sâmbătă, ianuarie 15, 2011

Pate de alge Una :-)


De ce pate de alge?
  • pentru ca nu stiam cu ce sa inlocuiesc pasta de peste pe care-o facea maica-mea cand eram mica
  • pentru ca eu am mancat numa' pate de alge pret de 2 saptamani atunci cand l-am inventat [Ancuta, Teo, Floricic si mai toti clientii raw.z imi sunt martori :-)]
  • pentru ca e unul dintre preferatele tuturor clientilor  casei raw.z
  • pentru ca-i o super-modalitate de a introduce muuuult mai multe alge in hrana zilnica
De ce sa mananci mai multe alge?
  • pentru ca acum nu mananci alge mai deloc...!?!#@!
  • algele sunt cele mai alcalinizante alimente de pe fata pamantului
  • continutul de nutrienti al algelor este realmente impresionant
  • comparativ cu plantele “de uscat” :-), algele contin de 10 -20 de ori mai multe minerale [incluzand calciu, iod, fier, etc]
  • algele sunt foarte sarace in calorii si sunt de aceea recomandate celor ce vor sa slabeasca
  • alge precum wakame, dulse, kombu, kelp, au fost analizate in stare uscata si s-a constatat ca, oricare dintre ele contine de 10 ori mai mult calciu decat laptele de vaca [de exemplu]
  • algele kelp contin de 4 ori mai mult fier decat carnea de vita si de 100-500 de ori mai mult iod decat pestele oceanic [orice specie de peste oceanic]
  • 100 grame de alge nori contin 35.5 grame de proteine
  • algele contin niacina [adica vitamina B17] si acid alginic, un compus care detoxifica metalele grele din organism.
  • algele dulse sunt considerate a fi cele mai gustoase dintre alge
Ingrediente:
[pentru 4-6 portii]
  • 1 cana migdale hidratate
  • 1 cana seminte de floarea soarelui hidratate
  • ¼ cana sos de soia [nama shoyu sau tamari]
  • 5-6 linguri zeama de lamaie [sucul de la o lamaie]
  • 30-50 ml ulei de masline presat la rece
  • 1 ardei gras rosu
  • ¼ ardei iute
  • 1 lingurita boia de ardei dulce
  • 1 cana dulse [sau orice alt fel de alge raw.z] hidratate [1-8 ore... oricat vrei]
  • 1 ceapa
  • 2 catei de usturoi
Preparare:
Se pun toate ingredientele in blender; vrum-vrum; gata!

Enjoy! Fly! Love! Una :-)

5 comentarii:

  1. Preferatele mele sunt Wakame, sunt insa f. multi oameni (si raw si ne-raw), care m-au cam pus pe ganduri, spunand ca nu e bine sa le consumi totusi in cantitati f. mari din cauza continutului f. mare de iod.....Tu ce stii despre problema asta?
    La inceput, am avut si eu tot asa o perioada cand mancam alge uscate asa ca pe sticksuri, intre timp mi-a trecut, eu le folosesc acum la salate sau alte mancaruri in loc de sare.

    RăspundețiȘtergere
  2. ca de obicei, uite cum ma inspiri tu, Una, la fapte bune pentru trupul meu:) eu n-am putut sa mananc alge pana acum DELOC. spirulina si chlorella le iau in capsule... dar reteta asta de pateu suna bine si o sa-i dau o sansa. te anunt ce a iesit:) te sarut cu mare drag! ana banana
    PS cam toti medicii vor zice impotriva iodului din algele marine. aici la noi in Ro oricum e un deicit de iod la nivelul populatiei deci sunt binevenite. nu stiu care e treaba cu Germania, insa cred ca daca nu exagerezi cu algele, n-ar tb sa te preocupi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu nu sunt tocmai reprezentantul parerii medicinei clasice, DAR TOTUSI, limita de iod stabilita de Societate Germana de Alimentatie este de 0,2 mg Iod/zi, ceea ce in cazul Wakame-lor inseamna numai 1g (UN GRAM!!) alge, fapt care pe mine m-a pus mult pe ganduri. Chiar daca pornesc de la premiza ca datele sunt exagerate si ca pot fi in liniste marite, totusi cantitatea maxima ce poate fi zilnic consumata ramane mai departe f. scazuta!!!! Algele Kombu au cel mai mare continut de iod, in cazul lor e cantitatea si mai redusa (imi lipsesc acum datele exacte), Nori au un continut mai redus: 5mg iod/100g alge.
    Dar bineinteles ca Ana are dreptate si ca daca sunt consumate cu bun simt (lucru general valabil pt. orice aliment), nu trebuie sa ne batem prea tare capul cu prea multe tabele si valori! Va pup cu drag,
    mimi

    RăspundețiȘtergere
  4. referitor la "niacina [adica vitamina B17]"

    Niacina este de fapt vitamina B3 ...

    Vitamina B17 este amigdlalina ... si este destul de controversata deoarece poate produce otravirea peste anumite
    doze ...http://en.wikipedia.org/wiki/Amygdalin

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu am mancat niciodata alge dar sunt curioasa sa incerc, de unde se pot cumpara?

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails