duminică, februarie 14, 2010

Detoxifierea - Agonie si extaz


sau...
The sweet misery of detox
[de Teo Nicoara]

De cand mi-s eu raw si anume de 3 luni, am avut de-a face cand si cand cu cateva simptome/stari deosebite care mi-au dat batai de cap si pe care le-am atribuit, intr-un final, detoxifierii. 
Ce este detoxifierea? Nici eu nu am stiut pana cand, pe nepusa masa, la 3-4 zile de cand am devenit raw, m-am trezit dimineata, cu mare spor si voie buna; m-am dat jos din pat si dupa cativa pasi m-am asezat urgent la loc. Mainile si picioarele imi erau fara vlaga, tremurau si le simteam cumva straine; in acest timp, restul corpului nu dadea semne de letargie, mintea imi era foarte clara si trunchiul parea sa aiba energie destula. M-am tarat cu chiu cu vai pana la bucatarie mi-am facut un suc de portocale, ca altceva nu imi inchipuiam ca as putea inghiti si m-am intors in pat unde am inceput sa studiez pe internet. Ca de, asa-i omu’ cand pleaca la drum nepregatit, invata pe parcurs. 
 Si asa am aflat eu ca, odata cu imbunatatirea modului de alimentatie si a stilului de viata in general, se declanseaza acest proces, numit “detoxifiere”; asta inseamna ca se elimina toxinele adunate in corp de-a lungul anilor de junk food, de mancare gatita, de stat in fum, de baut, de spalat sau pus pe piele tot felul de chimicale. 
In teorie, de aceasta detoxifiere stiam si eu, dar nu ma gandeam ca poate fi asa evidenta. Ma gandeam ca totul se va manifesta in liniste si eu, odata trecuta pe mancare cruda, voi fi super energica, plina de viata, vesela si toate astea dormind numa’ 5 ore pe noapte, ca asa se lauda colegii rawfood-isti. Dar n-a fost chiar asa si am fost in egala masura dezamagita si incantata. Pe de-o parte suparata ca nu am aflat de nicaieri despre detoxfiere si m-a luat pe nepregatite dar pe de alta parte, incantata ca intr-adevar se intampla ceva, functioneaza. Corpul meu chiar a trecut la treaba. Dupa doar cateva zile de mancare cruda a inceput curatenia generala. 
Vazand ca zilele trec si trendul cu zero toxine ingurgitate chiar se mentine, toate celulele din mine au strigat in cor: “In sfarsiiiiit! Avem ocazia sa facem curatenie! La treabaaaaaa!” Si iaca asa, a inceput marea regenerare, care dupa cum am citit, incepe cu concentrarea intregii energii a corpului pe organele interne, defavorizand in special membrele (de aici si starea mea de claritate pe de-o parte si slabiciune pe de alta). 
Si pana am citit eu cateva pagini despre detox, iata-ma iar plina de energie, zici ca n-am avut nimic. Asta este partea frumoasa a fenomenelor ciudate ale detoxiferii: vin si pleaca la fel de repede cum au venit. Si dupa ce pleaca, se instaleaza o stare de bine, mai ceva ca inainte. De-asta, nu poti decat sa te bucuri. Si asa am fost eu initiata in tainele eliminarii toxinelor. De-atunci am invatat multe si marunte si mai maricele: am avut febra despre care nici n-am stiut decat spre final pentru ca ma simteam foarte energica si vioaie doar capul imi era buimac, zici ca mi se incinsese procesorul. Si stand eu in pat sa imi revin, dintr-o data, ia durerea de unde nu-i.
Alta data am avut un fel de abcces dentar; am fost la dentist si mi-a spus ca nu e de la dinte si ca e posibil sa fie un ganglion umflat; in cateva ore umflatura coborase de la maseaua de sus la una de jos; apoi la gat; si-apoi s-a disipat si a disparut.

Unul din cele mai insistente simptome de detox este transpiratia urat mirositoare :-). O stim cu totii, noi cei raw. Apare, ne face de ras si dispare lasand in urma un miros de curatenie generala. Cu ocazia asta mi-am amintit ca, dupa ce am renuntat la lactate si oua, am avut o perioada cand transpiram ca un carcalete si ma uitam in jur socata… “is that me?”
Simptome mai sunt multe si variate; cele mai obisnuite sunt simptomele de raceala, cu dureri de gat, febra si eliminari de mucus. Toate fac parte din planul destept al organismului de a elimina toxinele: prin cresterea temperaturii corpului se accelereaza desfasurarea proceselor biochimice din organism; daca ne curge nasul nu avem decat motive de bucurie, pentru ca tot acel mucus se adunase in corpul nostru de-a lungul timpului pentru a crea o bariera de protectie impotriva toxinelor. Organele noastre au fost acoperite de acest mucus ca mecanism de aparare dar nu este starea noastra naturala, nu este un lucru placut pentru organism si eliminarea lui este un indiciu ca organismul face curatenie.
Alte simptome ar fi diaree, alt mod prin care corpul elimina din deseuri, eruptii pe piele, herpes, dureri de cap, ameteli, oboseala, urinare mai frecventa, abcese dentare, tuse, etc. Cu cat am fost mai intoxicati cu atat simptomele pot fi mai intense si mai variate. 
Aceste simptome sunt cauza multor esecuri in schimbarea dietei, pentru ca, daca nu esti informat te poti speria si te vei fi tentat sa renunti. Vei spune: “cum? tocmai acum cand mananc cea mai sanatoase hrana, ma simt asa rau?”. Dar aceste simtome sunt normale si trec repede; si cand trec, te vei simti regenerat. 
Modul de abordare a acestor simptome este bucuria. Trebuie sa constientizam ca minunatul nostru corp se regenereaza pe zi ce trece; si, ca sa poata construi ceva nou trebuie mai intai sa faca o curatenie generala. In aceste situatii trebuie sa ne odihnim si sa dam ragaz corpului sa isi faca treaba. Nu este in nici un caz bine sa musamalizam aceste simptome luand medicamente. Aminteste-ti ca medicamentele sunt unele din toxinele pe care corpul se chinuie sa le elimine. Nu poti rezolva situatia bagand altele la loc!
In cursul detoxifierii pot aparea simptome ale unor boli mai vechi tratate cu medicamente. Daca ai fost raciti si te-ai tratat cu medicamente, ai innabusit incercarea organismului de a se curata de toxine. Daca ai fost bolnav si ai tratat simptomele cu medicamente, aceste probleme nu s-au vindecat, au fost doar innabusite, musamalizate. Ca si cum ai avea un cos pe fata si tu te dai cu fond de ten si zici ca l-ai rezolvat. Dar cosul n-a disparut, nu s-a vindecat. Vindecarea presupune mai mult de atat. Si corpul nostru stie cel mai bine ce e de facut. De aceea trebuie sa avem incredere in el si sa-l ajutam cum putem: "haide, Gicu, stiu ca poti!"

25 de comentarii:

  1. Foarte interesant, Andreea!
    Hmmm...am si eu probleme cu un ovar chistic si acnee, si ma intereseaza dieta asta dar din pacate stau intr-un orasel mic in care nu prea gasesc mare lucru din ingrediente, iar munca mea e foarte solicitanta d.p.d.v fizic, si mi-e un pic cam frica tocmai de perioada asta, de dezintoxicare:)ma gandesc din ce in ce mai tare s-o incerc totusi..am vazut si filmuletele dnei Boutenko postate de tine...
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, draga mia! Pai, uite cum stam: 1]. In cateva saptamani vei putea comanda toate ingredientele pentru "camara" raw, on-line, de la un singur magazin; deci, asta-i rezolvata. 2]. Apoi, locuind intr-un orasel mic, ai acces direct la producatori locali. E putin efort pana iti gasesti cativa buni cultivatori; apoi, totul e clar; deci, a doua-i rezolvata. 3]. Detoxifierea e o placere pentru cei mai multi dintre noi; nu-ti imagina ca bolim toata ziua; nici vorba; per total, te vei simti de 10 ori mai bine decat te simti acum; deci, n-ai de ce sa te temi. 4]. Poti trece la raw treptat: 50% pentru prima luna; 60% in a doua, etc; detoxifierea, in cazul asta, se va produce lent, pe nesimtite. Draga mea, e atata loc pentru bunastare, de nu-ti poti imagina acum; pana sa ma fac raw, cunosteam ce-nseamna sa-ti fie foarte rau, rau si binisor; tu sti cat loc mai e de-acolo? Sti ca poti sa te simti excelent? In fiecare zi? In fiecare zi! N-ar fi pacat sa nu afli in viata asta cum e sa te simti minunat in fiecare noua dimineata? Poti s-o faci incet si sigur si stiind ca, intr-o zi, vei creste cei mai frumosi si sanatosi copii, avand cea mai zambitoare si cool mama din lume. Go for it! :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. super interesant! O sa iau pe rand la citit toate articolele de aici! Multumesc mult! Te pup, Ally! :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Ally! Ehhh, ne-a luat o luna juma' sa le scriem; hai sa vedem cat iti ia tie sa le citesti :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cand se termina!
    Fuarte buna scuza, te simti asa din cauza ca te dezintoxici!
    Fuarte bunaaa!
    Vreau sa aud si alta, chiar sant curios!

    RăspundețiȘtergere
  6. Doamne, oameni buni, dar unde ati invatat gramatica limbii romane??

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu m-am confruntat doar cu diaree, daca stau bine sa ma gandesc. Febra nu, raceala nu, transpiratie urat mirositoare nu... Dap, cam asta ar fi singura modalitate prin care corpul meu s-a curatat. E de bine, vad!

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Anonim si Draga Anonim nu sunteti unul si acelas, asa-i? Pe Anonim 1 nu-l inteleg, neam! Pe Anonim 2 il inteleg foarte bine.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ina, draga mia, tu esti un caz special: corpul tau era deja curatel... noi scoatem monstri din vremuri stravechi :-)

    RăspundețiȘtergere
  10. Am o intrebare, te poti simti rau si daca incepi intai sa privezi organismul de proteine animale? Eu am inceput sa mananc ca de "post" si dupa 3 zile am inceput sa ma simt rau: tremuraturi in membre, plumb in picioare, palpitatii, intepaturi in cap, nod in gat, durere in piept si in spate si asta ma tine de 10 zile. Poate fi de la asta? Sau de la migdalele ingerate acum o saptamana, nestiind ca ele contin cianura?....

    RăspundețiȘtergere
  11. Hei, Anonim!
    De principiu orice privare de una dintre toxinele cu care organismul este obisnuit, provoca ceva simptome de detoxifiere... poate fi!
    E foarte, foarte bine sa ajuti detoxifierea prin care trece corpul tau prin: multe legume si fructe crude (cu un accent special pe frunzele verzi care, pe langa fibrele pe care le contin, sunt si cele mai alcaline alimente existente) si cu faina de seminte de in (cel mai fibros aliment existent).
    A, si multa, multa apa.
    No, acu' cate migdale ai mancat?!? Ajuta sa hidratezi migdalele pret de cel putin 12 ore.
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am hidratat migdalele mai bine de 12 ore si apoi le-am blenduit cu apa si banane - cam 60 au fost....
    Din pacate nu am voie o perioada sa mananc crud, mi-a interzis gastroenterologul ca ma doare stomacul si doar salata verde si banane imi permite. Eu insa am consumat si suc de morcovi cu sfecla si suc de portocale ca sub forma de suc nu ma roade pe stomac. Ar fi fost bine de stiut daca e vorba de toxifiere sau nu, eu inainte mancam oricum neprajit nimic, carne doar la cuptor si nu abuzam si iaurturi in fiecare zi, branza, cam asta ca proteine animale. Ou rar.

    RăspundețiȘtergere
  13. Hei, Anonim!
    E foarte bine ca ai hidratat migdalele. Dupa gusturile mele, a mai buna combinatie a migdalelor este cea cu cacao, miere, un strop de sare, (poate) ceva vanilie, susan si scortisoara :-)
    Bai, nu stiu ce sa spui cu doctorii astia... se pare ca ei studiaza nutritia umana pret de trei ore in cei sase ani de facultate... :-). Vei observa ca, in terapia Gerson, pacientii cu boli grave (inclusiv ale stomacului sau tractului digestiv in genere) sunt tratati cu sucuri de legume si fructe. Si-apoi se naste intrebarea: de ce ai voie salata verde dar n-ai voie (de exemplu) varza chinezeasca, andive, rucola, valeriana........? De ce ai voie banana si n-ai voie mango? Ideea e... ti-a explicat doctorul asta principile dupa care a facut selectia asta spartana?
    E bine ca nu mananci prajit; totusi, prelucrarea termica de orice fel (peste 45 grade Celsius) este cea care omoara enzimele, vitaminele, etc si transforma mare parte din nutrienti in toxine.
    Priveste filmul asta: http://bucuriebunastarehrisca.blogspot.com/2010/03/mancarea-conteaza-food-matters.html; are si subtitrare in romana.
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  14. O sa citesc, spune-mi, ce parere ai de soia ca am inceput sa consum... si de linte si altele asemenea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Hei, Anonim :-))!
    Pai cum ai inceput sa le consumi? Sub ce fel de forma/preparare?

    RăspundețiȘtergere
  16. In dieta raw se accepta ceaiurile din plante, sau nu? Si migrenele. Migrenele vor disparea vreodata? Daca imi spui ca da, ma angajez ca de maine sa incerc o luna de raw.

    RăspundețiȘtergere
  17. Hei, E :-)!

    Hip-hip uraaaaaaaaaaaaaaa! Maine incepi prima luna de raw :-))).

    Uita cum stam: obisnuiam sa fiu campioana absoluta a migrenelor; de-alea groaznice de tineau trei zile si nu treceau cu nimic absolut; nu m-a mai durut nimicuta-nimicuta de... 9 luni :-))). Chiar, iti foarte multumesc ca mi-ai adus aminte cat de bine ma simt (am si uitat ce bolanda obisnuiam sa fiu pe vremuri :-)))))

    Ceai? Nu e nici o nenorocire daca bei ceai; varianta fiarta sau infuzata de ceai nu este, desigur, raw... raw este ceea ce nu e prelucrat la mai mult de 46 grade Clesius (la temperatura asta incep sa moara enzimele :-)) si este, prin urmare, foarte in viata. Poti bea ceai sau poti incerca varianta macerata (raw) de ceai: adica pui aceasi cantitate de ceai in aceasi cantitate de apa (ca pe vremuri :-); pui, insa, apa calduta si lasi plantele la macerat mai multa vreme (4-6-8 ore); sa vezi atunci arome si gust "plin".

    Hip-hip uraaaaaaaaa!

    RăspundețiȘtergere
  18. off... cu ce sa incep?...
    a da! cu sintomele
    anut trecut am renuntat la carne :D si dupa 4 luni am ajuns la spital pt ca nu mai puteam sa respir :))) domnisoaele asistente... dragutele de ele, mi'au facut o injectie cu agocalmin si mi'au prescris aulin pt durerile de spate. bineinteles ca nu am luat medicamentele dar am dat fuga la magazin si am luat un pui la rotisor din care am devorat instant jumate. ma asteptam la sintome cun ar fi cosurile dar in niciun caz asa ceva. acum mananc o sarma la o luna cam asa...
    iar anul asta am fost invadat de muci vreo luna si ceva desi nu eram racit si nu intelegem de ce.
    cata limonada am baut in luna februarie....
    si... saptamana asta am fost cam lesinat dar tinand cont ca sunt f ocupat nu cred ca are legatura cu detoxifierea

    RăspundețiȘtergere
  19. offfff.... cu ce sa incep?...
    pai poci incepe prin a ma da mare cu toata gura: detox-ul meu a fost mai mult decat rezonabil; duminica s-au adunat printre daramaturile casei rawz o suma de sectanti care mi-au povestit despre tot felul de neplaceri :-))))
    Nu stiu daca e vorba de organismul mieu sau detoxu-ul e pur si simplu smooth atunci cand esti 100% raw (asta fiind diferenta majora dintre mine si restul sectantilor); da' poti afta... incearca raw 100% pret de 2-3 saptamani si vezi cum te simti.
    Acum chiar ca ai toate datele sa-i dai incercare... ii vara, ii abundenta, ii magazin raw aprovizionat cu de toate :-)
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  20. am incercat si eu sa mananc raw. dupa doua zile aveam dureri ingrozitoare de stomac ( poate si o gastrita mai veche isi spunea cuvantul). am sa mai incerc peste o saptamana poate cu mai mare succes. pana atunci renunt la carne.
    ps cum gestionez lipsa de calciu in dietele raw?

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu exista lipsa de calciu in dietele raw. Cauta putin, si vei afla ca mai toate plantele contin calciu. Intreaba-te de unde si l-a luat vaca pentru a-l baga in lapte? Mai mult, vei afla ca lactatele scot de fapt calciul din oase (de asta oamenii care consuma multe lactate fac osteoporoza)

    RăspundețiȘtergere
  22. Numai ce am citit blogul cam cu o saptamana in urma si iatama-s in a 3a zi de raw. Desi am probleme serioase de sanatate, nu am avut simptome asa rele. Cu stomacul eram aproape de ulcer, dar nu m-a durut deloc in aceste trei zile, yupiii. Dar oare e normal sa se acutizeze usor probleme de sanatate cum ar fi reumatismul? Eu voi continua oricum, by the Grace of God, vreau sa prind schimbarile cele mari. Succes si sanatate tuturor.

    RăspundețiȘtergere
  23. Pentru Anonim (care spunea ca are probleme cu stomacul)...dar si pt altii :)

    Eu am suferit acum cativa ani de o gastrita severa pe care doctorul mi-a tratat-o prin interzicerea oricarui fel de fructe/legume crude (in afara de banane pentru ca nu sunt acide - dupa 2 luni de zile am URAT BANANELE!) si bineinteles cu medicamente. Am ramas totusi cu multe sechele. De 6-7 ani de zile nu mai pusesem gura pe usturoi sau ceapa fiindca imi provocau dureri si arsuri groaznice la stomac. Imi placeau mult, dar am renuntat ca le voi mai putea consuma vreodata.

    Au trecut aproape 2 luni de raw...intr-una din zile mi se face pofta de usturoi...mi-am zis ca un pic de usturoi nu are ce sa-mi faca,mai ales ca nu il voi consuma pe stomacul gol. A doua azi am vazut ca nu aveam nimic. Am mancat mai mult, iar din a 3a zi deja era atat de fericita incat as fi mancat orice pe lumea asta cu usturoi :))

    Acum...nu stiu ce s-a intamplat, dar organismul meu a reactionat ff bine la regimul de hrana vie si continua sa munceasca pe branci, mititelul, sa contruiasca ceea ce eu am distrus si daramat in atata amar de vreme...

    Am citit o carte interesanta despre terapia doctorului Gerson. Se numeste "Vremea vindecarii" (am cumparat-o de la raw.z:) ) si am citit-o pe nerasuflate. Ii indemn si pe altii s-o parcurga, mai ales pe cei care au grave probleme de sanatate.
    De asemenea, pt cei cu gastrita/ulcer (cel putin in stadiul incipient) stiu ca este recomandata o cura cu suc de cartof crud in fiecare dimineata pe stomacul gol. Si asta nici macar nu e reteta de raw-foodist, ci pur si simplu din remediile naturiste ale bunicii, ca sa zic asa. De asemenea, ajuta si sucul de varza crud, din cate stiu.

    Multa sanatate tuturor si la cat mai multe luni de raw-food :D

    RăspundețiȘtergere
  24. Ţi-am citit articolul şi te stimez foarte mult pentru el! Bănuiesc sau sunt aproape sigură că ai citit "Să trăim sănătos fără toxine", o carte foarte bună scrisă de către naturologul Robert Morse, dar în cazul în care nu cunoşti despre ea, atunci te sfătuiesc din toată inima să o citeşti, căci o poţi găsi online şi o poţi descărca sau o poţi citi direct de pe internet pe scribd. Sunt prezentate acolo simptomele detoxifierii, pe lângă o multitudine de alte explicaţii şi informaţii foarte utile, inclusiv pomenira despre abcese care pot apărea, lucru care mi s-a întâmplat şi mie atunci când am încercat, acum vreun an şi ceva, să trec pe această detoxifiere. Mâinile mi s-au uscat foarte rău atunci (se eliminau toxinele prin piele şi mi-a apărut acel abces care nu avea vreo legătură cu dinţii). Felicitări pentru acest blog; este ca o clădire căreia tu i-ai pus temeliile şi care se va înălţa şi va deveni tot mai amplă, odată cu numărul de vizitatori!

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna Andreea. De o luna mananc raw vegan cu mici exceptii iar acum sunt in a 4 zi de detox cu sucuri de legume doar pt ca vreau sa scap de candida care ma chinuie de mai multe luni . Cate zile pot sa tin fara supraveghere medicala doar sucuri de legume . I au si 6 tab spirulina pe zi . Multumesc mult

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails