luni, decembrie 28, 2009

Cum debutezi in viata cea raw (2)

sau...
Lista de dotari si gadget-uri de bucatarie



Am devenit raw pe 1 August 2009. Pana pe 15 August facusem cadou: cuptorul cu microunde (de-asta ar trebui sa scape oricine prefera sa evite cancerul), cuptorul de paine, caferiera, prajitorul de paine, sandwich maker-ul si alte cateva maruntisuri. As fi eliberat si locul ocupat de aragaz da' moldovianu' si copchilu'...


Exista, desigur, si varianta mai profit oriented, un fel de program rabla, in care le scoti la mezat pe-alea vechi si pui ban pe ban pentru cele noi...

Cateva "must" si cateva "nice to have" in bucataria cea raw:


Cutit: e un must! Obligatoriu este modelul Chef's Knife (nu stiu cum s-o zice pe la noi: Cutitu' lu' sefu!?) cu care cioparti-vom tot ce ne cade-n maini. In continuare: [1]. forma amentintatoare a unui chef's knife in exemplificarea care l-a si consacrat (Psycho); [2]. Julia Child invatand americanii sa gateasca (hi, hi, hi!); [3]. partile componente ale unui chef's knife (in timp, invata-vom ca fiecare parte are o intrebuintare anume; pana atunci, un scurt filmulet, demonstrand cateva "taieturi" de baza, va este accesibil aici).






Scula pentru decojit fructele si legumele: e un must! Desi e o unealta mica si ieftina, veti avea surprize: eu am cumparat cate un astfel de instrument din fiecare hipermarket bucurestean; unul taia foarte greu; altul deloc; altuia i-a sarit lama... nu stiu un "best practice" pehtru aceasta achizitie... cred ca va trebui sa insumam, fiecare dintre noi, o colectie de astfel de instrumente pana sa putem decide care-i cel ce ne serveste cel mai bine.



Blender: e un must! Il folosim de aproximativ 3 ori in fiecare zi; citand din clasici: cand esti raw, viata fara blender, e pustiu! Preferam un blender de putere mare si viteza mare. Marcile Vita-Mix si Blendtec (cele mai bune pentru nevoile raw) nu se exista la noi. Da' pentru moment, orice marca e mai buna decat nimic.


Robot de bucatarie: e un must! Asijderea, preferam unul de putere si viteze mari; musai e sa fie dotat cu lama in S (cred ca e singura pe care am folosit-o pana acum).


Deshidratator: e nice to have, la inceput; devine un must intr-o luna-doua. Deshidratator nu veti putea cumpara din Bucuresti; exista o singura firma prezenta aici care produce asta scula pentru uzul casnic: Zelmer ii cheama; am vorbit la telefon cu stuff-ul lor si au refuzat sa aduca un singur aparat; mi-ar fi adus de la 10 aparate-n sus. Eu am descoperit o singura firma in Romania, in Cluj, firma care produce un aparat numit Ezidri FD 500/1000. Am comandat unul din Ungaria; a ajuns la mine in aproape 2 saptamani si i s-au rupt tavile in 2 luni. Acum, comand un Excalibur.



Punga pentru germinat seminte si "manufacturat" lapte: nice to have. Daca vrem sa mancam muguri (sprouts) si nu ne plac borcanele pentru incoltit, disponibile in cateva magazine bucurestene, pungile devin un must. Nu am gasit sa cumpar, comanda mi-a parut absurda si, prin urmare, am confectionat cateva din tifon si/sau perdea :-). Un filmulet in care Annemarie ne arata cum putem incolti semintele in pungi si ne povesteste despre cum incoltesc cateva feluri de seminte, va este accesabil aici.



Rasnita de cafea: nice to have la inceput; devine must intr-o luna-doua. vom avea nevoie sa macinam seminte, nuci, condimente, cereale, betisoare de vanilie... In cruciada pentru achizitia astui instrument (cu zgomotul caruia 'ai mai varstinici dintre noi isi incepeau diminetile in copilarie) veti constata ca este mai degraba absent din magazinele de electrocasnice consacrate (sau oferta lor include un singur model, ultra-perfectionat pentru caracteristicile cafelei). Si-atunci, faci ce mi-a zis mie mama: "cand nu gasesti ceva, te duci la obor!". Zis si facut! Aici gasesti o multime de marci. De majoritatea, desigur, n-ai auzit in viata ta si te-astepti ca instrumentul sa cedeze la prima folosire. Rasnita mea rezista brav vicisitudinilor feluritelor macinaturi, una mai provocatoare decat alta.

Storcator de fructe si legume: e un must! Important foarte de stiut atunci cand pleci la cumparaturi: modelele de "juicer" gasibile in hipermarket-uri, nu sunt, deloc, cea mai buna opriune. Mecanismul care centrifugheaza legumele/fructele, iroseste si/sau oxideaza un mare procent din vitamine si enzime. O mica lectie despre administrativele si organizatoricele implicate de juicing va este accesibila aici. Juicer-ul ar trebui sa arate similar celor cu care facea mama suc de rosii in copilarie, doar ca ceva mai infrumusetat si electronizat.

In Romania, am gasit acest model de juicer (electronicsau mecanic), intr-un singur loc, la magazinul Leacul; ceva detalii despre una dintre masinarii sunt accesibile aici.

Responsabili pentru propaganda consumismului, a coca-cola, a chimicalelor in fructe si legume si a altor metode de a te tampi si ingrasa in timp record, americanii sunt totodata si intitiatorii "dietei raw" care capata, intr-adevar, amploare in usa. Majoritatea tarilor vest-europene le urmeaza. Natural, cele mai bune instrumente de bucatarie raw s-au inventat in tara tuturor posibilitatilor. Gasi-vom, in viitor, metode de-a inlesni "importul" lor in tara mioritei.

Cu aste dotari, primele luni de raw sunt ca si rezolvate. Numa' sa le folositi... Nu uitati sa trantiti arogant capacul peste aragaz!

14 comentarii:

  1. De curiozitate, cui i-ai facut cadou cuptorul cu microunde?

    RăspundețiȘtergere
  2. Bai l-am facut cadou fratelui prietenului meu. Da' acu' ca ma-ntrebi, cred ca era mai bine sa i-l dau lui Iliescu, Vadim sau ma rog, cuiva care imi place mai putin :-).

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim curios, pot avea curiozitatea de a sti cine esti?

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna Andreea,

    Foarte haios blogul tau, imi place cum scrii.

    Eu folosesc Ezidri 500 de asta-vara ( m-am apucat de raw cam in aceiasi perioada cu tine ) si inca e bun si intreg. La serviciu modelul 1000 e folosit intensiv de cativa ani si funtioneaza inca. L-am luat din Romania, exista importator ce are si un distribuitor in Bucuresti.
    Alte ustensile bune pentru raw se mai gasesc si la quark.com.ro, poate ca tu ti-ai luat intre timp dar poate mai sunt si altii ce au nevoie.

    Se mai gaseste cate ceva si la pentrugatit.ro

    Happy rawing :)
    iulian

    RăspundețiȘtergere
  5. Buna sa-ti fie inima, voinice! Iti multumesc frumos pentru informatii, ne sunt realmente utile. Intru pe ambele site-uri si le punem la cartea de resure raw, cand ajungem acolo.
    Tu cum te-ai facut happy rawer?
    Am una curiozitate; ne zici: "La serviciu modelul... e folosit intensiv..." cum vine asta? Sunteti o secta? :-)
    Salu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu, nu suntem o secta...vroiam sa spun ca ai mei colegi de serviciu, folosesc acest aparat in bucatarie, la crearea unor decoruri pe care apoi le folosesc la diferite aranjamente si care sfarsesc prin a fi puse pe farfuriile clientilor.

    Happy Rawing!

    RăspundețiȘtergere
  7. Simpatic! Rawmanian Chef. Foarte simpatic! La ce restaurant lucri? Desigur, daca nu gasesti intrebarea ceva cam abrupta :-)

    RăspundețiȘtergere
  8. cred ca ma paste o tendinta hei-rupista si pe mine. mi-ai facut pofta de incercat macar a fi verde. sper ca ma voi simti mai bine. trebuie sa trag de mine oricum ca sa trec de faza "orice miracol tine 3 zile". nu stiu cum o sa fac da' vreau sa vad daca pot sa fiu si eu tare ca tine.
    pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hei, Mirela!
    hmmmmmmmmmm, si eu aveam probleme reale de a trece de prima zi a unei diete; haaaai, primele trei.
    Cred ca felul asta de a manca, in acord cu propriul tau corp are ceva special.
    Si-apoi, dupa ce vezi filmele pe care le-am vazutata eu, poa' ca nu-ti va mai parea dubitabil deloc :-)
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  10. Buna, blenderele Vitamix TNC 5200 sunt acum si in Romania. Le gasiti tot la www.BeOrganic.ro, de unde puteti sa luati toate aparatele necesare unui vegan veritabil (storcator NEcentrifugal, blender, germinator, deshidrator, cutite ceramice etc.).

    RăspundețiȘtergere
  11. Poţi să-mi spui cât a costat storcătorul? Magazinul Leacul este în Bucureşti?

    Mersi fain de tot :)
    Aspirantă raw,
    Tatiana

    RăspundețiȘtergere
  12. Ce ar fi raw veganismul fara tehnologia ultra moderna..
    Si de ce are preturi ca pentru snobi?

    RăspundețiȘtergere
  13. Am eu un germinator luat de la QUARK si folosit timp de o luna.Intre timp am renuntat la germinarea semintelor.Daca cineva doreste varianta second(folosit o luna) ii stau la dispozitie:andreiash96@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  14. Daca imi iau pentru inceput un robot de bucatarie de putere mare care incorporeaza si blender-ul, imi mai trebuie un blender separat? Nu am deloc spatiu. Si imi doresc foarte mult si un storcator, ce marca/model imi recomanzi? Multumesc.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails