luni, februarie 22, 2010

Gicule, bate si tu covoru' ala

Vine primavara! Hai sa facem curatenie!
[de Mihaela Cristian]

Si nu-i asa ca atunci cand faci curatenia de primavara, nu ajunge doar sa dai putin cu matura/mop-ul? Nu-i asa ca nu stergi geamurile doar pe exterior? Nu-i asa ca nu-i destul sa vopsesti sau sa schimbi usa de la intrare conform, celebrei de-acum: pe afara-i vopsit gardul si-nauntru leopardu'? Asa-i! Cand faci curatenia de primavara, iti sufleci manecile si te pregatesti sufleteste si fizic sa ridici casa cu fundu-n sus si sa cureti: podea, pereti, covoare, tavan, lenjerii, geamuri, sertare, dulap, camara, etc; esti pregatit sa casti toate dulapurile si sertarele si sa scapi de ceea ce nu-ti mai trebuie: haine, hartiute, nimicuri, panze de paianjen, de-astea.
Si dupa ce te asezi de cateva ori pe un morman de haine, iti pui mainile-n sold si si ii dai telefon unei prietene sa te jeluiesti: "auleu, cine m-a pus sa m-apuc", in sfarsit,, e gata!!! Sti sentimentul "de dupa" cand, murdara cum esti, nu stiu unde sa te asezi? ...totul straluceste, totul e curat, totul e la locul lui, totul arata minunat. Esti rupta de-o oboseala voiniceasca si cu ultimele puteri te tarasti la dus. Culmea, dusul monteaza plenar si te simti in casa ta ca intr-un mic paradis. Savurezi fiecare detaliu si te intrebi cum ai putut sa traiesti, pana mai ieri, intr-o casa imbacsita si trista. Si-ti zici, pentru a mia oara: "de acum inainte voi avea mult mai multa grija de cuibusorul meu, il voi pastra curat, ordonat, stralucitor!". Yeap, right!

Ce-ar fi daca ai face curatenie de primavata si in trupul tau? Pana la urma, corpul e primul tau ciub, nu? Si este atat de intelept incat, fara nici un ajutor din parte-ti, el stie sa-ti poarte de grija, sa asimileze oxigenul din exterior, sa regleze temperatura, sa digere hrana care ii este oferita, sa  te poarte in locurile in care vrei sa mergi. Stie chiar si cum sa se repare singur! Trupul tau este o "masinarie" extrem de inteligenta, si coplesitor de eficienta. Nu exagerez deloc declarand ca in ziua de azi marii savanti ai omenirii se declara nestiutori in fata acestui mecanism magnific in cele mai mici detalii! Eu zic sa-i acorzi trupului tau macar aceeasi atentie pe care-o dedici casei tale, la ceas de primavara. Ce zici?
De la inceputul anului am tot povestit despre combustibilul preferat, despre cat de bine se simte el, corpul tau, cand ii oferi hrana ideala. Cum te rasplateste el cu energie debordanta, cu piele stralucitoare, cu o stare de spirit inaltatoare; cum reparael,  in timp record, suferinte pe care le-ai purtat in carca ani intregi. Ai inceput sa inveti sa-i dai combustibilul optim... cat de des poti. Hai sa-l ajutam putin si la "dat cu matura". Aminteste-ti cat de bine te simti cand ai terminat smotrul in casa, si inmulteste cu 1.000. Cam asta-i starea "de dupa" curatania interna a corpului tau.
Corpul tau, stie deja cum sa faca el singur curatenie, nu are nevoie de tine pentru asta. Ne slujeste atat de bine si nici macar nu-ti trebuie un manual de utilizare. Ti-ar fi, insa, etern recunoscator daca macar din cand in cand i-ai da o mana de ajutor. Multi ani l-ai abuzat cu diverse "atentii": mancare de slaba calitate, mancare in exces sau la momenul neprielnic, l-ai privat de oxigenul necesar oferindu-i, in loc, un nor gros de noxe, l-ai privat de odihna chiar si atunci cand el isi cerea disperat drepturile; si daca toate astea nu au fost indeajuns, ii mai administrai din cand in cand, o doza de cafeina sau medicamente ca sa-i “arati cine-i seful”. Ai crezut ca-l poti "fraierii" putin.  A indurat destul de la tine si, de multe ori, in loc sa-si ceara drepturile cuvenite (aratandu-ti, printr-o boala, cat de mult sufera), a reusit sa se adapteze la viata ta suicidala si sa iti slujeasca cu demintate cat a putut de bine.
Ai inceput, iata, sa deschizi ochii, sa iesi din norul de fum in care traiai.  Incepi sa constientizezi corvoadele la care l-ai supus si, ca prim pas al recunostintei tale, ii vei ajuta sa faca curatenie!
Ma opresc aici sa-i atentionez pe cei mai slabi de inger sau pudici incurabili, ca, in curand, voi trata cateva aspecte ale vietii de zi cu zi, considerate a fi mai putin estetice.
Voi povesti despre cum putem sa ne ajutam organisul in procesul de eliminare a materiilor care nu-i mai sunt folositoare. Ei  bine, da: voi vorbi despre naturalul fenomen al defecatiei (!!!), despre diferite tehnici ajutatoare, despre clisme, despre cum abordau stramosii nostrii acest aspect al vietii, despre cum ne-a zapacit "civilizatia" cu toata tehonologia si obiceiurile sale sociale si de "buna purtare". 
Curios? Chiar nerabdator? Iti dau cateva zile sa te pregatesti sufleteste!. Orice "curatenie de primavara" presupune o doza de curaj! Curaj gaina, ca te tai!

10 comentarii:

  1. Andreea, fructe consumi? Nu am gasit nimic legat de consumul lor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Dar de tigari cand te lasi? Cu cat te purifici mai mult cu atat simti nevoia sa fumezi mai mult. Nu mai face nicio reteta de purificare pana nu renunti la fumat. Si te rog schimba poza cu tigara in mana ca nu e deloc compatibila cu site-ul.

    Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei, Anonim! Mananc fructe, desigur. Le fac suc, cateodata, le macin in green smoothie, le fac salata... De-astea. Iar banana este pachetelul ideal :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Ambra!
    Da, mai doamna, adevar graiesti.
    S-a notat si s-a notat :-).
    Voi posta cuminte, in continuare, tot ce-am ajuns sa stiu ca-i mirobolant pentru tine, cititoru' meu drag. Scriu, doar, si despre cancer si m-a pazit bunul. Multam fein de grija, Ambra.
    Salu!

    RăspundețiȘtergere
  5. draga mea,ma bucur ca esti deschisa si nu te-ai suparat.Ca sa-ti fie mai usor,iti recomand radacina de OBLIGEANA,sa o tii in gura zi si noapte pana te lasi de narav.
    vezi linkurile de mai jos.

    RăspundețiȘtergere
  6. http://suntsanatos.ro/fitoterapie/pedicuta_ajuta_la_lecuirea_dependentei_de_alcool_si_tutun.html
    http://suntsanatos.ro/sanatate/beneficiile_renuntarii_la_fumat.html

    RăspundețiȘtergere
  7. Hei, Ambra! Primul impuls a fost sa ma supar :-). Puteam folosi vorbele tale ca pretext ca sa ma supar pe neputina mea :-). Si am facut in schimb un act intelept pentru care e cazul sa-ti multumesc: mi-am acceptat neputinta :-): da, bre, mi-am zis, neputinta mea exista. Si iaca-ta ca faci un pas pentru a-mi spori putinta despre care stiu ca-i ascunsa undeva inauntru. So... multam!

    RăspundețiȘtergere
  8. si mai am ceva pentru tine: lunea e singura zi din saptamana in care nu se tine post.Fiecare zi din saptamana e in legatura de rezonanta cu o planeta.Ziua de luni rezoneaza cu luna care da sensibilitate mai multa.Pentru mai multe informatii iti dau un link.

    RăspundețiȘtergere
  9. http://suntsanatos.ro/alte-terapii/postul-negru-purificarea-intregii-fiinte.html

    Vrei sa facem schimb de link-uri? Eu am site-ul suntsanatos.ro si te-am trecut deja la prieteni.
    Si inca o rugaminte... daca imi permiti sa preiau cateva retete de la tine cu trimitere la blogul tau.

    Multumesc si te imbratisez cu mare drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, Ambra! Mai, mai, esti plina de surprize. Deschid un nou mare capitol de lectura in viata mea? Bineeeeee, hai!

    Am vazut site-ul tau, draga mia; very cool; facem schimb cum zici tu; doar daca as sti cum se face... :-). Link-urile sunt bine-venite, ca si tine :-)

    Multam!
    Love!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails