marți, decembrie 06, 2011

Goji Berry


Goji Berry acest minunat dar al naturii este o comoară plină de vitamine, minerale, polizaharide, aminoacizi, uleiuri omega. De aceea, o cantitate mică de goji este suficientă pentru a înlocui nutrienţii care lipsesc din alimentaţie. (Desigur, nu este de ajuns să consumăm doar boabe goji; este, de asemenea, foarte important să mâncăm alimente hrănitoare, şi o mulţime de fructe şi legume.) 


De ce numim noi boabele goji  "super-fructe"? Pentru că au un conţinut extrem de ridicat de vitamine, minerale şi alte elemente nutritive esenţiale. Şi nu uitati că este un fruct, nu are efecte secundare!


Boabele Goji (numite şi wolfberry) au fost cultivate de mii de ani pe platoul de loess din Ningxia. Datorită proprietăţilor de vindecare a acestora , sunt utilizate pe scară largă în medicina tradiţională chineză. Multe bucătării din Asia le folosesc pentru aromă în supe, dulciuri si bucate cu fructe de mare . 

Arbuştii Goji cresc până la 3 m înălţime. Aceste fructe de padure delicate,  sunt recoltate cu mâna si uscate cu grijă,  pentru a obţine delicioasele Goji Berry GrandVital, sau pentru a fi transformate în sucuri foarte hrănitoare din boabe goji.


Goji Berry – Stiati ca?

Goji Berry – au efect energizant?
Goji Berry – imbunatatesc acuitatea vizuala ,prin componentele beta-caroten si zeaxantina (zeaxantina = retino-protectoare: reduce riscul pierderii vederii si degradarii tesutului, aparute la persoanele cu varsta peste 65 de ani)?
 Goji Berry – intaresc sistemul imunitar? 
Goji Berry – au efect antiinflamator (recomandate in artrita,psoriasis)?
Goji Berry – ocupa primul loc in ierarhia alimentelor ca si concetratie de antioxidanti?
Goji Berry – promoveaza longevitatea?
Goji Berry – se mai numesc si boabele fericirii?

Sumar:

1.Proprietati
2.Istoria
3.Compozitia Chimica
4.Doze recomandate
5.Recomandari speciale si reactii adverse
6.Retete
7.Iubitori si specialisti 

1.Proprietati:
Pentru mai mult de 2.000 de ani,  fructele de pădure goji au fost un remediu de bază în medicina tradiţională chineză. Cunoscut sub numele de "fructul longevităţii", aceste mici fructe de culoare roşie, au, de asemenea, proprietăţi unice în întărirea imunitară.
Medicina tibetana, include  fructele miraculoase Goji in tratamentul afectiunilor renale, afectiunilor hepatice, pentru scaderea colesterolului, scaderea tensiunii arteriale, curata sangele, pentru psoriazis, alergii, depresii, insomnie, boli grave precum cancerul. De asemenea, oamenii din Tibet foloseau Goji pentru longevitate si pentru intarirea sistemului imunitar. Multi dintre oamenii din anumite zone din Tibet care consuma regulat fructele Goji, traiesc pana la 100 de ani si peste fara a suferi de vreo boala. 
                                                                 
 Goji Berry-Îmbunătăţirea Vederii
Goji sunt elemente cheie pe acest plan deoarece conţin două substanţe nutritive pentru o vedere sănătoasă: zeaxantina şi luteina. 

Acestea sunt concentrate în centrul retinei şi au rolul de a proteja ochii de la cele mai frecvente cauze apărute odată cu înaintarea în vârstă  şi pierderea vederii, inclusiv degenerescenţa maculară, cataractele şi retinopatia diabetică. 
Radicalii liberi atacă şi ochii, iar zeaxantina şi luteina protejează împotriva unor astfel de daune. Cercetările pe animale din China au arătat că consumul de goji poate reduce deteriorarea  retinei cauzate de radicalii liberi.


Goji Berry -Controlul colesterolului şi a tensiunii arteriale
Goji au capacitatea de a combate doi factori-cheie, care promovează bolile cardiace: colesterolul oxidat şi creşterea tensiunii arteriale. 
Colesterol devine periculos mai ales atunci când  oxidează, ca urmare a  contactului cu radicalii liberi, iar rezultatul,  grăsimile se ataşează apoi pe pereţii arterelor ca  o placă. Corpurile noastre au construit ca sistem de apărare, o enzimă numită superoxid dismutază (SOD). 
SOD produce antioxidanţi pentru a preveni oxidarea colesterolului, dar nivelurile de SOD scad odată cu vârsta. Cercetătorii chinezi arată că goji are posibilitatea de a mări producţia noastră de SOD, reducând oxidarea colesterolului. Goji conţin, de asemenea, alţi antioxidanţi care scad colesterolul şi ajuta la controlul tensiunii arteriale. 


Goji Berry -Sprijinirea sănătăţii creierului 

În plus faţă de antioxidanţi care protejează împotriva radicalilor liberi ce pot cauza leziuni ale creierului, goji luptă împotriva îngustării arterelor care oferă oxigen şi substanţe nutritive  celulelor creierului. 

Fructele ajută  de asemenea corpul nostru în producerea colinei, un nutrient esenţial ce combate  boala Alzheimer. Efectul combinat sprijină o funcţionre sănătoasă a creierului. 


Goji Berry - Îmbunătăţirea somnului 

Goji sunt o bogată sursă de doi nutrienţi esenţiali pentru un somn sănătos: 



• Thiamin (B1):  vitamina se găseşte în unele cereale, dar lipseşte din cele mai multe diete Thiamin de asemenea, îmbunătăţeşte starea de spirit, reduce depresia şi creşte nivelurile de energie. 

• Magneziu: mineral ce reduce timpul necesar pentru a adormi şi îmbunătăţeşte calitatea somnului.


Goji Berry- Păstrarea organelor vitale sănătoase. 



În plus, pentru a păstra inima sănătoasă, goji ajuta la echilibrarea zahărului din sânge şi  sporesc funcţionarea ficatului, tubului digestiv şi al pielii: 


• Zahărul din sânge: Goji au fost utilizate în Asia pentru tratamentul diabetului zaharat şi contribuie la reglarea nivelului ridicat de zahăr din sânge, care este un precursor atât pentru diabet cât şi pentru boli cardiace. 

• Ficat: mai multe tipuri de fitonutrienţi din fructe sporesc capacitatea ficatului de a se  detoxifia şi de a se proteja de substanţe cancerigene şi de virusul hepatitei. 

• Digestie: Goji sunt de folos pentru toate tipurile de probleme digestive si pot fi de ajutor în  recuperarea din unele boli digestive, cum ar fi ulcere şi sindromul de intestin iritabil. 

• Cutanate: Goji  conţin acizi graşi, care pot stimula producerea de colagen şi păstrează umiditatea, care duce la aspectul tânăr al pielii. 


Goji Berry -Creşterea libidoului şi a funcţiei sexuale
Diminuarea funcţiei sexuale nu este o parte inevitabilă a îmbătrânirii. Un libido scăzut, atât la bărbaţi cât  şi la femei, poate fi asociat cu scăderea producţiei de testosteron. Goji poate ajuta prin creşterea producţiei sale.


2.Istoria
 Legenda spune ca fructele Goji au fost descoperite de catre un medic in timpul studiului sau intr-o regiune indepartata din Himalaya. El a descoperit ca unii membri ai acestei societati traiau intr-o stare de sanatate foarte buna pana la 100 de ani sau mai mult, nu aveau parul alb si nu si-au pierdut niciodata dintii. In cele din urma a aflat ca oamenii consumau apa din fantanile din apropiere in care cadeau fructe Goji.


Dupa cele mai recente studii, Goji berry este cel mai puternic antioxidant din toate alimentele existente. Dar de ce este atat de minunat acest fruct?

Este atat de valoros pentru sanatatea noastra datorita continutului de vitamine, minerale polizaharide, uleiuri esentiale si trebuie consumat fie ca suntem sanatosi sau suntem bolnavi. Goji berry nu trebuie sa ne lipseasca din alimentatie.


3.Compozitia chimica Goji Berry :
 18 amino acizi, inclusiv cei 8 aminoacizi care sunt esentiali.
Contine un spectru complex de carotenoide, inclusiv beta- caroten(o sursa mai buna si decat morcovul) si zeaxantina, cu rol remarcabil in protejarea ochilor. Goji Bery contim mai multe carotenoide decat orice aliment.

Vitaminele B1, B2, B6.


Uimitor, contin si vitamina E, acesta vitamina gasindu- se foarte rar in fructe.

Contin Beta- sitosterol, un ajutor in tratarea ipotentei si a afectiunilor prostatei.

Contine 21 de minerale, printre care si germaniu, un agent anticancerigen gasit foarte rar in alimente.

Cyperon- se foloseste in cazurile de cancer cervical sau in probleme ce tin de ciclu menstrual.

Betaina, benefica in depresii si stari anxioase.

Contine acizi grasi esentiali.

Physalin, un compus activ care lupta impotriva formelor principale de leucemie.

Contine si solavetivona- un puternic agent antifungic si antibacterial.

Intareste sistemul imunitar.

Genereaza o stare de bine si de optimism, de aceea se mai numesc si “boabele fericirii”.

Una din cele mai mari surse de antioxidanti(are efect anti- imbatranire).


4.Doze recomandate:
 Pentru a avea efecte benefice pentru organism, se consuma intre 10- 30g de fructe Goji pe zi. Indicat este sa se consume dimineata pe stomacul gol toata cantitatea. Se pot consuma asa cum sunt sau amestecate cu alte cereale in lapte, iaurt sau se pot face ceai. Nu au nici un fel de efecte secundare

5.Recomandari speciale si reactii adverse:
 Goji sunt disponibile ca  fructe uscate, ca sucuri din fructe,ca  pulbere concentrată.
Pentru mai mult de 2.000 de ani,  fructele de pădure goji au fost un remediu de bază în medicina tradiţională chineză. Cunoscut sub numele de "fructul longevităţii", aceste mici fructe de culoare roşie, au, de asemenea, proprietăţi unice în întărirea imunitară.


Sistemul imunitar al corpului tău are ca rol esenţial să te menţină sănătos prin oprirea invadatorilor străini, cum ar fi bacterii, virusuri şi cancerigene. Sistemul se poate defecta în două moduri. Aceasta poate permite agenţilor patogeni să atace corpul, cum ar fi un virus de răceală sau  din greşeală, poate presupune că o parte a corpului este un uzurpator, atacând-o şi provoacând tulburări  auto-imune, cum ar fi: 

• alergii 
• cancer 
• scleroză multiplă 
• eritreme sau băşici 
• durere de articulaţii şi înţepenire 
• probleme cu tiroida, rezultând o stare de oboseală, creştere în greutate, sensibilitate la frig sau dureri musculare 
•  colita ulcerativă 
• artrita reumatoidă 
• diabet zaharat de tip 1 
• lupus 
• boala celiac


Nu are efecte secundare!
A nu se lasa la indemana copiilor!

6.Retete:
Reţetă de ceai simplă 

Pune 10-20 boabe goji în apă clocotită. Adaugă miere sau lămâie. 
Ceai Hui Bobong 
Pune o dată sau de două ori, puţin susan, 10-20 boabe goji în ceai verde timp de 10 minute. Adaugă miere sau lămâie.

In bucataria raw vegan, goji se folosesc, pe langa fantasticele lor proprietati benefice, pentru aspectul lor decorativ excelent, pentru noutatea gustului din gura degustatorului



7.Specialisti si Iubitori 
Într-o carte veche de medicină chineză numită "Indexul de plante ShenNong", care a fost scrisă cu aproximativ 2200 de ani în urmă, se spunea dacă mănânci goji pentru mult timp, este foarte bun pentru sănătatea ta, îţi întăreşte picioarele şi vei avea o viaţă lungă, vei putea rezista la frig şi căldură. 

"Compendium of Materia Medica" a fost scrisă de către Li Shizhen din dinastia Ming, cu aproximativ 430 de ani în urmă. El a spus,  ca  boabele goji sunt bune pentru rinichi, ficat, îmbunătăţesc vederea, funcţia sexuală şi fertilitatea, sunt bune pentru a te revigora, pentru a îmbunătăţi circulaţia, şi de a promova longevitatea. 
Exista un poem despre boabele goji numit "Xiao pu gou Qi", scris de către Dongpo Su din Dinastia Song, cu aproximativ 1000 de ani în urmă. Acesta spunea că, frunzele goji caudexul goji şi boabele goji , toate pot fi mâncate. 
Un alt poem numit "gou Qi jing" ce a fost scris de Yuxi Liu din dinastia Tang, cu aproximativ 1200 de ani în urmă spunea că goji are un efect foarte bun asupra sănătăţii şi un gust delicios. Poate promova longevitatea, dacă veţi consuma o lingură de boabe goji pe zi.

Cea care a atras atenţia vestului a fost Oprah asupra acestor  boabe de culoare roşu rubin, iar acum staruri, cum ar fi Madonna, Mischa Barton şi Elizabeth Hurley sunt consumatori de top ai boabelor goji.

3 comentarii:

  1. Felicitari pentru minunatul articol.Le folosesc si eu de ceva timp,dar vroiam sa te intreb daca se poate administra si la copii de 8 si respectiv 5 ani,iar daca da in ce cantitati.Multumesc din suflet.O zi buna

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi de felicitari pentru articol.
    Se vede ca cel care a scris articolul s a documentat in profunzime inainte sa posteze si bine a facut.
    Sper ca si alti care scriu pe diferite bloguri sa va urmeze exemplul si inainte de postarea unui articol indiferent de subiect sa se documenteze in profunzime.
    Marin Constantin Producator arbori si arbusti
    0761723106 0732988343 gojifructe@yahoo.com
    www.sanatatedinplante.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Buna seara,as dori sa stiu daca se poate consuma in trim 3 sarcina aceste boabe goji?multumesc

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails