vineri, decembrie 02, 2011

Caju


Caju-ul este originar din Brazilia şi face parte din aceeaşi familie cu mango şi fisticul. În secolul 16, exploratorii portughezi au introdus această plantă în alte regiuni tropicale precum India şi unele tări africane, unde sunt cultivate şi astăzi, cei mai mari producători de caju din lume fiind India, Brazilia, Mozambic, Tanzania şi Nigeria
 Arborele de caju a fost considerat întotdeauna valoros datorită lemnului sau preţios, balsamului extras sau fructelor de caju. Este cultivat în 32 de ţări din toata lumea, producţia medie a fiecărui arbore fiind de 200-300 de nuci pe an. Ei sunt folosiţi şi în diferite preparate culinare, în special în bucătăria tailandeză, chineză sau indiană, precum şi în compoziţia unor tipuri de brânză special concepută pentru vegetarieni.

Caju – Stiati ca?
Caju – Planta in sine cunoaste si alte utilizari, in afara de cele alimentare: din coaja se obtine o vopsea, din fruct se obtine alcool si otet, iar prin presare la rece, un ulei foarte apreciat.?
Caju - din pudra de seminte se extrage antivenin?
Caju – reduce tensiunea arteriala?

1.Proprietati: 

Este o importanta sursa de energie dat fiind continutul ridicat in grasimi (42,2 %) si proteine (17,5 %). Grasimile sunt constituite de acizii grasi mono-nesaturati dintre care acidul oleic care este vestit pentru efectele benefice asupra sistemului cardio-vascular. 


Caju este bogat in vitaminele B1 (0,63 mg/100 g), B2 (0,26 mg/100 g), B3 (10,1 mg/100 g) si vitamina E (0,78 mg/100 g), antioxidant benefic sistemului cardiovascular. 

Magneziul continut de caju (270 mg/100 g) poate diminua intensitatea migrenelor, poate reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie. Fosforul (375 mg/100 g) este important pentru sitemul osos si dinti.


Este recomandat de nutritionisti ca ingredient sanatos in cadrul unor diete, fie ele pentru slabit sau tonifierea organismului, datorita continutului scazut de grasimi. In comparatie cu nucile de pecan, alunele si nucile, caju are si un continut bogat de proteine, fibre, potasiu, fier si zinc.
Planta in sine cunoaste si alte utilizari, in afara de cele alimentare: din coaja se obtine o vopsea, din fruct se obtine alcool si otet, iar prin presare la rece, un ulei foarte apreciat.

Arborele de caju devine materie prima pentru obtinerea cauciucului si a unui lichid folosit ca baza pentru vopseluri.


Sucul, de culoare tuciurie, rasinos si caustic, se foloseste in medicina, avand proprietati antibacteriene. Valoarea arborelui de caju se datoreaza si lemnului sau pretios sau uleiului extras, folosit in industria auto, ca agent anticoroziv, adeziv sau hidroizolator.



Consumul in stare naturala, prajit sau sarat, caju-ul este un aliment apreciat in bucataria orientala, un fel de mancare traditional fiind puiul cu caju din bucataria chinezeasca si thailandeza, dar si un ingredient de baza al unor branzeturi vegetariene. In Malaezia, frunzele arborelui de caju sunt consumate crude, in salate, sau intr-un preparat traditional, in amestec cu pasta de creveti.

In unele parti ale lumii, din coaja arborelui se prepara ceaiuri antidiuretice, din pudra de seminte se extrage antivenin, iar uleiul este utilizat in tratarea afectiunilor dermatologice.


2.Istoria
Caju-ul este un pom fructifer tropical, originar din Amazonia, facand parte din aceeasi familie cu fisticul si mango.

In secolul al XVI-lea, portughezii l-au introdus in India, iar astazi, India si Africa orientala sunt cei mai mari producatori.
Este inedit datorita celor doua tipuri de fructe pe care le ofera: un fruct proaspat, denumit “mar de caju” si unul uscat denumit “aluna de caju”. Caju-ul proaspat este de fapt un fruct fals, creat prin hipertrofierea pedunculului floral, care ajunge la marimea unei pere mici. Are suprafata lucioasa si fragila, de culoare de la galben la rosu aprins, iar pulpa este fibroasa. Fructul adevarat este cel uscat, care creste la baza caju-ului proaspat; este asemanator migdalei sau alunei, fiind acoperit cu o coaja dura, care inchide o samanta uleioasa, comestibila.


3.Compozitia chimica
-vitamine: B1, B2, B3 si E

-lipide: 42,2%
-proteine: 17,5%
-substante minerale: magneziu 270 mg%, fosfor 375 mg%


4.Doze recomandate
 Se recomanda consumul a cate 8 seminte de caju pe zi

5.Recomandari speciale si reactii adverse
Recomandat: 
Magneziul continut de caju diminueaza intensitatea migrenelor, reduce tensiunea arteriala, problemele de respiratie.

Fosforul  este important pentru sistemul osos si dinti.


6.Retete
Dovlecei umpluţi cu orez şi caju
Timp de preparare: o oră
Calorii: 380/porţia
Ingrediente: 500 g roşii şi ardei, 250 g orez, 6 linguri ulei de măsline, 50 g fructe caju crude, 1 kg dovlecei, 5 g cimbru, 3 cepe, 2 legături pătrunjel şi mărar
Preparare: Curăţăm ardeii, roşiile şi ceapa şi le tăiem cubuleţe. Dovleceii, curăţaţi de coajă, îi tăiem în bucăţi de 8 cm lungime. Punem orezul la fiert în apă cu puţin ulei. După 15 minute adăugăm zarzavatul, caju, verdeaţa tăiată mărunt şi le mai fierbem 10 minute. Umplem dovleceii cu această compoziţie şi-i punem la foc potrivit în cuptor. Se servesc calzi, cu iaurt.


7.De ce este special cel de la Rawz?
 Caju de la Raw.z este cel mai bun deoarece este organic si 100% natural. Adus special din locul de bastina, acesta va asteapta pe rafturile noastre cu drag pentru a-l achizitiona. 


8.Specialisti si iubitori

Cei mai mari iubitori de caju trebuie sa fie in primul rand bastinasii din Brazilia, care consumau aceste seminte inca din cele mai vechi timpuri.


6 comentarii:

  1. Foarte utila aceasta idee de prezentare:)
    Iata ce am gasit azi in periplul meu virtual;poate doriti a va inrola in GetFit Challenge 1 MAI 2012:
    "Sunt invitate sa participe magazine care sa ofere discounturi participantilor ,site-uri care vor sa promoveze alimentatia sanatoasa si sportul."
    *extras de pe site-ul lui Cristian Margarit:
    ***De la 1 ianuarie vom porni si noi un astfel de “fitness challenge”, pentru cei care vor sa intre in forma pana la 1 Mai. Deci vom avea 4 luni la dispozitie, in care si eu voi trece prin aceleasi transformari, inclusiv reluarea antrenamentelor dupa o pauza considerabila . Este fiecare pentru el (fara “concurs”) dar participantii vor beneficia atat de consultanta gratuita din partea mea cat si de experienta si sprijinul celorlalti. Fiecare isi va stabili pe cont propriu obiectivele si cate resurse aloca, astfel incat aceasta “provocare” sa fie de ordin personal, indiferent de punctul de plecare, nivel de pregatire, posibilitati, buget, mod de alimentatie.

    Sunt invitati sa participe si instructorii sau alte persoane care considera ca ar putea fi de ajutor si vor sa contribuie la aceasta actiune: sali care sa gazduiasca antrenamentele, magazine care sa ofere discounturi participantilor, reviste si site-uri care vor sa promoveze alimentatia sanatoasa si sportul.***

    ps:astept sa imi dati startul pentru o noua colectie de video-reclame RAW PUB,intentionez sa dezvolt o retea virtuala de spoturi publicitare(am deja 50 videos de RAW PUB,dar deloc promovate) :)si nu numai(va voi relata cu alta ocazie)...Petrecere frumoasa maine!

    RăspundețiȘtergere
  2. Atentie, invitatia lui Cristi Margarit se refera la siteuri care vor sa promoveze alimentatia sanatoasa si sportul.

    Aici se promoveaza consumul de grasime, deficientele majore si odata cu ele vanzarea de suplimente.
    De sport nu mai incape discutie,grasimea sufoca si incetineste sisteme si aparate ale organismului sanguin, limfatic ,sistem muscular , organe obosite etc. O dieta predominant grasa ale caror calorii sunt luate 70-80% din grasimi (cum sunt 90% din retetele promovate), un procent mai mult decat periculos, duce spre diabet ,oboseala cronica , colesterol cu valori imense, dezechilibre majore endocrinologice, afectare hepatica ce debuteaza cu o steatoza, ateroscleroza - ingrosarea arterelor - deci boala coronara ischemica. Decat asa e bine pe carne lapte oua macar nu se sare de 40%, eu nu recomand asta.
    E pacat sa esuati din incercarea de a manca sanatos cazand in capcana asta :(.



    Va invit sa cititi 80 10 10 de douglas graham, o carte care nu va fii niciodata mentionata aici si recomandata, pt ca..well nu promoveaza grasimi care implicit nu duc la deficiente si evident nu vinde nici un supliment. Va sfatuiesc sa va documentati personal si sa nu va jucati cu sanatatea voastra, pana nu e prea tarziu.

    Va recomand cu caldura combinatia 80 10 10 + low fat raw vegan !


    PS: Caju nu e crud :).

    RăspundețiȘtergere
  3. Caju crud este toxic iar ce gasim noi pe piata este preparat termic plus ca eu m-am ingrasat mult cu caju 'crud'. Oare si Andreea tot de la caju? ;) Ce nu inteleg eu la retele astea super preparate e ca nu spune nimeni dupa cat timp pot fi mancate...care e termenul de valabilitate. O leguma sau un fruct proaspat oxideaza pe loc dupa ce a fost taiat...deci le mananci pe loc...voi ce mancati la magazin? Ceva stricat cu siguranta....

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Flowerbomb!

    Multumim frumos pentru idee; lucram deja cu Cristi Margarit de ceva vreme si intr-un sens si in celalalt, adica
    - noi vindem in magazin acele produse pe care le importa el si sunt in bun acord cu obiectul central de activitate al raw.z
    - el mananca la noi :-) si ne invita sa facem catering la evenimentele pe care le organizeaza (ultimul a fost ziua sportului din parcul copiilor).

    Asadar, vom fi parte din campania din primavara.
    Multumim, inca o data de gand.

    P.S. Iti scriu in curand despre video-uri pe care intentionam sa le facem la raw.z.

    Love!

    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Catau!

    Util commentul tau; mai mare necazul ca-i scris cu dusmanie, exagerari si viziune unilaterala.

    Cateva adevaruri mari in spusele tale:

    - caju-ul se gaseste foarte-foarte-foarte rar in forma cruda (la noi in tara nu-l aduce nimeni crud, pana acum)

    - doug graham este unul dintre bunii autori "raw food"; imi place cel mult (alaturi de robert morse si norman walker); tocmai de aceea cartile lui se gasesc in rafturile raw.z; adeseori le vorbesc clientilor "avansati" despre graham; si, TUTUROR clientilor nostru le recomand cartea de pornire in raw (de capatai): sa traim sanatos fara toxine a lui morse;

    Dincolo de aceste doua informatii utile: caju-ul nu-i crud si doug graham rules :), judeci totalmente gresit si locul asta si ratiunea lui de a exista si oamenii care lucreaza aici si pe mine, "autoarea" raw.z.

    Cateva precizari din parte-mi, nu neaparat pentru tine caci s-ar putea ca tu sa fi atat de hotarat ca "nu ne placi" incat sa nu ajunga la tine ce scriu acum, dar pentru cititorii cei noi, aceia care nu ma cunosc deja, nu-mi stiu caracterul si, prin urmare, nu stiu efortul pe care l-am facut pentru a crea raw.z si a putea, in timp, face din raw.z o adevarata oaza de sanatate; asadar:

    - se intampla sa lucram cu cristi margarit si sa fie unul dintre clientii nostri fideli;

    - eu am inceput sa mananc raw din pricina victoriei boutenko si am mancat 100% raw (exceptand caju-ul si fulgii de drojdie) timp de 1 an si 4 luni;

    - in timpul asta (mancand muuult caju) am slabit aproape 30 kilograme si am avut o sanatate si-o energie absolut fantastice;

    - autorii mei preferati sunt: robert morse, doug graham, norman walker, ann wigmore, max gerson, gabriel cousens, david wolfe, shazzie, matt monarch, angela stockes, brian clement, dorit si alti cativa;

    - cunosc bine, ba nu!, foarte bine cele cateva stiluri de viata raw existente: fructivor (graham & co.), fara zaharuri (clement, cousens & co), green & fruit (boutenko) etc.

    Acum, sunt totalmente deschisa sa ne intalnim intr-o buna zi si sa-mi adresezi direct orice intrebari / reprosuri / nelamuriri fata-n fata. Vei fi surprins placut de deschiderea mea si de informatiile pe care le stiu foarte bine. Asta, daca, intr-adevar vrei sa faci ceva contructiv, caci numai sa improsti cu noroi, in necunostinta de cauza, fara sa fi gata sa creezi TU locul perfect despre care vorbesti... asta e mult prea usor si mult prea... degeaba.

    Cu toata sinceritatea repet ca, scriindu-mi la unaculuna@gmail.com putem stabili o intalnire in care sa... vorbim.

    Salutari!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Astept cu drag noutati de la dvs.(sper sa fie utile si video-urile deja create,cele marca sportychoco sunt agreate de lady Irina:)).Sa imi scrieti negresit:)! meanwhile; ca sa nu tai frunza la caini(caci mai bine o infulec eu:)) ,m-am angrenat si intr-un proiect voluntar si independent de teatru radiofonic in cyberspace ; sunt la scrisoricile lui Tudor Musatescu:Aglaita-studenta clasa III primara,Matilduta-sotia mofturoasa,Lorica-fecioara ce vrea sa devina cantareata fara a face compromisuri cu barbati,Lenuta-amanta(careia vreau sa ii dau viata la noapte)...am inregistrat si pentru o drama de Ion Baiesu(Vinovatul)...pentru RAW PUB veti fi regizoarea mea:)..ma gandeam ca pt produsele de copilasi sa interpretez ca in emisiunea de pe vremuri(Noapte buna,copii!)...On va voir...As vrea sa facem ceva si pt Christmas,gen promotii pentru o Stille Nacht-noapte linistita veridica fara dureri abdominale si alte nenorociri de la sorici odata cu stoparea postului si dat iama in carnati:))
    Din cand in cand mai dau fuga-fuguta si pe la UNATC:)
    Incerc sa ma inarmez si cu o dictie impecabila.
    Echipa RAW.Z, haideti cu mine in cor!...Eins,Zwei,Drei:
    ***Creaţă isteaţă, zâmbitoare şi glumeaţă, scandează cu dicţie fără interdicţie fel de fel de poezii - azurii - cu copii şi făclii, pe hârtii, mii şi mii apoi pe-un cal merg la bal triumfal.***
    Azi am ramas fascinata de piano jazz music, e o splendoare in surdina intr-un restaurant.Fundalul muzical doresc sa fie ales tot de dvs. pentru o amprenta 100% RAW.Z.
    Conchid prin a va spune ca astept si accept orice indicatie regizorala.
    Spor la treaba, odihna placuta si sclipici roz/sclipiri raw.z in tot ce intreprindeti!
    Sa nu va uitati cititorii!:)

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails