miercuri, noiembrie 30, 2011

Spirulina

De ce se spune despre spirulina ca este o minune a naturii? Pentru ca spirulina are intr-adevar un efect miraculos asupra sanatatii organismului. Si nu numai. Spirulina nu este o alga ca oricare alta, ci este alga care, din cele 30 000 de specii de alge, are cel mai mare continut de vitamine, microelemente, aminoacizi si fermenti.
Spirulina este un termen care denumeste o intreaga familie de alge unicelulare albastru-verzui, cu o cantitate extrem de mare de proteine (aproximativ 70%), minerale, vitamine, acizi grasi si alte substante nutritive. Astfel, spirulina este recunoscuta de medicii specialisti pentru efectele sale antiinflamatorii, antivirale si antihistaminice, precum si pentru capaciatea sa de a lupta impotriva cancerului.
Spirulina este de foarte mult timp intrebuintata in cadrul programelor pentru slabit, precum si ca forma de tratament pentru diabet si afectiuni ale inimii. In afara acestor beneficii de natura terapeutica, spirulina ajuta la mentinerea sanatoasa a organismului stimuland gradul de functionare al sistemului imunitar.

Spirulina- Stiati ca?
- Spirulina este o alga albastra, cu o varsta de peste 500 milioane de ani?
- Spirulina este o solutie fezabila in rezolvarea malnutritiei de pe Terra?

- Spirulina (comparata gram pe gram) contine de 12 ori mai multe proteine decat carnea de vita (stii tu, carnea de vita, considerata de "publicul larg" ca fiind cel mai proteic aliment de pe planeta...)?; si e o forma de proteina mult, mult, mult mai buna si mai absorbabila decat cea din carnea de vita, proteina prezenta in spirulina in compania unor minerale care, desigur, sunt de negasit in carne (fie ea si de crocobaur). 

- S-a demonstrat stiintific si experimental ca spirulina poate stopa evolutia celulelor canceroase (si chiar distruge aceste tumori)?

- Efectele absolutamente fantastice in preventia aparitiei formatiunilor canceroase?

- Spirulina contine acizi grasi esentiali (GLA: Gamma-Linoleic-Acid), absenti din majoritatea "mancarurilor normale" dar esentiali in buna functionare a celulelor nervoase?



Sumar:
1. Proprietati: Spirulina pentru sanatate
                     Spirulina pentru frumusete
2. Istoria Spirulinei
3. Compozitia chimica a Spirulinei
4. Doze recomandate
5. Recomandari speciala si reactii adverse
6. Retete cu Spirulina
7. De ce e special Praful de Spirulina Rawz
8. Specialisti si iubitori ai Spirulinei

1. Proprietati
Spirulina pentru sanatate:

Spirulina nu este un medicament adresat unei boli anume, ci este un produs care contine tot ceea ce-i este necesar organismului uman pentru a-i stimula concomitent toate functiile. Ea determina intrarea in normalitate a tuturor sistemelor complexe ale organismului: sistemul nervos, sistemul circulator, dezvolta functiile organismului, determinand cresterea organelor interne. - normalizeaza schimburile de substante la nivel celular, restabileste legaturile intercelulare slabite, stopeaza hemoragiile celulare - stimuleaza anabolismul proteic, avand capacitatea de a descompune alimentele din tractul digestiv pana la fragmente netoxice - are actiune antioxidanta - stimuleaza productia de corticoizi - creste capacitatea de aparare a organismului fata de infectii. - are efecte benefice in afectiunile oculare - stimuleaza organele sexuale, avand efect benefic in spermatogeneza si in ovulatie. - stimuleaza lactatia tinerelor mame, atat cantitativ, cat si calitativ. 

Spirulina contra colesterolului 

      Potrivit cercetarilor, 4.5 g spirulina/zi timp de 6 saptamani are ca efect scaderea nivelului colesterolului total si al colesterolului LDL (cel rau). Oamenii de stiinta cred ca bogatia spirulinei in acizi grasi omega-3 si omega-6 ar fi cauza acestor binefaceri. Acest acizi favorizeaza scaderea colesterolului si dizolvarea depozitelor de colesterol din artere (cauza de infarct). In plus, spirulina contina vitamina PP, care influenteaza scaderea LDL si cresterea colesterolului HDL (cel bun). 


Spirulina protejeaza impotriva cancerului

          Oamenii care consuma spirulina sunt protejati mai mult de cancer si de recidivele sale. Aceasta alga este bogata in antioxidanti (vitamina E, zinc) ce stimuleaza sistemul imunitar si il ajuta sa lupte contra proliferarii anarhice a celulelor canceroase. In 1993, cercetatorii au demonstrat ca in urma unui consum cotidian de 5-10 g spirulina timp de 3-6 luni, 82% dintre copiii rusi iradiati in timpul exploziei de la Cernobil nu au dezvoltat cancer tiroidian. 100% dintre cei netratati cu spirulina au dezvoltat un astfel de cancer... 

Spirulina protejeaza de cataracta 

      Cataracta, glaucom, degenerescenta maculara legata de varsta: spirulina previne aceste probleme deoarece are un continut bogat in carotinoide (pigmenti precursori ai vitaminei A) si in antioxidanti (vitamine E...). 

Spirulina: virtuti anti-aging? 

      Spirulina este un medicament foarte bun anti-aging. Antioxidantii sai (zinc, vitamina D) protejeaza celulele cutanate de radicalii liberi (substante care favorizeaza imbatranirea). Spirulina contine si beta-caroten, ce previne mai ales uscarea pielii. Posologie: 3-5 g/zi timp de 1-3 luni, cu intrerupere de 15 zile – 1 luna (tot anul sub control medical). 

Spirulina stimuleaza imunitatea 
 Gripa, raceala: ai nevoie de un sistem imunitar mai puternic? Fa o cura de spirulina! Bogata in antioxidanti si in polizaharide (glucide), ea stimuleaza puternic sistemul imunitar. Cercetatorii americani au aratat ca o cura de 72 ore cu spirulina creste de pana la 13 ori raspunsul imunitar al organismului. 


Spirulina contra oboselii 

Bogata in vitamine, minerale si oligo-elemente, spirulina compenseaza carentele si ajuta organismul sa-si recapete vitalitatea. Fierul continut in spirulina se absoarbe foarte bine in organism (este biodisponibil), ceea ce o face benefica pentru anemici. Acelasi lucru este valabil si pentru calciu. Spirulina contine mai mult calciu decat laptele de vaca si este mai usor asimilabil. Spirulina este si unul dintre alimentele cele mai bogate in magneziu biodisponibil. 

Spirulina antidiabetica 

Deoarece este bogata in acid gama-linolenic (acid gras esential) si in polizaharide (glucide), spirulina poate regla nivelul de zahar in sange (glicemia) si favorizeaza astfel echilibrarea diabeticului. Un studiu din 2001 a demonstrat ca 2 g spirulina/zi timp de 2 luni face sa scada glicemia pacientilor atinsi de diabet tip 2. 


Spirulina pentru frumusete:
Spirulina prelungeste bronzul 
Deoarece este bogata in beta-caroten, spirulina accelereaza, intensifica si prelungeste bronzul. 3 linguri de spirulina contin la fel de mult beta-caroten precum 18 morcovi! Fa o cura de 3-5 g/zi timp de 1-2 luni, la inceput de vara pana in toamna. 

Spirulina pentru silueta 

 Ea contine aproximativ 70% proteine, de aceea actioneaza ca un aliment care taie foamea. Proteinele trimit catre creier semnalul de satietate, ceea ce ajuta la controlarea greutatii fara sa ai senzatia ca te infometezi. Fenilalanina si triptofanii din alga stimuleaza de asemenea centrele creierului legate de satietate. In 1986, un studiu a demonstrat ca 2.8 g spirulina de 3 ori/zi timp de 1 luna duce la scaderea in greutate. 

Impachetarile corporale cu spirulina -Pe langa proteinele pe care le contine, spirulina reprezinta o sursa importanta de micro si macroelemente prin care putem enumera zinc, fosfor, calciu, seleniu, magneziu, fier si vitamine. Folosita extern, spirulina reda supletea pielii si intarzie ridarea si imbatranirea acesteia.Impachetarile cu spirulina se fac in cabinete specializate. Impachetarile corporale cu spirulina au un efect de lifting asupra pielii, spirulina ajutand la mentinerea unei siluete ferme si suple. Prin stimularea circulatiei sangvine la nivelul pielii, spirulina favorizeaza asadar regenerarea celulelor pielii.
Mastile faciale pe baza de spirulina – Folositi cu incredere mastile si tratamentele cosmetice care contin spirulina, caci extractul natural de spirulina actioneaza intens asupra pielii, avand un efect cicatrizant. Sub puternica actiune bio-activa a spirulinei, pielea isi mareste elasticitatea. Folosita sub forma de praf, ca adaos in cremele si mastile faciale, spirulina atenueaza petele si eruptiile alergice. Puteti adauga pulbere de spirulina in crema pe care o folositi zilnic sau puteti pur si simplu sa aplicati pe ten o masca din spirulina pura. Efectul revigorant al spirulinei asupra tenului este garantat.
Spirulina in dietele de slabire -  Cu toate ca are efecte pozitive si ajuta la slabit, spirulina nu trebuie sa substituie un regim alimentar integral. In ciuda a ceea ce cred unii, spirulina nu slabeste. De fapt spirulina ajuta la slabit, reducand pofta de mancare. Gratie continutului sau bogat de proteine, spirulina poate influenta procesul de slabit. Prin urmare, proteinele din spirulina sunt cele care micsoreaza apetitul.

Va propunem si o masca de un verde-viu incredibil, compusa din cele mai hranitoare elemente pentru ten. “ Actorul” principal este tot spirulina.

Ceea ce va trebuie pentru aceasta masca sunt:
-o lingura spirulina pulbere
-o lingura apa florala de cimbru (pentru ten mixt si cu acnee rebela; in functie de problemele tenului se pot folosi hidrolate de hamamelis, ienupar, trandafiri, lavanda etc. sau chiar apa plata)
-10 picaturi Vitamina E
Preparatul se poate tine la rece inainte de aplicare. Se foloseste pe tenul curatat in prealabil, putin umed, si se lasa sa actioneze 15 minute. Se indeparteaza cu apa calduta, dupa care se tonifica tenul cu apa rece si se aplica o crema naturala sau un ulei facial.
Nota: la masca se poate adauga si argila.


2. Istoria Spirulinei:
Spirulina a aparut acum mai bine de 500 milioane de ani. Ea a constituit hrana de baza pentru civilizatiile maya. Acestia erau foarte sanatosi, energici, aveau o vedere buna si erau foarte rezistenti. Secretul lor se afla in turtitele de faina de spirulina pe care le consumau zilnic.

3.Compozitia chimica a Spirulinei:
Spirulina este foarte bogata in proteine: 100 g spirulina contin 60 – 70 g proteine (de 3 ori mai mult decat carnea de porc, de 2 ori mai mult decat carnea de vita, peste si de 1,5 ori mai mult decat boabele de soia). In plus, toate proteinele din spirulina sunt asimilate foarte usor de organismul uman (pana la 80 %) deoarece contin 18 aminoacizi necesari omului dintre care 8 esentiali care, spre deosebire de ceilalti, nu pot fi sintetizati de catre organismul uman si trebuie obtinuti din hrana zilnica. Spirulina mai contine o multitudine de micro si macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN).
Spirulina e aproape in intregime alcatuita din principii active, adica din aminoacizi, polizaharide, minerale, vitamine, clorofila, enzime. Daca o planta medicinala obisnuita contine pana la 10% principii active, spirulina are o concentratie de substante vindecatoare de peste 70%, fiind o campioana absoluta in acest domeniu.
In stare deshidratata, pe langa clorofila, mai gasim si o bogata sursa de proteine, beta-caroten si acizi nucleici pe care le contin orice alte alimente din carne sau vegetale. Cantitatea foarte mare de ARN si ADN din spirulina justifica increderea specialistilor in calitatile de regenerare celulara si incetinire a proceselor de imbatrinire. 

4.Doze recomandate
Dozele de mentenanta recomandate pentru spirulina sunt de 0,15g/kg corp, asta insemnand:

Copiii (15-30 kg): 3-4 g/zi
Femei (50-70kg): 7-10 g/zi
Barbati (70-120kg): 10-17g/zi
 Dozele in lupta cu boala (incluzand obezitatea) sunt duble.


5. Recomandari speciale si reactii adverse
 Datorita faptului ca spirulina este cea mai complexa alga, avand efecte benefice asupra tuturor sistemelor din organism, este recomandata in special varstnicilor,copiilor, sportivilor, dar si in lupta cu bolile grave, pentru ca fortifica organismul, intareste imunitatea si ne ajuta sa facem fata cu brio tuturor provocarilor cotidiene.

 Spirulina nu are contraindicatii. Ea este insa nerecomandata in timpul tratamentului cu chimioterapie, deoarece este bogata in antioxidanti si poate proteja celulele canceroase de la distrugere. Spirulina trebuie luata cu prudenta de femeile insarcinate sau care alapteaza, deoarece nu sunt studii in acest sens. 

Efecte secundare
 Doua tipuri de efecte secundare sunt uneori observate in cursul unei cure cu spirulina: 
•Tulburari digestive (balonari, accelerarea tranzitului): apar la 3-4% dintre persoane. In general, ele se produc la inceputul curei si dispar in cateva zile. 
•Dureri de cap insotite de oboseala, uneori chiar eruptii cutanate. Si aceste fenomene sunt tranzitorii.

6. Retete culinare cu spirulina
Pentru ca administrarea spirulinei sa fie mai eficienta exista cateva retete culinare in care puteti include si aceasta alga.
 Smoothie cu spirulina
Adaugati ½ ceasca de iaurt, 1 ceasca de lapte de soia sau suc de fructe (mere, ananas sau portocale), fructe (piersici, papaya, mango si fructe de padure) si 1 lingurita de praf de spirulina. Amestecati toate aceste ingrediente cu ajutorul unui blender.

 Suc de fructe cu spirulina
Puneti intr-un blender 1 lingurita de praf de spirulina si suc de fructe. Amestecati pana la omogenizare.

 Sos salsa cu spirulina
Intr-un bol cu sos salsa adaugati 1 lingurita de praf de spirulina. Spirulina ajuta la potentarea gustului sosului de salsa, conferind in acelasi timp o culoare mai intense.

 Guacamole
Amestecati 2 avocado zdrobite, piper cayenne, lime proaspat, 2 rosii de dimensiuni medii, 2 catei de usturoi zdrobiti si sare dupa gust, alaturi de 1 lingurita de spirulina.

 Sos
Amestecati 4 lingurite de smantana, zeama de lamaie, 3 lingurite de sos de soia si 1 lingurita de spirulina.

 Paste cu sos pesto
La sosul pesto puteti adauga 2 lingurite de praf de spirulina.

 Salata cu tofu
Adaugati un varf de lingurita de spirulina la aproximativ 230g de tofu, alaturi de ardei grasi, rosii, piper si sos pentru salata. Amestecati pana la omogenizare.

7. De ce e special praful de spirulina de la Rawz?

In ceea ce priveste suplimentele nutritive cu spirulina, acestea pot fi regasite in prezent pe piata sub forma de tablete, capsule, praf sau extract. Cu toate acestea, anumite studii de specialitate au relevat faptul ca cel mai eficient dintre toate este praful de spirulina. Deoarece ne pasa de sanatatea voastra, noi, echipa Rawz, aducem doar produse 100% eficiente, de aceea am ales sa va dam spirulina sub forma de pudra. Spirulina noastra este pura, organica, cruda si, deoarece este mult mai usor asimilabila de catre organism, este pudra, Spirulina Rawz este 100% naturala si eficienta, ceea ce o face aliatul perfect in lupta corpului cu toti inamicii care vor sa-l doboare.


8. Specialisti si iubitori ai spirulinei
Spirulina este o alga foarte populara si iubita, atat de cei care i-au simtit miracolul dupa ce au folosit-o, dar si de specialisti in domeniul superfoods. Printre cei care o iubesc si i-au dedicat capitole speciale in lucrarile lor, se numara David Wolfe, o autoritate in domeniul superfoods-urilor si a mancarii raw, superstarul mancarurilor raw- Shazzie, dar si Marc Adams.




Un comentariu:

  1. Soro, ce minunăție ! Tare mi-ar plăcea și mie ...
    Da de unde s-o găsesc la un preț mai ”omenesc”?
    Că pe net, unde-i preț bun, cică ”s-a gătat acum !„ :(
    Iar pe unde-o mai găsesc, doar mă uit și-ngălbenesc :-j

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails