sâmbătă, martie 06, 2010

Placinta cu ciuperci


sau...
Fornetti, te scoatem din business!
Declar, in mod oficial, acesta reteta capodopera tuturor timpurilor mele raw. Da, da, ma impaunez din nou, acesta este o reteta originala de tot, raspunzand poftelor mele de fost junk-food-ist. Sunt minunate, minunate, minunate!
Ingrediente:
(pentru crusta) 
1 castron de hrisca (hidratata 1-2 ore)
1 castron spanac (optional; poate fi inlocuit cu patrunjel; poate fi abandonat, pur si simplu)
1/2 castron caju (hidratat 1-2 ore)
1/3 castron tarata de psyllium
1 lingurita de sare
2-3 linguri drojdie
3/4 castron faina de seminte de in (seminte de in macinate)

(pentru umplutura)
1 castron mare de ciuperci
4 linguri ulei de masline
4 linguri sos de soia 
1 lingura pudra de ceapa
1 lingurita pudra de usturoi
o bucatica de praz tocat (sau ceapa, sau ceapa verde)
1 legatura de patrunjel

Preparare:
Tocam ciupercile mititele; tocam prazul si patrunjelul si le punem intr-un castron; adaugam condimentele, uleiul si sosol de soia, le amestecam si le lasam la marinat (macar o ora).
Punem hrisca cea muiata in blender cu putina apa si o blenduim pana ce o transformam in pasta; adaugam caju, psyllium, drojdie si sare; scoatem intr-un castron mare; adaugam spanacul tocat marunt si faina de seminte de in; trebuie sa obtinem o coca relativ groasa, pentru a putea fi manevrata; daca nu-i suficient de consistenta, adaugam faina de in pana ce o facem astfel.
De-aici, e jucarie: intindem o "foaie" de coca; o onoram cu un pumn-doua de ciuperci stoarse de zeama; pliem "foaia" si lipim marginile (prin presare); sau, formam o alta "foaie" din coca si o asezam peste ciuperci; am incercat 4 forme finale de pateu cu ciuperci, toate bune.
Deshidratam pentru 4-5 ore pe o parte (pana ce partea superioara arata uscata); rasucim pe partea cealalta si continuam deshidratarea pentru alte cateva ore; pot fi, cu incredere, mancate mai "pufoase" sau mai crocante. Sunt, oricum, breathtaking :-)
Eu le-am mancat alaturi de ceva rucola, ciulama de ciuperci si sos de usturoi. Drept ii ca acestea din urma au ramas neatinse; de-odata ce-ai luat prima muscatura din placintica, s-a terminat... tot restul farfuriei paleste.
Hai, hai, fuga la cumparaturi!

16 comentarii:

  1. wow wow wo, yum, yum , yum:)))....asta e celebra placinta..m-ai ruinat:(...tre' sa ma aprovizionez si eu cu ingrediente pentru minunatia asta ca nu se mai poate...yum yum

    RăspundețiȘtergere
  2. uau. presimt ca o sa ma intoxic de atatea ciuperci zilele astea. tre sa incerc neaparat:P dar o sa fac o varianta cu ingrediente mai locale ca m-ai blocat cu psyllium ala. pe la mine nu se gaseste.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei, Antzu!
    :-)))))))) Ei, a iestit placintica?
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Vali!
    Bag sama ca poti inlocui psyllium cu faina din seminte de in. Psyllium ii destul de local; yet, se pare ca sano vita care-l producea a intrat in pana de "marfa" :-). N-am gasit nici eu, zilele trecute, la plafar.
    Intoxicare delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. Foaaaarte bune! Mi-a iesit coca putin cam groasa dar, oricum, yammy :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, Teo!
    Ma bucur ca ti-au iesit.
    La multi aaaaaaaaaaaaaaani!
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  7. phylium se gasesc pe suplimente.ro atat ca pudra cat si ca tarate.

    RăspundețiȘtergere
  8. Hei, Inu!
    Multamim. Incercam cat putem sa fentam preturile astronomice... pana pornim odata magazinul aista :-)
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna UnaCuluna :),

    foarte frumos si interesant blogul tau. il urmaresc de ceva vreme si aproape m-ai convins.:) am facut cateva retete de la tine si aproape ca am acoperit meniul pe o saptamana in proportie de 70% raw, poate si mai mult. placinta a iesit delicioasa,n-am avut psyllium, am pus tarate de grau dar mai putine si mai multa faina de in. nesperat de buna, avand in vedere combinatia. mai ramane sa lucrez la partea cu slabitul. la mine nu se intampla si le combin cam de o luna. cred ca le combin gresit. poate, daca ai timp, spui cam ce mananci pe o zi sau pret de o saptamana, sau poate cand ai slabit nu erau mancarurile atat de procesate si stateai mai mult pe salate si fructe???? ca din migdale si nuci.....
    foarte, foarte frumos!!
    tine-o tot asa!
    Marina

    RăspundețiȘtergere
  10. Hei, Marina!
    Bucuroasa foarte sa te am aproape!
    Foarte buna combinatia pentru placintele; si eu am ramas fara psyllium si-am facut intocmai ce-ai facut si tu :-).
    Nu-ti face griji deloc cu slabitul; promit eu solemn ca are sa se intample; promit!
    Da, e foarte adevarat ca in prima luna eu mai mult am baut decat mancat :-). Am insa doua prietene care au debutat cocolosite de mine cu muuuuulte preparate, muuulte nuci, curmale, etc si tot au slabit foarte mult.
    Tempo-ul slabitului depinde mult de organismul fiecaruia; la mine, pentru ca eu am fost mereu hop-mitica (sus-jos, sus-jos), slabirea s-a produs mai dramatic la inceput. La Oana, slabirea a inceput serios dupa doua-trei luni; nu-i regula. Fi insa SIGURA ca vei atinge greutatea ta ideala.
    Nu te forta in nici o directie; da-ti doar putin timp... aveti putintica rabdare... corpul tau va cere singur menu-ul potrivit. Si pe-asta o promit :-).
    Nu are nici un sens sa urmezi un menu ca al meu; mintea mea nu stie ce-i trebuie corpului tau :-); si nici macar mintea ta nu stie... corpul e muuuuuuult mai inteligent decat mintea. Corpul tau va incepe in curand sa-ti livreze miracole la minut. Sa sti asta.
    So much love!

    RăspundețiȘtergere
  11. :) multumesc pentru raspuns.
    mda, nu tin sa urmez nici un meniu sau un regim, ca sincera sa fiu, n-am putut sa tin pana acum si de aceea n-am reusit sa slabesc. n-am nici o boala grava zic eu, slava Domnului si sper sa nu am curand, asa ca dieta asta raw, am adoptat-o mai mult datorita slabitului si efectului benefic "dermato-cosmetic" ca sa zic asa si cumva pentru a preveni "raul", apropos de statistica cu 1 din 2....
    ideea era, ca am citit la o tipa din State [nu mai stiu care, ca ai sute de link-uri pe blog] si ea a avut aceeasi problema; in loc sa slabeasca, din cauza combinatiilor proaste, s-a ingrasat ff mult. mi-era frica sa nu patesc si eu la fel. am nascut de curand si la pierderea kg m-a ajutat mult si alaptatul, dar din pacate s-a cam terminat si trebuie sa adopt alte mijloace. mi se mai intampla, recunosc spasita, sa mai scap pe langa raw si cate altceva non-raw, daca mai ramane de la bb sau mai curat cate o cratita si poate e prea mult-combinatie ucigatoare.
    pot sa te anunt cu bucurie ca bebe a ras un pahar, pe masura lui, de zmuti cu spanac fara sa-i pese,chiar a fost incantat, in schimb sotul si-a cam consumat toate ironiile pe mine si pe zmuti-ul meu.
    pupici si mai fac o ciulama de ciuperci..
    Marina

    RăspundețiȘtergere
  12. Hei, Marina!
    Da-i o vreme corpului tau sa se adapteze la noul fel de viata. Nu scoate nimic din ceea ce mamanci raw, atata vreme cat asta reprezinta un efort. Adauga! Mai multe fructe; mai multe salate; mai multe zmuti; cand corpul tau va primi suficienti nutrienti astfel, va scadea singur cererile de nuci, seminte, uleiuri.
    Baga in programul tau zilnic plimbarea de o ora de dimineata; chiar daca inseamna sa te trezesti cu o ora mai devreme si sa mergi in ciripit de pasarele care abia se trezesc... :-)
    Da-i corpului tau trei luni astfel.
    Vedem ce se intampla intre timp.
    Daca vrei, peste 3 luni faci un zmuti feasting de 1 saptamana si... 5 kile sunt pa. Inca o luna. Zmuti fasting de 2 saptamani... Cam asa.
    Foarte buna ideea... urmeaza postare despre combinarea alimentelor.
    Love ciumperci si marar!

    RăspundețiȘtergere
  13. cred ca e vorba si de detoxifiere; in unul din filmuletele puse aici pe blog spune ca nu e suficient sa mananci raw ca sa slabesti, trebuie sa faci si cate o cura de detoxifiere, ca organismul sa se curete si dupa aia sa absoarba mai bine nutrientii

    RăspundețiȘtergere
  14. Hei, Irina!
    E adevarat, draga mia, colonics-urile sunt cunoscute ca fiind un minunat adjuvant si in slabire ca si in multe alte aspecte; da' pana vom avea colonics la Bucuresti, experienta-mi proprie zice ca poti slabi 30 kg fara nici un fel de adjuvanti...
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  15. waw! rugaciunile mele sunt ascultate,asta e clar!deasta ai aparut tu(daca imi permiti sa te tutuiesc):D si blogul tau minunat si sper ca o sa am ocazia defapt, vreau neaparat sa fiu client fidel al casei raw.z daca voi locui in Bc. peste aprox. 2 ani! Multumim ca te-ai trezit si ca ai ajutata si la trezirea mea!acum trebuie doar sa trec la treaba!.si apropo de placintele astea,eu,ieri o iubitoare de patiserie intreb oare cu ce se mai pot face placintele astea ca mie ciupercile nu mai imi plac de un an,am avut o experienta urata cu ele si mi se face rau cand ma gandesc la ele,deci oare cu varza ar merge ma gandesc si la niste mar asa razalit c scortisoara sau alte fructe sau nue prea bine ca combinam "zahar" cu carbohidranti..hm..nu stiu..oricum deocamdata nu le fac ca vreau o prima saptamana de post cu sucuri si pana atunci sper ca primesc sfatul tau de "sora mai mare",daca imi permiti sa iti spun asa!:*
    thanks!hugs!
    aa...sunt Alexandra(18 neimipliniti).:D

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna,

    Am si eu o intrebare: ce inseamna "deshidratam" placinta? Care este procesul?

    Merci

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails