora!

    In Londra zici? Du-te bre! Si te dedai la insignifianta noastra diversitate de superfoods, cand matale traiesti drept in punctul nodal? Cand poti manca durian la micul dejun? Hal de alintata! In afara de copilrawit, ce faci pe-acolo?

    Hi, hi, hi! Am o idee! Da-mi rogu-te un e-mail caci voi sa ne vorbim de-un gimbusluc.

    Hmmmm, ai ales bine de tot lecturile! Aferim! Dupa mintea mea poti sa-i faci loc pe lista si lui Doug Graham.

    Necuvant!

    RăspundețiȘtergere
  7. Hehe, si mai am o legatura cu Nichita: sunt din orasul lui natal:).

    Da, mai, citesc blogul asta litera cu litera si d'acapo ca ma lamureste tare bine si ma motiveaza. Si am sa continui sa-l citesc, amin:)!

    Ce fac pe aici? Pai am facut un master si acum lucru cu spor:)!
    Si sa stii ca si eu ma gandeam la un giumbusluc cu tine! Yuppppiiii!
    Hai sa ne scriem la sinziana.costache@gmail.com

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  8. draga Andreea, voiam sa-ti spun asa: si eu te iubesc! na! Ana G

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Ana Gi :-),

    Nu stiu cum ai facut, da' ai identificat taman esentialul din toata postarea asta luuuuunga cat o zi de post.

    Ba eu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, Mara!

    Du-te bre, ca m-am inrosit toata!

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  11. e super buna spirulina si chlorela la gust daca le adaugi impreuna cu una banana

    RăspundețiȘtergere
  12. Buna ziua,
    Am si eu 2 zile se spirulina ..pudra in smoothie..e ok,nu pot sa spun ca e diferenta foarte mare cu ce am baut pana acum...imi pun 2 lingurite pline..e ok??Alta intrebare a mea ar fi:eu am hipotiroidie si iau eutirox zilnic..au vreo legatura??Si inca una mica si gata...mi se pare ca imi cam face foame..si eu asteptam efectul invers.............
    Multumesc anticipat...
    Diana

    RăspundețiȘtergere
  13. Evrika...o banana tinuta 2 ore la congelator, frunze de menta, patrunjel, suc gref, suc portocala, suc lamaie, spirulina si chlorelle...delicios!!! pe cuvant :))) Testat pe "carnivor" (adica una bucata sot)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails