luni, decembrie 27, 2010

Taratele de Psyllium

Psyllium… sau inul alb indian, este, alaturi de inul cel negru sau de inul cel auriu, alaturi de semintele de chia, unul dintre cele mai fibroase alimente de pe fata pamantului. Tarata de psyllium contine de 14 ori mai multe fibre solubile decat ovazul, apreciat pana nu demult pentru continutul sau de fibre. 100 g psyllium contin 71 g fibre solubile, aceeasi cantitate de ovaz − doar 5 g fibre solubile!

Taratele de psyllium sunt recunoscute pentru efectul deosebit de eficient de eliminarea placii (tecii) mucoide (placa cea nesuferita de mucus care acopera in totalitate tractul nostru digestiv, impiedicand incapatanat bunele schimburi de nutrienti – toxine din corp).

Taratele de psyllium sunt recomandate deopotriva in diaree si constipatie deoarece ele au un rol de reglare. In cazul constipatiilor rezistente la tratament, specialistii recomanda din ce in ce mai des administrarea de psyllium, deoarece acestea nu actioneaza agresiv ca celelalte laxative obisnuite.

O sinteza recenta arata ca psyllium nu amelioreaza in mod direct durerea asociata sindromului colonului iritabil, insa imbunatateste si regleaza functiile digestive ale pacientilor cu aceasta afectiune.


In diaree, mucilagiul de psyllium absoarbe excesul de lichid din fecale si incetineste eliminarea continutului intestinului. Mucilagiul absoarbe in mod egal toxinele din surse externe (substantele cancerigene) si pe cele din surse interne (produse de bacteriile si parazitii intestinali).

In acelasi timp, psyllium incurajeaza inmultirea bacteriilor prietenoase, asa cum sunt Lactobacillus acidophilous si bifidobacteriile, care ajuta la reglarea functiei intestinale.

Administrarea unei doze de 5 g de psyllium de doua ori pe zi da rezultate foarte bune in hipercolesterolemie.

Cercetatorii de la Universitatea Ottawa au observat ca pentru reducerea colesterolului, taratele de psyllium sunt mai eficiente decat regimul cu un continut scazut de grasimi. De asemenea, semintele de psyllium permit reducerea dozelor medicamentelor de sinteza in tratarea dislipidemiilor.

Au un rol deosebit in reglarea glicemiei, deoarece impiedica trecerea rapida a glucozei din tubul digestiv in sange. Administrat in cure de 3 luni, ajuta pe diabetici sa piarda in greutate. Un lucru foarte important pentru diabeticii de tip II, care sunt obezi in cele mai multe cazuri. Psyllium poate reduce nivelul glucozei sangvine in cazul diabeticilor de tip II.

Consumul de Psyllium este recomandat pentru combaterea constipatiei, reducerea colesterolul sangvin (daca se respecta un regim sarac in grasimi), scade nivelul glucozei din sange (prin faptul ca nu permite absorbtia ei in intestin) trateaza diareea, ajuta in caz de colita ulceroasa si sindrom al colonului iritabil.

In raw food [buctaria vegana cruda], psyllium este cu deosebire valoros caci (marindu-si de 16 ori volumul), leaga orisice compozitie: transforma laptele din nuci si seminte in budica, transforma pure-ul din mere in tort de mere, intareste compozitia de chiftelute, painici, etc. In plus, da "pufosenie" mancaricilor in care ii adaugat (si cat de greu ii de obtinut asta in raw) si nu are gust personal: prin urmare poate fi adaugat in... orice... fara a schimba gustul intentionat :-). 
Am cautat si adus la noi taratele de psyllium in forma lor cea mai organica, cruda si pura :-). Le puteti cumpara de la noi in doua formate:
Tarata de psyllium - 250g - 32 RON
Tarata de psyllium - 100 g - 13 lei

Acum, il puteti comanda in forma lui organica, pura, cruda, scriindu-ne un e-mail la comenzi.rawz@gmail.com; Ioana Hulea [0731 372 306] va raspunde mintenas. 
In curand, il veti putea admira si comanda la www.rawz.ro.

Retete cu tarate de psyllium:
[in curand!]

Love!
Una :-)

5 comentarii:

  1. Cum ii pot da bebelusului meu de 11 luni? Cum sa le prepar sau in ce sa le adaug si in ce cantitate? Multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Alexa, nu o da aiurea bebelusului de ... acum are 14 luni.
    Iata ce am gasit:
    Am observat ca unii oameni o folosesc şi în prăjituri, pentru a lega compoziţia sau in alte mâncăruri tot cu intenţia de a lega si a mari compoziţia. Eu nu sunt de acord cu folosirea ei in acest gen, tarata de psyllium este destul de activa şi dacă nu o mănânci cu moderaţie sau cu scop de detoxifiere … te alegi cu dureri de stomac, blocaj în intestine sau te trimite la baie urgent. Nu mi se pare interesant si nici de asteptat sa mananci o budinca dulce de psyllium sau un tort si sa o tuleşti la baie după accea, sau sa stai umflat ca un balon şi sa nu ştii ce ti se întâmpla si de ce. O lingurita mica probabil ca nu strica, dar de obicei cantitatea folosita este destul de mare.

    Exista câteva produse de detoxifiere care au la baza aceasta tarata de psyllium si ei te avertizează pe flacon ca va trebui sa bei neapărat 2 litri de apa cat timp ţii cura , din care un pahar de 250 imediat dupa ce bei doza recomandata. Doza recomandata , de obicei, este 1 lingura(2 lingurite) de tarate impreuna cu un pahar de 250ml apa, dimineata, pe stomacul gol.Puteti incepe cu o doza de o lingurita si sa cresteti treptat doza.

    Iata ce ne spune un om care se ocupa cu detoxifierea colonului (colonics) de ceva timp – Gil Jacobs.

    “Tarata de psyllium, din punctul meu de vedere trebuie folosita doar de cei care se afla într-o stare foarte buna de sănătate. Este o metoda adecvata pentru persoana care a ajuns la un nivel final de detoxifiere. Psyllium absoarbe de 10 ori greutatea sa când ajunge în intestine împreuna cu apa, absoarbe de 10 ori in greutatea sa gunoiul de pe peretele intestinal. Asta suna foarte bine dar majoritatea persoanelor nu pot elimina aceasta materie compacta. Este prea mult şi mult prea sedimentata. Normal ca persoane foarte puternice pot lua psyllium si pot avea rezultate bune pentru ca şochează sistemul. Dar când ajung într-o faza mai avansata de detoxifiere, si psyllium-ul a ajuns sa sape în depozitele foarte vechi de pe colon, au nevoie de ajutor pentru ca nu mai pot elimina aceasta materie. Eu întotdeauna le spun oamenilor ca ar trebui sa investească măcar 2 ani într-o dieta curata, vegana (50-70% hrana vie), înainte de a începe o detoxifiere de acest gen. Nu poţi sari imediat de la o dieta a lumii moderne la o grămadă de psyllium şi zeolit. Este ca şi cum ai pune un om de 300 Kg sa alerge la 100 metri garduri. “

    Deci doar oamenii care au ţinut o dieta vegana şi şi-au detoxificat organismul de ceva timp şi se afla în stare buna de sănătate ar trebui sa folosească psyllium sau bentonita (zeoliti). Nu cred ca e nevoie de neaparat 2 ani, depinde de corpul fiecaruia si de metabolismul acestuia.

    Citatul lui Gil Jacobs este luat din cartea Nataliei Rose – The Raw Food Detox Diet (link la ea de pe scribd exista in pagina de bibliografie)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. "Iată ce spune dr. Diţoiu, medic gastroenterolog la Spitalul Fundeni: Am facut mii de colonoscopii si altii au facut milioane de colonoscopii, dar nici un medic nu a gasiti nici un rest de… ceva stagnand in intestin. Nici nu poate stagna ceva un timp, pentru ca acolo se produce necroza tesutului." deci nu exista aceste reziduri de care vorbiti si diseminati informatiile fara cunostinte si discernamant

      Ștergere
  3. Va rog si eu sa-mi raspunde-ti daca taratea da Psyllium se poate lua impreuna cu Zeolit??sau se fac cure separate??si pe ce perioada de timp??Va multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu am rectoragii cind folosesc psylium

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails