miercuri, ianuarie 25, 2012

A manca: de la placere si bucurie a simturilor la act sacramental!

 
Un nutritionist te invata indeobste ce sa mananci. In atelierul de vineri seara eu va propun sa invatam cum sa mancam. De fapt, nu despre o anume invatare, cat mai ales despre dezvat va fi vorba. O dezvatare de automatismele noastre si proastele obiceiuri in ceea ce priveste modul cum mancam si cum ne raportam la hrana.

Prilej totodata sa identificam pattern-uri defectoase: mancam absenti, mancam in graba - infulecam, mancam ca sa umplem un gol emotional, sufletesc, mancam ca sa ne eliberam agresivitatea, furia, ori stressul, mancam din culpa, ori dimpotriva ne simtim vinovati ca din nou am mancat nu stiu ce, mancam dintr-o nevoie de siguranta, de securitate in ceea ce ne priveste, poate ca inlocuim alte nevoi, precum absenta unei vieti sexuale implinite ori nevoia de a ne simti iubiti si apreciati, ori dimpotriva, nu mancam din tot atatea motive ori din altele… Oricum ar fi, se cheama ca mancam inconstienti, nu suntem totalmente prezenti in ceea ce facem, nu ne hranim sanatos si cu satisfactie!

Ceea ce va propun e un alt-fel de a manca. Si vom face acest lucru nu cu atitudinea rigida si atotcunoscatoare a adultului, ci precum copii: explorand, experimentand, jucandu-ne! Liberi de conditionari si idei preconcepute. In afara tiparelor constrangatoare – suspendand  gestica pretioasa si ‘codul bunelor maniere’ in ceea ce priveste cum trebuie sa decurga o masa ca sa pastram lumii o imagine buna despre noi.  Vom purcede intr-o calatorie minunata de re-descoperi re a altor perceptii si modalitati de a manca, de la bucuria ludica ori senzuala a simturilor si pana la a sesiza aspecte subtile in hrana vie, a invata ca prin acest gen de hrana nu mentinem si indestulam doar ‘banalul’ corpul fizic, ci preluam si ne unim cu un suflu vital, cu Viata insasi! Actul de a manca poate depasi profanul, se poate transforma in act sacru, ne poate sacraliza altfel spus! A manca constient, bucurandu-te real de ceea ce mananci, cu recunostinta pentru Viata pe care o primesti e deja un gest spiritual, fara moft si emfaza!

 Va astept, asadar, sa plonjam impreuna in acest univers fascinant al senzatiilor vii si sinesteziilor– uitat ori nedescoperit inca de catre unii, in microcosmosul galaxiilor papilelor gustative si in mirobolanta lume olfactiva ce o insoteste, sa exploram intreaga paleta de senzatii si gusturi penduland intre ludic-gourmet-si o spiritualitate sanatoasa.

Actul de a manca se aseamana mult dansului si muzicii; poate fi ceva sec, searbad, insipid ori ceva plin de savoare; poti bate la infinit un ritm monoton, ori poti sa-l lasi sa creasca, sa se dezvolte intr-un bolero, intr-un tango ori vals, sau chiar intr-o simfonie … Pofta Buna ! J

Ovidiu Jumanca

..Si pentru ca dansul sa fie complet, atelierul va ofera ocazia de savura delicioseniile Raw.z, pre-gatite special pentru acest eveniment de gazda noastra Andreea Lazarescu ;)


Cateva vorbe despre Ovidiu sunt accesabile aici (link)

Data: Vineri, 3 februarie, ora 19:00 
Locația: Casa Raw.z ( Str. Elena Cuza nr. 8 )
Preț: 90 RON - include atelier + cina la Casa Raw.z
Pentru a vă asigura participarea vă rog să vă înscrieţi la Andreea Pomana de la Casa Rawz: 0731.372.305 sau andreea@rawz.ro



Un comentariu:

  1. Andreea foarte interesante anunturile tale, dar din pacate, de aici de departe, de peste mari si tari, mesajele astea sunt pentru mine fara finalitate. Povesteste-ne si ce a fost acolo, cu ce s-a mancat dezvaul de mancare. Cand o fi fost. Si la fel cu anunturile din urma. Spune-ne si noua, astora care nu putem fi de fata, ce sa facem sa fim ca voi, privilegiatii :-)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails