Pe ultima suta de metri din iarno-primavara aiasta care nu mai face loc exploziei de verzituri si acrituri, facem un bors de radacinoase de numa-numa. Taman ce-am pus-o la fiert :-); fierbe la temperatura camerei de-acu 10-15 minute pana hat, maine dimineata. Nu, n-am incercat-o inca... este o reteta de bors a la Miha. Miha o prepara de ani de zile de-acum si ne spune ca ii minunata. Atat de buna, de te face sa fentezi eticheta si s-o mamanci pe stomacul gol din lipsa de rabdare.
Intr-un vas de 2,5l am pus:
- o sfecla rosie (mica)
- o radacina telina (mica) si/sau orice albitura
- un morcov (potrivit)
- 3 fire ceapa verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 2-3 linguri leustean uscat (caci n-am avut proaspat)
- putin chimen macinat (vreo jumatate de lingurita)
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 500 ml bors
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- apa pana se umple vasul
Radacinoasele se toaca marunt sau se dau pe razatoare. Se adauga toate cele si se lasa supa obtinuta sa se odihneasca la temperatura camerei cateva ore, de preferat vreo 7-8 ore ca sa aiba timp toate aromele sa se imprieteneasca unele cu altele. E buna si inainte totusi
Cantitatile de mai sus sunt orientative… iar improvizatia e la liber!
Borsul se poate inlocui cu cateva linguri de otet de mere sau cu zeama de varza.
Se pastreaza cateva zile in frigider… dar sigur se consuma mai repede! :P
E buuuuuuuuuuuuuuuun buuuuuuuuuun!
- o sfecla rosie (mica)
- o radacina telina (mica) si/sau orice albitura
- un morcov (potrivit)
- 3 fire ceapa verde
- 1 legatura marar
- 1 legatura patrunjel
- 2-3 linguri leustean uscat (caci n-am avut proaspat)
- putin chimen macinat (vreo jumatate de lingurita)
- 1 lingurita boia de ardei dulce
- 500 ml bors
- 1 lingura ulei de masline
- sare
- apa pana se umple vasul
Radacinoasele se toaca marunt sau se dau pe razatoare. Se adauga toate cele si se lasa supa obtinuta sa se odihneasca la temperatura camerei cateva ore, de preferat vreo 7-8 ore ca sa aiba timp toate aromele sa se imprieteneasca unele cu altele. E buna si inainte totusi
Cantitatile de mai sus sunt orientative… iar improvizatia e la liber!
Borsul se poate inlocui cu cateva linguri de otet de mere sau cu zeama de varza.
Se pastreaza cateva zile in frigider… dar sigur se consuma mai repede! :P
E buuuuuuuuuuuuuuuun buuuuuuuuuun!
era sa te dau disparuta... si eu am pe lista un bors rece cu sfecla.
RăspundețiȘtergereHei, Ina!
RăspundețiȘtergereHmmmmmm, gata m-ai si taxat :-). O zi jumate ma dau la fund si-am disparut, 'ai? Da-ne link la borsul dumitale, te rugam.
Love!
aaa... gazpacho cu borş! nu m-aş fi gîndit.
RăspundețiȘtergerecum mă dau în vînt după gazpacho, musai să-ncerc şi varianta asta.
(ştiu, e un comentariu inutil, am vrut doar să-mi exprim entuziasmul :D )
Hei, V!
RăspundețiȘtergereNu e un comentariu inutil deloc; avem si noi, sciitorii de blog-uri un suflet... si nu ne e frica sa-l folosim :-); e reconfortant sa sti ca cineva face, cand si cand, uz de retetele tale.
Love!
Borsul e delicios. Am avut inspiratia sa il cumpar din MagaRaw inainte sa vad ca reteta e pe blog :)
RăspundețiȘtergereDar am o mica nedumerire legata de bors. Vazand ca e folosit imi inchipui ca e Raw. Dar de unde sa-l cumpar? Am avut mereu reticente cu borsurile disponibile in piata, din cauza unor povesti din copilarie cu baba de la parter care facea bors in cada :P
Iar cele din supermarket nu stiu cat de raw sunt.
Mi-ar placea sa stiu sa-l fabric. Dar n-am idee cat e de "complicat"
Voi de unde va aprovizionati?
Tocmai am pus si eu un bors la facut...N-am avut chimen dar am pus 2 foi de dafin...sa speram ca iese ok si asa :)
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru reteta, abia astept sa savurez rezultatul