sau...
Violarea corespondentei
Aceasta postare are un co-autor care scrie savuros si avaos; Lia mi-a povestit cu dintii scrasnind de nervi cum nu-i ies dumisale painicile. I-am raspuns cum m-am priceput mai bine. Sa va fie de folos!
Cititorii intreaba…
(Lia aka Amandia Biscuit)
"Fii atenta aici, ultimele painici care se afla acasa pe calorifer dar care m-au infuriat deja de aseara cand am muscat dintr-o margine uscata si mi-a iesit abur pe urechi:
(Lia aka Amandia Biscuit)
"Fii atenta aici, ultimele painici care se afla acasa pe calorifer dar care m-au infuriat deja de aseara cand am muscat dintr-o margine uscata si mi-a iesit abur pe urechi:
Intr-un castron bleu de plastic am pus urmatoarele (la ochi ca ma enerveaza sa masor):
- faina integrala de grau luata de la plafar (cam un castronel jumate, hai doua)
- hrisca macinata cu rasnita de cafea cam juma de castronel
- ‘fo 3 linguri de seminte de in, doua de susan, una de mac
- seminte de floarea soarelui o juma de pumn
- sare de mare o lingurita
- ulei de masline cam cat a facut sticla gal-gal
- apa cat sa-mi iasa coca de bila sau bila de coca.
Le-am modelat in minunate cercuri de 5 cm diametru si mai putin de 1 cm grosime si le-am pus pe calorifer. Cu tristete in suflet am constatat ca sunt naspa. Ele nu eu.
- hrisca macinata cu rasnita de cafea cam juma de castronel
- ‘fo 3 linguri de seminte de in, doua de susan, una de mac
- seminte de floarea soarelui o juma de pumn
- sare de mare o lingurita
- ulei de masline cam cat a facut sticla gal-gal
- apa cat sa-mi iasa coca de bila sau bila de coca.
Le-am modelat in minunate cercuri de 5 cm diametru si mai putin de 1 cm grosime si le-am pus pe calorifer. Cu tristete in suflet am constatat ca sunt naspa. Ele nu eu.
Crackersii au iesit faramiciosi de zici ca-s din nisip. Si ei au o tenta amaruie, da’ mai lejera. N-am incoltit hrisca am inmuiat-o doar si nici muguri de una-alta n-am avut. I-am facut din hrisca inmuiata, hrisca uscata, nuci inmuiate, ierburi aromatice, niste rucola maruntita, sare alea-alea. Cand sa-i intorc s-au ofticat, au crapat, s-au rupt, m-am enervat, am bombanit. Am gustat. Merg… da’ doar o data."
[Frumoasa formula de incheiere a Liei]
Scriitorii raspund…
(Andreea aka Una Culuna)
Bun, hai sa transformam aburii din urechi in adevarata muzica a sferelor :-)
1. Vine, vine primavara... este, deci, timpul sa-ti iei un deshidratator; eu am inceput cu unul de 150 lei (sau cam asa); sigur, i s-au rupt tavile in 2-3 luni; da' a fost ok, caci l-am dat inapoi si mi l-au inlocuit cu unul nou-nout; cum poti face chestia asta pret de un an intreg, isi face banii; sezi sa caut site-ul de pe care l-am comadat; hiuuuuuuuuuu, l-am gasit: http://www.tvproducts.ro/uscator-de-fructe.html
2. Cand faci painici/creckers e bine sa amesteci nu prea multe feluri de seminte (am constatat in timp caci cu cat le faci mai simple, cu atat is mai bune); si-apoi, poti determina ce anume produce gustul cel rau.
3. Faina integrala de la plafar e AMARA :-)))); am constata si eu asta tot la sfarsitul unei retete; n-o mai folosi; daca vrei musai faina de grau, ia-l frumusel si macina-l mataluta; o idee e sa gusti ingredientele inainte sa le folosesti si vei invata astfel care-s bune, care-s amare; gusta coca, pe masura ce o faci si adaugi un ingredient sau altul. Vei sti, curand, ce-ti place si ce nu.
4. Orice painica/crackers raw are nevoie de un liant... care sa tina coca legata; liantii pe care i-am folosit eu sunt semintele de in si tarata de psyllium; dupa mintea mea ti-au iesit sfaramiciosi pentru ca ai pus seminte de in prea putine (sau deloc) si pentru ca le-ai pus seminte iar nu faina; daca vrei sa folosesti inul-seminte tre’ sa pui o cantitate mare de seminte (crackersi din seminte de in contin, in principiu 1-2 cani de seminte si, in rest, legume) si, atentie, sa moi semintele in avans, dandu-le sansa sa formeze un soi de gelatina inchegatoare.
5. Nu pune ulei la crackers... exista deja ulei seminte si nuci.
Ei, crezi ca ne ies acum?
[Frumoasa formula de incheiere a Liei]
Scriitorii raspund…
(Andreea aka Una Culuna)
Bun, hai sa transformam aburii din urechi in adevarata muzica a sferelor :-)
1. Vine, vine primavara... este, deci, timpul sa-ti iei un deshidratator; eu am inceput cu unul de 150 lei (sau cam asa); sigur, i s-au rupt tavile in 2-3 luni; da' a fost ok, caci l-am dat inapoi si mi l-au inlocuit cu unul nou-nout; cum poti face chestia asta pret de un an intreg, isi face banii; sezi sa caut site-ul de pe care l-am comadat; hiuuuuuuuuuu, l-am gasit: http://www.tvproducts.ro/uscator-de-fructe.html
2. Cand faci painici/creckers e bine sa amesteci nu prea multe feluri de seminte (am constatat in timp caci cu cat le faci mai simple, cu atat is mai bune); si-apoi, poti determina ce anume produce gustul cel rau.
3. Faina integrala de la plafar e AMARA :-)))); am constata si eu asta tot la sfarsitul unei retete; n-o mai folosi; daca vrei musai faina de grau, ia-l frumusel si macina-l mataluta; o idee e sa gusti ingredientele inainte sa le folosesti si vei invata astfel care-s bune, care-s amare; gusta coca, pe masura ce o faci si adaugi un ingredient sau altul. Vei sti, curand, ce-ti place si ce nu.
4. Orice painica/crackers raw are nevoie de un liant... care sa tina coca legata; liantii pe care i-am folosit eu sunt semintele de in si tarata de psyllium; dupa mintea mea ti-au iesit sfaramiciosi pentru ca ai pus seminte de in prea putine (sau deloc) si pentru ca le-ai pus seminte iar nu faina; daca vrei sa folosesti inul-seminte tre’ sa pui o cantitate mare de seminte (crackersi din seminte de in contin, in principiu 1-2 cani de seminte si, in rest, legume) si, atentie, sa moi semintele in avans, dandu-le sansa sa formeze un soi de gelatina inchegatoare.
5. Nu pune ulei la crackers... exista deja ulei seminte si nuci.
Ei, crezi ca ne ies acum?
Love, urzici si leurda!
Draga Andreea asa fac! O sa-mi macin grau' singura, imi iau psyllium(ce evil suna) si nu mai pun asa multe chestii.
RăspundețiȘtergereDeshidratator am, e facut dintr-un dulapior cu rafturi metalice grataroase, 2 becuri si un ventilator de calculator :D O sa iau oricum in considerare si varianta aluia de la tv products.
Carevasazica faina de la plafar era.... Cred ca nici hrisca n-a fost minunata, tot de la plafar era. Parca vazusem pe undeva p-aici ceva de hrisca verzulie vs. hrisca maronie, a mea maronie a fost.
Drojdia e musai sa fie fulgi sau pot sa pun si d-aia la calup? Ca mi-au facut cu ochiu pateurile cu ciuperci :D
Sper ca de-acum incolo sa nu ma mai uit cu pizma la covrigii, pateurile, senvisurile si painicile concetatenilor.
Te pup! Leurda, untisor, ridichi si marar :)
Draga Biscuita!
RăspundețiȘtergereCu deshidratatorul mai stai o saptamana. Tocmai am comandat excalibur-uri la pret de dumping :-))
Da mai doamna, faina integrala de-o vand astia, bag seama e veche... sau altceva; aserara am luat faina macinata atunci pe loc, si-au iesit niste painici de sade mata-n coada. Hrisca e buna cea de la Solaris Bio (grija ca exista si un Solaris normal... aia nu-i buna).
Hi, hi, hi, am incercat si eu drojdia normala; nu pune ca-ti explodeaza chestiile; gasesti fulgi de drojdie la pafar.
Da, mai, si untisor si urzici :-)
Uai, va iubesc! Va citesc de trei zile, nici n-am mai inchis pagina asta, e intr-un tab separat si sta cumintica peste noapte pana dimineata cand iar o iau la citit si uite asa, aseara am inceput cu potiunea magica verde. Am facut-o din frunze de stevie de la mine din gradina, tot de-acolo am imprumutat niste frunzulite de sfecla rosie plus kohlrabi, o frunza de busuioc, putin marar si patrunjel mexican si in frigider am gasit un mar si lamaie. Cred ca am pus prea putina miere, in viitor o sa tin minte si modific. Mi-au iesit doua pahare maaari de 300 ml. Aseara am dat gata unu' intreg, mai cu gogalturi asa dar a mers, iar azi dimineata n-am putut decat 150 ml din ce ramasese dar am suplimentat cu blurberries si a fost ok.
RăspundețiȘtergereCred ca ma convertesc :) Imi e foarte greu sa accept timpul asta de asteptare, domne', adica in era lu' microwave, auzi colo, pune nuci si migdale la inmuiat 12 ore! Plus ca te forteaza sa planuiesti meniurile cu cateva zile inainte, nu? Adica gata viata mea boema, cand imi propun pizza si peste o ora e aburinda. Dar ma rog, daca trebe, atunci e musai.
Si am si-o-ntrebare, ca fara- nu se poa' : ce aliment raw consumati in general pentru aport de proteine?
Multumesc frumos pentru acest minunat blog, pentru felul si mai minunat in care scrieti si pentru sfaturi si iluminatii :)
Rodica
Hei, Rodica!
RăspundețiȘtergereMai duoamna, iaca acu-acu se face o luna-ntreaga de cand nu mi s-au mai furnicat pieile pe mine citind scriituri in creierii noptii :-). Da' ce dor mi-a fost de voi! Da' ce bucurie ii sa-ti citesc temerarismul si aplombul :-)))
Ce faci pe-acolo? Cum ti-o mers cata vreme am agatat eu condeiu-n cui?
Cu asa de multa dragoste ca-mi opreste respiratie,
Una :-)
Hey fetelor ce mai invartiti?
ȘtergereEu am dat o fuga aseara pe la restaurantul/magazinul rawz(initial voiam sa imi cumpar energizantul Unei.....bataitaaaaa una ca numai era in stoc)asa ca mi-am zis eu hai sa vad ce pune una asta in chestia aia.Aveam cam tot dar nu guarana si parca lucuma?Elena stie(o dulcica de fata care ma serveste si ma ghideaza pe acolo).Ei si uite asa nu am rezistat sa mai incerc niste painici(unele noi cu seminte din floarea soarelui si migdale),niste seminte ptr germinat siiiiiiiiiiiiii o carteeee pe care am devorat-o azi noapte.Painicile le-a devorat fiimea.Bucurie mare.In aceasta seara am incercat reteta de hummus cu dovlecel.Vaiiiiiiiiiii a halit a mea mamica tooooooot.Noroc ca mi-am pus in borcanasul meu ca ramaneam nemancata.So am papacit painici(facute de mine heheeeeee)cu hummuseala aia criminal de buna si o salatoaica (salata verde,ceapa rosie,ceapa verde,lamaie stiti voi restul).Apropo aseara Elena bea ceva care arata sexyyy rau,evident ca am intrebat ce e(elena"pai ce sa fie limonada din ghimbir").Aha!Am fost la mega am umplut carutul ala numai cu fructe,legume(reginele au fost lamaile si ghimbirullll)si mi-am trantit fetelor vreo 2 kg de limonada(fara miere,am pus niste indulcitor natural de stevie).Acum trebuie sa fac o beutura din aia a la Una sa ma energizez,sa fac niste sportulet(de parca 5 km de mers pe jos prin nameti nu ar fi suficienti)pentru ca am treaba in noaptea asta.Ghiciti?Noile painici si inca neste biscuitei dulci.Va pupa mama si spor la somn,treaba ce vreti voi sa faceti sau distractie placuta ca e sambata parca nu?
Buna, Andreea! Te urmaresc de ceva vreme si ma distrez la culme facand retetele propuse de tine.. :) Multumesc!
RăspundețiȘtergereIti scriu pentru ca de vreo ora caut ca nebuna un articol pe care l-am citit acum ceva vreme despre deshidratatorul facut in casa.. Ma poti ajuta sa-l gasesc? As vrea sa ma distrez pe seama potentei masculine din juru-mi facand un deshidratator manual :) na, si eu pe locuri, dand indicatii, hihi!
Hei, Andrushka!
RăspundețiȘtergereHi, hi, hi! D'apoi cum sa te privez eu de-o asemenea bucurie!
http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/01/home-made-sunbeam-dehydrator.html
You go, girl!
Home-made!
Una ;-)
Of of of, mandrelor of!
RăspundețiȘtergerePai daca blogul asta e cu atatea chestiiiiii interesanteeeee... normal ca eu n-am gasit articolul asta cand scoteam abur pe urechi. Amaraciunea aia am simtit-o si eu, si la propriu si la figurat. Asa ca, dupa doua, trei bosumflari serioase, m-am reprofilat pe painicile graham ale Andreei.
Multumesc pentru lamurire (tarzie, da' buna).
Florina