sâmbătă, ianuarie 30, 2010

Deepack Chopra - Legea [3] Karma-ei

sau...
Legea cauzei si efectului

Ti-amintesti inceputurile bucurie, bunastare, hrisca? PROIECTUL Bucurie, Bunastare, Hrisca? Inceputurile zic asa: vreau sa TRAIESC fiecare zi semnificativ. Vreu zile pline si insemnate. Zilele, insele, sunt neinsemnate. Si pot fi doar o scrijelitura in forma uneii linii verticale pe-un perete de detinut. Proiectul ne propune zile traite cu bucurie, cu bunastrare si, deh, cu hrisca (n-am gasit alta rima).

Legume marinate cu maioneza de mustar - raw vegan

Mai, mai, am promis legumele astea de aproape o luna. Reteta Oanei... Si tu sa nu zici nimic... Tii, da' ce-o sa merite asteptarea. Iata:

Ciulama de ciuperci raw vegan

Fara mamaliguta... N-am inventat (inca?) mamaliguta raw. Da' ce buna inventie ar mai fi...

Sos de usturoi raw vegan

Astazi, avem o oferta speciala: trei sosuri intr-unul singur. Oricare dintre ele gata in cel mult 10 minute. Oricare dintre ele descalifica, prin K.O., sosul chimico-toxic de la shaormerie... si nu vobesc aici despre sanatate... La gust!

Ma las de fumat?!

sau...
Joia-i despre-o carte
sau...
Avatarul Unei

Zilele trecute a fost lansat de catre un forum-ist raw (mai vorbim noi, stimata Anca_14) un topic nou nout cu titlul: "Avatarul Unei". Care avatar? Acelasi pe care il folosesc si pe acest blog. Adica o poza dintr-o zi ploioasa, din vama. De ce face avatarul meu subiectul unui topic aparte pe un forum se oameni seriosi? M-a dat de gol titlul deja, nu-i asa? M-au luat la intrebari despre fumat. 

miercuri, ianuarie 27, 2010

Victoria Boutenko - Greens can save your life

sau...
Daca-i Marti, e film! 

M-a preocupat intotdeauna corpul meu. A fost, mai intotdeauna, atragator. I-am ales mereu, cu bucurie, hainele, accesoriile si alte zorzoane. Ba i-am ales si culoarea. Si am lucrat cu bucurie la decorarea fetei, a parului, a unghiilor. Am lucrat la "definirea formei" :-) si l-am purtat cu mine, mandra, prin lume. 

marți, ianuarie 26, 2010

Despre cancer si frunze verzi

Am sa va spun povestea despre cum ii radem in nas cancerului. Nu e povestea mea. E povestea Victoriei Boutenko, o mare doamna a raw vegan-ismului si un, deja, mare nutritionist experimental.

Veste proasta este ca stiinta ne spune (statistic dar documentat) ca unul din doi oameni ai planetei (da, da, cei care traim pe pamant in exact acest moment) va face cancer. 50%. Unul din doi. Am fiori reci pe sira spinarii si ma uit cu coada ochiului la Cezar (iubita-miu) si la Matei (fiu-miu). Unul din doi!!! Ati vazut Sophie's choice?

luni, ianuarie 25, 2010

Potiune magica

sau...
Luni e despre micul dejun
Urasc green smoothie! Din toti rarunchii. Acum stiu si de ce.

duminică, ianuarie 24, 2010

Deepack Chopra - Legea [2] Daruirii

In urma cu ceva sambete am inceput sa citim impreuna o carte. Am frunzarit, cu ceva naduf, primul capitol. Ei bine, stiu eu ca daca n-are poze si dialoguri, sansele sunt s-o citim mai la batranete. 

Victoria Boutenko - 12 Steps to Raw Foods (3)

Ei, da. Iacata si ultimele parti ale cestui seminar al doamnei Boutenko, seminar inceput aici si continuat aici. Spunem azi la revedere spectacolului de modestie, onestitate, intelepciune si curaj desfasurat sub ochii nostri pret de peste trei ore. Redefinim placerea de a manca? Redefinim normalitatea unei persoane? Redefinim conceptul de familie? Suntem ceva mai curajosi si mai voiosi, noi insine? 

sâmbătă, ianuarie 23, 2010

Victoria Boutenko - 12 Steps to Raw Foods (2)

Ei, cum e? V-a cucerit deja doamna Boutenko? Ati vazut primul CD :-)? Daca nu, accesati-l aici. Daca da, nu va mai tin de vorba, stiu ca vreti sa vedeti continuarea. Iat-o!

vineri, ianuarie 22, 2010

Impresioneaza-i cu antreul, uimeste-i cu felul principal, rupe-i cu desertul

sau...
E Vineri, a cenar!
sau...
Secta merge mai departe 


Astazi nu pragatim o cina, pregatim un pranz. Maine pranzim cu o suma de prieteni non-raw-interested. Bogdan, care figureaza pe lista de invitati de maine, numa' ce m-a sunat, usor spasit: "Baaaai, cee faacem maaaaaine?". Cum ce facem, Bogdane... 

joi, ianuarie 21, 2010

Cartea Cartilor

sau...
Joia-i despre-o carte (2)

Si ce puzderie de carti am cules, incarcat pe server si link-uit pentru voi aici. Selectia de astazi a avut un criteriu simplu: va prezentam cu mandrie cartile la care aveti acces imediat si moca. 

miercuri, ianuarie 20, 2010

Pasta Pappardelle Marinara

He, he! Ce ziceti de numele asta? Astazi am aflat cum se cheama forma asta de paste. Pappardelle :-)))). Adica varianta mai scurta si mai lata a lui fettuccine. Mai si ce mai pappardelle ies din dovlecelu' nostru...

marți, ianuarie 19, 2010

Victoria Boutenko - 12 Steps to Raw Foods (1)

Ehhh, sa-mi trag sufletu' si sa-mi sterg naduseala de pe frunte. Ce-am mai muncit sa ne uitam, astazi, la ast seminar. Vai de capatana mea de non-youtube-ista. Fa-ti cont, invata cum functioneaza, invata sa tai filmul, rupe-l in bucati mai mici de 10 minute, incarca-le una cate una, uita unde-ai ramas... 

luni, ianuarie 18, 2010

Luni e despre micul dejun (3)

Buna dimineataaaa! Hai, repejor la baie! Ceva face yoga? Ceva meditatie? Ceva ritual de incalzire a motoarelor? Bun! Oricum ar fi, tot vom vrea sa mic dejunam. 

Pizza, livram pizza!

Ei bine, da. Pizza raw. Eu cred ca aceasta pizza este cea care l-a convins pe prietenu' Bogdan ca a fi raw nu-i asa de rau/greu. Cere ceva vreme de preparare in avans. Vom avea nevoie sa preparam asa:

Legume marinate

Pot fi folosite orice legume se gasesc in frigider, exact asa cum am procedat si eu. Tratati-le prioritar pe cele care se apropie de data expirarii inscrisa pe coaja.

Sos marinara

Acest sos marinara se poate lupta lupta dreapta cu toate sorurile ketchup, bulion, sos marinara fiert, etc. Si castiga. Cred ca fantasticul gust, aducand a mancare gatita se datoreaza rosiilor deshidratate. 

Blat de pizza sau painici triunghiulare

cum vrei s-o iei...
Iata o reteta al carei produs finit poate avea doua utilitati: putem folosi aceste triunghiuri pe post de crackers pe care sa-i mancam cu crema de branza, cu guacamole, cu sos marinara, cu hummus, te putem transforma in bruschete, etc; sau, putem sa-i transformam in triunghiuri de pizza.

Lapte de migdale si susan

Faceam eu lapte de migdale de vreo trei-patru luni cand am descoperit laptele pe care-l face prietena mea Oana: delicios! Ei bine, i-am smuls secretul si vi-l soptesc si voua: putin susan. Acest lapte este cremos, plin, ce mai domnule, e laptos.

Cereale raw

Va prezint doua variante de a obtine cele mai bune "cereale" granola pe care le-am mancat vreodata. Ambele sunt foarte bune. Cele doua moduri au plusuri si minusuri atunci cand le comparam intre ele.

duminică, ianuarie 17, 2010

vineri, ianuarie 15, 2010

Incoltirea semintelor

Am ramas foarte datoare cu ceva informatii despre incoltirea semintelor de floarea soarelui. Din fericire, intre timp, am descoperit ca Vali descrie bine cateva incoltiri de seminte pe blog-ul sau. Anume:
Seminte de lucerna (asa cum ziceam intr-un post mai vechi, lucerna am gasit gata incoltita la Billa)

E Vineri, a cenar! (3)

Vineri din nou, dara. Sarbatorim doua saptamani impreuna. Ce mult si in acelas timp ce putin imi pare. Cand te gandesti ca avem la activ doar: 2 cine, 2 "a face", 2 frumuseti, 2 mic dejunuri, 2 (ma rog, unul) filme, 2 pranzuri, 2 (una, in fapt) carti si 39 de postari datate 2010. Ehei, cat drum inainte! 

Va propun sa cinam, astazi, in casa. Ha, ha, ha!
Ce avem la cina? Pai avem:
Salata verde
Masline

Bruschete

Pentru confectionarea acestor gustoase minunatii avem nevoie de painici sau crackers si de rosiile cele maruntite cu care am supravietuit multe pranzuri si multe cine la inceputurile mele crude. Pe vremea aia painicile mi se pareau un fel de fata morgana...

Guacamole

Avocado... minune de fruct. Bun in salate, bun in mastile pentru fata, bun in crema de ciocolata, bun ca dressing pentru salata, bun ca maioneza si bun strivit. Strivit, adica guacamole. Guacamole, la randul sau, e bun cu cubulete de rosii incorporate, cu cubulete de ceapa, cu cubulete de avocado. Mie, cel mai mult, imi place simplu, cu gust relativ pregnant de usturoi si de piper. 

joi, ianuarie 14, 2010

Anonim spunea...

Astazi, n-am avut nici un fel de pofta sa scriu. N-am avut pofta nici de nimic altceva (mancarea fiind inclusa in acest mare nimic). Va prezint scuzele mele si va asigur ca mult asteptata Carte a Cartilor pe care o aveam in plan pentru astazi, va vedea lumina tiparului in curand.

Mesajul lui Anonim, m-a ridicat din pat si m-a lipit cu degetele de tastatura. Anonim comenteaza frigaruile cu orez astfel: 


Anonim spunea...
arata foarte bine...
e cam nasol cand te apuci de asta fara pregatiri..flamanzesti toata ziua la birou..
partea proasta e ca si cand ajungi acasa nu poti sa mananci ceva rapid...
m-am uitat la mancarea ta si am luat 5 masline chioare din frigider..

Frigarui de legume si ananas

Ei, dragii mosului, asta reteta ma umple de nostalgii. Sau, cum ar zice prietenii nostri de peste Prut: retraiesc (cu accentul pe "ie"). Originea astei retete este ingropata adanc in prima noastra cina cu public. Ei, acum sa va vad... Daaaaa, marinata cea teryiaki cu ananas si legume. Mult tare ce mi-a mai placut gustul marinatei; si, si mai mult, gustul ananasului marinat. Mi-am zis sa-ncerc si frigarui. Zis si facut. Si bine facut!
Iacata-le:

miercuri, ianuarie 13, 2010

Orez de legume cu legume

Da' ce dor mi-a fost de-un orez fiert, asa, al dente. Ei bine, asa arata acest orez, asa-i? Nu gusta a orez, desigur, ar fi culmea! Gusta insa foarte bine chiar si pentru mofturosi non-raw. Fiu-miu (si cu asta am adus argumentul suprem) cere portie dubla si asta nu se-ntampla prea des nici macar cu mancarea gatita. Sa-i deslusim tainele, dara!

Miercurea pranzim (2)

Cam asa ni se si-ntampla. Miercurea pranzim. Felul de-a manca se schimba mult, in timp, atunci cand te faci raw. Arareori simti nevoia unei "mese" asa cum intelegeai conceptul pe vremuri. 

Crackers cu pate roze

Fac un excelent entree atunci cand ai oaspeti. Sunt usor de manevrat, arata si gusta bine. Fac un consistent mic dejun. Pentru rapida lor fabricare avem nevoie de:  
Pentru "asamblare" am facut asa: peste cracker am pus ceva saltata verde (rucolla, valeriana, baby spanac); am asezat apoi pateul (cu o lingurita); apoi ceva germeni de lucerna si-o maslina mot. Enjoy!

Pate roze

... n-am gasit alta rima. 
Poftele ce le poftesc eu sunt cel mai adesea sarate. Complicat pentru un raw food-ist.

marți, ianuarie 12, 2010

Mancarea Conteaza [Food Matters]

Povesteam la inceputurile noastre impreuna, hat acum mai bine de trei saptamani, despre un documentar care, aveam sa aflu mai tarziu, a fost pentru mine inceputul unui nou inceput

luni, ianuarie 11, 2010

Luni e despre micul dejun (2)

Buna dimineataaaa! Bine ne-am regasit! Ei, ne uitam peste umar inapoi la lunea trecuta si ne-ntrebam: ceva schimbari pe frontul de vest? Ceva progrese la est? Cum ne gasim? Oricum ne-am gasi, vom fi ceva mai bine pe urma postarii de astazi: scriu cu vesti bune:

Caloriferul - deshidratator in anotimpul rece?

Am incercat, am asteptat, am masurat, am gustat. Raspuns: Da!

Home-made Sunbeam Dehydrator

Mihaela, autoarea astei inventii, ne scrie:
Homemade dehydrator (Do It Yourself style) – Aviz non-consumistilor!

duminică, ianuarie 10, 2010

Duminica este frumusete (1)

Frumusetea. Frumusetea tinde la infinit. Nu se demodeaza, nu oboseste, nu se incheie nicicand. Pentru ca nicicand n-am auzit o femeie spunand: "destul, acum sunt prea frumoasa! Mult prea frumoasa, trebuie sa ma opresc!" Intre noi fie vorba, uneori ar fi cazul...

sâmbătă, ianuarie 09, 2010

Deepak Chopra - Legea [1] Potentialitatii Pure

sau...
Sambata-i a face


Astazi, Sambata 9 Ianuarie 2010. Azi poate fi ziua in care viata noastra ia turnura spre bucurie si bunastare (de hrisca ne ocupam lunea, miercurea si vinerea!). Maine poate fi ziua in care viata noastra ia turnura spre bucurie si bunastare. Poimaine poate fi ziua... De preferat e ca ziua "aia" sa se petreaca cat suntem inca in viata. 

vineri, ianuarie 08, 2010

E vineri, a cenar! (2)

E Vineri 8 Ianuarie 2009. Ne-am intors, rotund de unde am plecat in ast proiect. Permiteti-mi sa raportez:

Salata de cruditati a la Matei

Mare bataie de cap fiu-miu asta! Deh, asa l-am crescut, asa il am :-). Numic nu poti sa-i vinzi daca n-ai argumentele corecte sau daca nu e fun sau daca nu e despre el. M-am ratoit eu de cateva ori: "mananca, ma, salata!". S-a uitat la mine intrebatoro-ironic si m-a-ntrebat netulburat: "de cand mananci asa, esti putin mai nervoasa?" Capac! M-a-nchis! Am schimbat strategia: am inceput sa ma folosesc marsav de hobby-urile lui: sa-i povestesc de muschi, skate, baschet... "Crezi ca Jordan era raw vegan?" Nu. Nu credeam...

Ciuperci umplute cu pate de alge

Arata festiv. Sunt un bun aperitiv atunci cand ai oaspeti: odata petru ca n-arata raw ci arata "normal" (ha, ha); apoi pentru ca sunt prezentabile (stiti voi, oricand acceptam cu placere un nou sectant); si-apoi pentru ca-s usor de mancat, adica dint-o-mbucatura, ceea ce-i scapa pe oaspeti de dificultati si pe tine de firmituri (hi, hi).

Incropire astui platou, dureaza 5-10 minute de-odata ce ai la dispozitie:

Ciuperci marinate

A mai simpla reteta din lume pentru al mai incepator raw-er. Aminteste foarte tare de gustul si aspectul ciupercilor la gretar. Sunt o buna gaselnita de tranzitie, cum ar spune speack-erii raw vegan :-).

Pate de alge

Acest pate este un veritabil 2 in 1: 2). e foarte bun in perioada de tranzitie, cand ai nevoie sa-ti amintesti de texturi cunoscute; si ce textura mai cunoscuta decat pate-ul? Ne trezeste amintiri din epoca de aur, amintiri din studentie si din camin, amintiri despre-un nene cu care-am mers odata in compartiment, de muncitorii care ne-au renovat casa... ce mai, pate-ul e un fel de "acasa"; 1). Este o metoda de a ingurgita, cu placere, algele (acest adevarat superfood al marilor si oceanelor).