vineri, februarie 05, 2010

De unde-ti iei, draga, proteinele?

sau...
Proteina batovina
[de Mihaela Cristian] 
De la Shakespeare incoace una din marile intrebari ale omeniri  e “A fi sau a nu fi ?!”. In viata unui ne-mancator de animale, aceasta intrebare paleste; tragismul se amplifica in fata unei alte, majore, dileme sociale: ”Draga, dar tu de unde-ti iei proteinele?”. 
Plonjat in fata comitetului de interogare, vegetarianul se scoate usor cu “stai linitit ca mananc suficiente lactate si oua”; mai putin norocos, veganu', tre’ sa intre in metafizici-molecular-biologice si sa inceapa sa explice cum e cu aminoacizii esentiali si alte detalii d-astea hard-core. Veganul nostru va povesti cu benevolenta si inflacarare, fix pana la primul cascat plictisit al auditoriului; moment de constientizare: "pfiiiuu, iar faceau doar conversatie...". 
De putine ori cel care pune intrebarea chiar e interesat de un raspuns. A inceput, insa, sa prinda la publicul larg ideea ca aceasta e o intrebare capcana care ar putea demonta orice credinta veganistica si ar putea aduce pe “drumul cel drept” pe bietul pacatos care se abtine de la placerile “ovo-laco-carnale”.
Nu am reusit sa aducem pe platoul de filmare o celula, pe care s-o intrebam: "tie care proteine-ti plac?", "si cam cate proteine mananci?", "si la ce le folosesti?", "si, tucum fabrici proteinele?" si, mai ales: "mai, aceasta, tu de unde-ti iei proteinele?". Da' il punem in lumina reflectoarelor, in fata ta, la aparat pe Dr. John McDougall, care se cunoaste cu celulele si cu proteinele de cand era bunica fata.
Plantele – singura sursa completa de proteine


Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi; 20 la numar; acesti 20 de aminoacizi se combina in diferite secvente, pentru formarea tuturor proteinelor care exista; intocmai cum, din combinarea celor 26 litere ale alfabetului, obtii sutele de mii de cuvinte. 
Plantele (si microorganismele) sunt singurele care pot sintetiza fiecare di n cei 20 de aminoacizi  care intra in alcatuirea proteinelor; animalele (inclusiv omul) nu au aceasta capacitate. Exista 8 (din cei 20) aminoacizi pe care omul nu ii poate produce de unul singur; acesti 8 aminoacizi pe care trebuie sa-i luam din hrana (plante) sunt numiti aminoacizi “esentiali”.
Paradoxul e: cum au ajus oamenii sa creada ca proteinele de care au nevoie se gasesc in carnea altui animal? Ori iti mesteci piciorul tau, ori mesteci pulpa unui alt animal, tot n-ai sa gasesti aia 8 aminoacizi esentiali? Nu-mi pasa daca mananci muschi de elefant. Crud!
Dupa fiecare masa, sucurile gastrice si enzimele din intestine desfac proteinele in aminoacizi. Acestia sunt apoi absorbiti prin peretii interstinali si ajung in sange. Vor ajunge mai apoi in interiorul celulelor, unde vor fi rearanjati sub forma de proteine. Sunt proteine specializate care: indeplinesc o sumedenie de functii; printre acestea enumeram: reprezinta materia prima pentru construirea si "repararea" scheletului”, mentin forma celulei, a enzimelor, catalizeaza reactiile biochimice, activeaza hormonii, transmit “mesaje” intre celule, etc. 
 
Plantele sunt formate din celule solide ce contin enzime si hormoni si sunt, de la natura, o sursa bogata de proteine. Defapt, sunt atat de proteice, incat pot satisface necesarul  de proteine al celor mai mari vietuitoare de pe planeta: elefanti, hipopotami, girafe, vaci, etc; si al celor mai rapide: antilopa, iepure, lama, etc; si al celor mai puternice: cal, bou  si alte vietuitoare pe care le injugam pentru forta lor; si a celor mai rezistente cum este camila. 
S-a gasit omul, a mai lenesa creatura sa racneasa: "bai, eu tre sa mananc bou' ca altfel ma simtesc molesit!!!" Avem vesti:
Omul - are nevoie de putine proteine


OMS (si astia nu-s vegan, sunt Organizatia Mondiala a Sanatatii!!!) recomanda ca proteinele sa reprezinte 5% din aportul caloric zilnic, atat pentru femei cat si pentru barbati. Ai citit cu atentia? 5%. Punct.
Aceasta cantitate este imposibil de NE-indeplinit; e foarte lesne de realizat  in hrana prin legume si fructe.
Primi doi ani din viata reprezinta perioada in care coprul uman se afla in cel mai accelerat ritm de crestere; practic, va creste cu cel putin 200% fata de momentul nasterii; este deci perioada in care omul are nevoie de o cantitate cat mai mare de proteine. Laptele matern, principala (si ideala) sursa de hrana la aceea varsta, are aceste proteine. Sti cate proteine contine laptele matern? Poti ghici? Exaaact, 5% proteine.
Ne-ndopam, cu proteine cand suntem adulti, cand deja am crescut suficient. Ce se intampla? Pai nu mai crestem in inaltime, crestem  in diametru. 


Excesul de proteine: boli si supra-alimentare


Spre deosebire de grasimi, proteinele nu pot fi stocate in organism. Cand sunt consumate in exces, sunt metabolizate in principal de catre ficat si, partial, de catre rinichi si muschi. Excesul de proteine duce la suprasoliciarea ficatului si rinichilor, favorizand acumularea de toxine.
Proteinele sunt alcatuite din aminoacizi si au un PH acid, prin definitie. Proteinele de origine animala sunt pline de aminoacizi bogati in sulf, iar metabolizarea acestora va produce puternicul acid sulfuric: carne rosie, branza, carne de pasare, fructe de mare, oua. Cum contracareaza organismul actiunea lor nociva? Prin folosirea rezervelor osoase (?!). Oasele, practic, se vor "dizolva" pentru a elibera acesti neutralizatori si astfel vor slabi, ajungadu-se, inevitabil, la osteoporoza. Acesti “neutalizatori” eliberati de oase de multe ori vor ajunge in sistemul renal si vor cauza formarea a ceea ce numim “pietre la rinichi”. 
Pe de alta parte, fructele si legumele sunt puternic alcaline, asigurand astfel sanatatea oaselor si rinichilor.


Natura a creat plantele ca aliment complet, cu suficiente grasimi, proteine, carbohidrati, vitamine si minerale. “De unde iti iei nutrienti?” se dovedeste a fi o intrebare irelevanta, oricand vorbesti cu un vegan crud. 
Si atunci de ce atat de multi oameni de stiinta, “dieteticieni”, medici si publicul “neiniţiat” au ajuns sa fie atat de fixati pe o problema care se demonstreaza a fi, defapt, inexistenta? Astazi, proteina s-a transformat intr-un sinonim al carni, pestelui, lactatelor, oualor – alimente care, obisnuiau sa fie apanajul aristocratiei. A consuma carne indica (in multe culturi) un statut social inalt. Tot aceste alimente stau la baza industriilor cu un profit inalt.  Rasulta que: promovarea mitului proteinelor este, de multe ori, motivata de ego (uri) si/sau interese materiale. "Si nu de putine ori durerea si suferinta oamneilor sunt cauzate de aceste doua frivolitati.”
Nici macar nu intram in polemici despre calitatea aminoacizior cand acestia sunt asigurati printr-o dieta bazata pe hrana vie, comparativ cu o dieta preponderent gatita sau cu o dieta si omivora si gatita. O amintim doar pe doamna Victoria Boutenko care facea o comparatie foarte plastica: "a-ti asigura necesarul de proteine/aminoacizi din carne e ca si cum ti-ai cumpara o rochie de la un magazin second-hand,  spre deosebire de situatia in care poti alege cele mai rafinate materialele pentru o rochie si a le duce la un croitor priceput." (exact, animalele isi iau proteinele tot din plante fie la prima mana - vaca - fie second hand - pantera :-)
Te invit sa tragi singurel linie, sa faci calcule si sa vezi cat iti da. 
Articolul mult mai detaliat al lui McDougall iti este accesibil aici. Vei vedea si ceva comparatii ale continutului de proteine al diferitelor grupe alimentare.  Pentru exemplificare:

% de proteine continut de cateva alimente (comparatie)
Carne de vita: 53%   -   Spanac: 51%
Carne de pui: 46%   -   Broccoli: 42%
Somon: 43%   -   Sparanghel: 42%
Carne de porc: 29%   -   Salata verde: 40%
Ou: 32%   -   Ceapa: 32%
Lapte de vita: 21%   -   Lapte matern: 5%
Altfel, stii ca esti raw vegan atunci cand... (de la Steve Pavlina citire):
… veganii te intreaba: "Dar tu de unde iti iei proteinele?" (unele lucruri nu se schimba niciodata!)
… intalnesti un breatharian ("extremist" :-) care se hraneste cu lumina/prana/aer) si nu te poti abtine sa-l intrebi, la randul tau: "Dar tu de unde-ti iei proteinele?"

28 de comentarii:

  1. Mi s-a parut totalmente revelatoare chestia cu "de ce crezi iti iei aminoacizii esentiali din alt animal? ca daca omul nu-i produce, atunci nici alt animal nu-i produce"... absolut logic! ce inseamna sa cresti sub hipnoza :) pe mine studiul china nu m-a convins sa las carnea, insa articolul tau are o extraordinara doza de bun simt, ca sa nu mai zic de umor. o sa revin (ba chiar o sa dau un link catre blogul tau de pe al meu). tine-o tot asa :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, Alina! Doamna, ce bloguri frumoase scri, dumneata. Onorata sa ma gasesc pe-acolo. Mda, hipnoza a tot functionat; mie-mi dadeau chiftelute si carnati si cand aveam febra :-)))); cu genunchiu' le-ndesau si accentuau: "mananca, sa te faci bine!". Hi, ha, ha, hi, hi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Miha (vorbim acum cu Mihaela Cristian, autoarea acestui articol), publicul te cere! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, ziua buna Oameni buni!!!

    Aceasta este unul din blogurile mele preferate...incepand de astazi...ziua cand v-am descoperit!!!

    Sambata am fost la o petrecere si a trebuit sa consum ceva energie raspunzand in stanga si-n dreapta cum este cu proteinele...bla, bla,bla si cu mancarea fara foc...de ce nu mai pap carne...si in general mancare gatita!!!:)) Daca va gaseam mai devreme dadeam la toata lumea link-uk ...si-mi vedeam de salata mea pe care mi-am pregatit-o la fata locului scotocind prin bucataria gazdei...in fine, n-am convins pe nimeni cat de bune sunt alimentele in stare lor naturala combinate cu un pic de inspiratie si buna dispozitie!! Se pare ca o tanara (14 ani) a remarcat "cineva care manaca sanatos"...dar si-a vazut mai departe de preparatele de fitze (adica mortaciuni)...pe care le serveau cu pofta toti ceilalti!!! Este interesant cum eu reuseam sa-mi vad de farfuria mea...dar cum o parte din ceilalti repetau aceleasi intrebari de parca n-auzeau raspunsurile mele (..si cum chiar nu mai manaci carne?!!!, asa ai vrut tu sau ti-a spus doctorul? ai probleme? ai avut probleme? esti in grupul "..."? este la moda acum sa nu manaci carne, esti in ton cu moda?...vezi ca s-ar putea sa faci...; s-ar putea sa ai lipsa de; s-ar putea sa...; nu vrei sa gusti totusi putin...)...si asta in conditiile in care ne stim de cel putin 20 de ani si se presupune ca fiecare este liber sa aleaga...si cu atat mai mult...cu cat ca au fost etape mai lungi sau mai scurte in viata mea in care m-am hranit doar natural...; Bucataria fara foc...o carticica super...aparuta in 1994...mi-a fost ghid...desi nu pot spune ca de atunci am devenit vegetariana...ci mult mai tarziu!!!

    Va doresc succes si toate cele bune!!!
    www.ganodermalucidum.webs.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Aurora! (ti-am nimerit bine numele?)
    Esti cititorul meu preferat incepand de... astazi :-))
    Da draga mia, stim bine povestile astea :-)))); pe mine au inceput deja sa ma distreze teribil.
    Eu, insa, prefer sa fac o smecherie care functioneza excelent la fiecare noua adunare de oameni. Prepar ceva bun, bun, bun de tot pentru fiecare vizita de-a mea in lume. Si mult cat sa ajunga pentru toata lumea. Iar la fata locului incropesc un platou de legume taiate si asezate frumos tare.
    Si-uite-asa, brusc, pentru ca-i buna mancarea mea, ma transform din "victima" adunarii (saraca, ce-o avea de se chinuie asa?), in vedeta adunarii.
    Mda, absolut remarcabila doamna Ibrian :-).
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  6. Buna Andreea,

    Cat ma bucur ca exista blogul tau, este o raza de lumina pentru cei care aleg calea vie, verde, sanatate, viata.

    Draga mea, am o rugaminte, poate ma poti ajuta cu cateva ponturi pentru baietelul meu.

    Baietelul meu are 1 anisor si 2 luni, si numai stiu ce sa i dau sa pape sanatos.. parca in fiecare zi ii dau aceasi papa (piure cartof cu nuci si migdale, fructe+ spanac, din pacate legumele nu i plac, dar ii le introduc din diverse) surse sanatose de grasimi si proteine..pentru ca la el proteinele sunt foarte importante, fiind in crestere.... Din pacate, i am introdus iaurtel de casa( lapte capra), chiar daca e inca alaptat la san si cam incercam sa intarcam. I am mai dat si lapte de migdale. Eu fiind lacto-ovo-vege, cu dorinta de trecere spre raw. As vrea sa i scot laptele si branza, dar mie frica sa nu fac o greseala...Stiu cu siguranta ca dupa 2 ani le voi scoate din alimentatia lui... pana atunci ...

    Am citit cele de mai sus, si mi ai dat de gandit...
    Sunt sigura ca odata ce am cunosterea si incredintarea ca ii dau exact tot ce trebuie pentru varstra lui,ma linsitesc si eu si el va fi fericit cu papa pe care o primeste... fiind destul de pretentios:(

    Poate daca cunosti mai multe ...ma luminezi si pe mine..

    Multe multumiri

    Gabriela (gabriela23@gamail.com)

    RăspundețiȘtergere
  7. Hei, Gabriela!

    Mamica constienta si curajoasa ce te gasesti, te felicitam!!!!!!!!!!!!!!

    Acu' ne-apucam de ceva studiu si facem o postare numa buna pentru intrebarea ta, bine?

    Intre timp, iti trimit o carte pe e-mail sa citesti tu cu ochisorii tai.

    Raw-istii nostri mai vechi si mai experimentati zic sa nu opresti TU alaptatul sa lasi copilul sa opreasca alaptatul cand voieste EL.

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu am primit inca cartea, o astept cu nerabdare...

    Abia astept si postarea ...

    Nu am cuvinte sant atatea de invatat..dar invatam si abia astept sa imi vad baiatul mare si voinic,si sa simt ca am facut ce trebuie..

    Toate cele bune!

    gabriela23@gmail.com

    RăspundețiȘtergere
  9. Hei, draga mia!

    Iertare... m-am luat cu trebile si na, c-am uitat de carte; numa' bine ca mi-ai amintit!

    Iacata si cartile recomandate pentru moment:

    80-10-10 (Doug Graham) va rezolva, trag nadejde, intrebarile legate de proteine once an for all. Doug si-a crescut fiica raw de la nastere; are experinta la prima mana :-)

    12 Steps to raw foods va rezolva o multime de alte dileme legate de raw food si de alimentatia copiilor. Victoria a crescut doi copii raw (insa de la varste ceva mai inaintate: 8 si 9 ani); cartea e minunata pentru intelegerea plenara a ce insemna raw si iti va sterge toate umbrele de indoiala din minte si, mai important, din inima :-)

    Trag toata nadejdea din lume ca intelegi engleza pentru ca ambele sunt, deh... in limba lui Shakespeare :-).

    Apoi, e o doamna britanica, Shazzie isi spune dumneaei, care a crescut o minunatie de fetita on raw foods; cartea lui Shazzie se cheama Evie's kitchen si ii excelenta pentru cresterea de copii mititei on raw foods; numa' ca ar trebui sa o comanzi pe Amazon; noi am comandat-o deja si, daca nu ai s-o iei tu, vom incepe noi sa facem selectiuni si traduceri in curand.

    Apoi, exista un blog al mamicilor raw de copii raw: http://www.rawmom.com/raw-mom-blog

    Trag nadejde sa-ti fi fost de folos... altminteri, da-i cu comment-urile :-) ca-i dam noi de capat.

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu ar fi frumos IN-TRUPA in loc de a servi ?! ... Prospaturilor, ca altfel nu am cum sa va spun, daca ati avea nepoti gemeni de 4 ani, cu comportamente autiste, adica (printre altele), care nu mananca decat anumite lucruri ( dintre cele crude doar sucuri: mar-morcov mar-sfecla portocala, banana terciuta cu migdala si nuci hidratate de mine si apoi rase), care nu accepta mai nimic nou, ce ma-ti sfatui sa le adaug in mancarea gatita cat mai "sanatos" posibil ... ma refer la ce considerati voi indispensabil pentru buna lor dezvoltare prin hrana alaturi de terapia pe care deja o fac de un an ... frunza verde si-o petala sa-mi raspundeti ca la scoala !

    RăspundețiȘtergere
  11. Anca55 draga.. desii imi vin cateva idei in minte, nu ma simt in masura sa-ti recomand “trucuri” de vrajit copii .. sunt sigura ca esti o experta deja! Si mai sunt sigura ca nu va dura mult pana se vor da singurei pe brazda .. doar e un rost pentru care te-au ales pe tine drept bunica, gresesc? :-)
    Daca spui ca prichindeii sunt reticenti la noutati, si ti-e greu sa-i vrajesti cu ceva nou, incearca pur si simplu sa adaugi mancarurilor gatite, la final, exact aceleasi ingrediente dar in stare cruda. De ex, daca papa supica de legume, strecoara inainte sa le pui in farfurioara si cateva legume crude. Daca ajungi la pragul de 50% cruditati in fiecare mancarica considera-te victorioasa. Defapt io cred ca ai putea deja sa te consideri victorioasa :-)
    O sa-ti povesteasca si Andreea cum i-a declarat Matei ca vrea sa se faca “sectant” chiar in momentul in care ea a lasat garda jos. Piticutii astia sunt smecheri tare, ne fac sa credem ca trebuie sa-i invatam noi pe ei cum stau lucrurile pe lumea asta.. cand defapt invataceii suntem noi :P Ehh... dar ce stiu eu??! .. mie nici macar nu mi-a sosit invatatorul :-)

    V-am pupacit!
    Miha (aka Sunbeam)

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, Anca!

    Ce bunica meseriasa! Foarte tare... trag nadejde sa seman cu 'mneata cand ma fac bunica. O sa citesc putin zilele astea si anunt daca aflu despre ceva supefood care-i cu deosebire bun. Da-mi, te rog un e-mail in care sa-mi povestesti ce zic astia ca este autismul (ce e afectat si un ce fel?).

    Apoi, spune-mi ca vorbesti engleza... sa postez un filmulet/audiobook cu parerea Abraham-Hicks despre autism si copii curajosi care vin pe asta lume astfel.

    Si sti ce? Citeste musai postarea asta frumoasa: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/03/poveste-de-amintit-copiii.html
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  13. Va multumesc de raspunsuri, sfaturi, incurajari. Sint un calator nou pe drumurile acestui blog, datorita Amandinei biscuit, minunata prietena a fiului meu si mama de drob vegan. Cand am timp citesc noutati, comentarii (mai ales pe furis la serviciu)... am ascultat toate prelegerile Victoriei ... am intrat chiar si pe rawmom. De pus in practica mai mult e ceva mai greu si sincera sa fiu de cate ori gatesc pentru pici am o strangere de inima, ma simt oarecum vinovata ... Va admir si va trimit numai ganduri bune. Adresa de mail este fratia_cuvantului@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Hei, Anca!

    Mamaaaaa ce poveste frumoasa de amoare: tu si draga-ne Amandina; si ce norocoase sunteti ca va aveti. Foarte simpatic!

    Nu, nu! Nu-ti face griji. Da' deloc, deloc, deloc. Da-o boalei de vinovatie. Esti printre campioni... esti printre cei 0,1% dintre romani care au habar de asta... ai lasat in spate cateva zeci de milioane de conationali... Ce vorbim aici? Te aud ca esti pe drumul cel bun. Relaxeaza-te! Si are sa se intample exact ce si exact cand ii bine pentru tine.

    Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
  15. Draga UNA ..."pe pamant si mandra-n toate cele ..." te rog trimite-mi si mie pe mail cartea pe care i-ai recomandat-o Gabrielei. Si, deoarece sint prietena cu limba engleza, poate imi trimiti pe audiobook si filmuletul cu parerile lui Abraham Hicks ... cand ai sa ai timp si pentru mine ... spor in toate !

    RăspundețiȘtergere
  16. :-))))

    Hei, Anca!

    Bai frate! Si bunica... si interesata de raw... si vorbitoare de engleza... si cunoscatoare a Amandinei... :-)

    Se face. La noapte candva. Bine?

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  17. Hei, Anca!

    Ne-a scapat amandurora un mic amanunt... eu nu am adresa ta de e-mail :-); asa ca am invadat-o pe Amandina cu cartile pentru tine; daca esti cuminte, cred ca ti le va forwarda :-)

    Love in rawz

    RăspundețiȘtergere
  18. Poate candva, cand o sa faci tu o sezatoare pe si cu frunze verzi, am sa-ti povestesc cum, in cautare "de mine", am facut tot felul de cursuri, am fost prin tabere, am cunoscut oameni speciali, am citit carti ... una era despre Universitatea Elta,in mare voga in tineretile mele. Eltistii doreau de acum vreo 20 de ani sa faca o cantina cu mancare raw, parca la subsolul magazinului Bucur Obor ... Nu am reusit sa vindec sau sa levitez, sa mananc numai hrana vie sau sa nu ma las controlata de emotii, dar ceva bun a iesit din fiecare dintre aceste experiente. Apoi ... adresa mea de mail era mai sus undeva, fratia_cuvantului@yahoo.com. Dar, pentru ca iti pierzi noptile cu bunici tralalalaaaa, care se vor brusc proaspete la minte si trup, nu ai observat-o draga de tine. Anyway ce ai trimis a ajuns cu bine. Multam fain! PS Stii cum se chiama un tanar mancator de hrana vie ?! ... RAWMIO ... cu drag Anca

    RăspundețiȘtergere
  19. Hei, Anca!

    Valeleuuuuuuuuu, da' cat avem sa sedem la taclale si superdrink-uri :-)? No, mi-am revenit din buimaceala si-am salvat si e-mail-ul. Altfel, merge lectura?

    Love in rawmio! :-)

    RăspundețiȘtergere
  20. o inadvertenta, poate neintentionata. 100g Beef Sirloin o% fat, adica muschiul de vaca, are 21g proteine si 100g broccoli are 3g proteine sursa: http://nutritiondata.com
    Asa ca tabelul prezentat este taaare departe de adevar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact
      http://home.iprimus.com.au/kuekids/keto/ketotbl.html
      Pseudostiinda!

      Ștergere
  21. Hei, Escu!
    Sigur ca-i asa cum spui; tabelul pe care l-am copy-paste eu nu-i despre sute de grame e despre sute de calorii. Asta o fi inadvertenta, nu?
    Love in raw.z!

    RăspundețiȘtergere
  22. Andreea, nu vreau sa par nicidecum superior sau atotstiutor, dar citind( nu am terminat-o inca) "The Vegetarian Myth" de Lierre Keith, fosta vegana, mi-am cam schimbat parerea despre o dieta total vegana...
    Cred ca toti vegani ar trebui sa citeasca cartea ei si sa se mai gandeasca putin, parerea mea....
    In rest numai bine si repet nu vreau sa par ca si cum as sti totul despre nutritie, inca mai am multeee de invatat :)

    RăspundețiȘtergere
  23. "Dar grasimile si carbohidratii de unde ti le iei, draga?":)

    RăspundețiȘtergere
  24. Draga Una :)
    Felicitari pentru articol!!! M-a uns pe suflet - probabil pentru ca nu e vegan/raw-vegan care sa nu fie macar o data in viata tratat ca un prost si un iresponsabil (iertata sa-mi fie expresia) si sa i puna pe un ton de superioritate intrebare : "Dar tu de unde iti iei proteinele?"/ "Dar tu de unde iti iei calciul?"
    Uneori ma obosesc sa explic,altadata cand ma simt obosita de atatea explicatii prefer sa comentez doar ca e alegerea mea si am dreptul la a manca ceea ce doresc.Oricum,unii oameni prefera sa ramana cu prejudecatile lor decat sa-si dea jos lentilele de contact care ii fac sa nu vada niste lucruri simple,clare si esentiale.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. mai documenteaza-te,ai niste lacune cat casa,ma intreb de unde oare atata ignoranta,nici macar cele mai elementare cunostinte de nutritie nu ai,mai da cu google search sa vezi ce sunt aminoacizii,din ce sunt compusi,la ce se folosesc,cat si proteinele,care au valoare biologica mai mare,rata de absortie,tolerabilitate si toxicitate,cu alte cuvinte esti cam pulbere,numai bine si mai documenteaza-te

      Ștergere
    2. ba mai documenteaza-te, tu in cutia ta de chibrituri! si pentru tartacuta ta.
      Mihaela, prietena mea care-a scris articolul asta, l-a scris din toata inima si cu toata priceperea sa.
      daca ai ceva de adaugat, mentionat, eliminat din informatiile de-aici fa-o.
      altfel, daca doar ii zici cuiva: esti varza; mai du-te si spune-ti tie, in oglinda ca esti... altceva, caci varza-i buna.
      pa!
      una :)

      Ștergere
  25. Hello Una!
    Imi poti da te rog un link, o sursa reliable pt chestia cu OMS recomanda 5% proteine/zi pt un adult?
    MErci!
    Anca

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails