miercuri, iunie 23, 2010

Guarana


[de Andrei Rawgarlic]
sau...
Ce boala am de nu mi-i foame
[introducere de Una si, ca de obicei, despre Una :-))]

Eu una dadeam de dusca energy drink (continand ceva guarana) de-o vreme deja, cand mi-a scris Andrei aceasta frumoasa si concisa recenzie a mirabilei guarana-e. Si ce le mai trageam la masea si ce bine-mi mai era si ce nema foame, nema oboseala. Si totusi... neam de foame. Scriitura lui Andrei m-a invatat: aaaaaaaaaaaaaaaa, e de la guaranaaaaaaaaaaa. 
Andrei zicea:

Guarana mai este cunoscuta si sub numele de paullinia cupana.

Guarana este o planta tropicala cataratoare care poate atinge inaltimea de 10-12 metri; creste in padurile amazoniene din Brazilia (regiunile Manaus si Parintins).

Fructul este mic, rotund, rosu-deschis si creste in buchet. Cand se coace acesta seamana cu un ochi de unde si numele "warana" care inseamna "ochii junglei" in limbajul tribului Guarani.  
Indienii preparau ceaiuri si medicamente din fructele uscate pentru prevenirea malariei, dizenteriei, durererilor de cap, crampelor, febrei sau pentru efectele afrodiziace (acu' sa te tii imbulzeala de comenzi... Miha, contacteaza furnizoru"!).
Partile folosite: seminte, fruct.

Propiretati:
tonic,
sustine libidoul,
ajuta la reducerea oboselii,
creste capacitatea de concentrare, rezistenta si vitalitatea,
detoxifiant al sangelui,
previne imbatranirea prematura,
sporeste randamentul fizic si psihic,
vasodilatator,
reduce greutatea (suprima senzatia de foame),
sustine memoria,
antibacterian,
inlocuieste cofeina (cafeaua),
reduce temperatura corpului si supraincalzirea,
sustine urinarea,
laxativ usor,
calmeaza si echilibreaza sistemul nervos,
reduce durerile nervoase,
sporeste rezistenta la alergii,
.................
Precautii: a nu se administra celor alergici la cofeina. Nu se recomanda femeilor insarcinate sau care alapteaza.

Utilizare:
Guarana se utilizeaza, in general, ca stimulent; este folosita de sute de ani pentru combaterea oboselii. Stimuleaza sistemul nervos central si glandele suprarenale, imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular si metabolismul glucidic.
Guarana este un bun remediu contra celulitei.
Este folosita si in componenta sampoanelor si a produselor care combat pierderea parului.
Substanta chimica care face guarana eficienta ca un energizant este guaranina. Aceasta substanta actioneaza precum cofeina, insa nu are efectele daunatoare, pe care le are cafeaua. Guarana contine doua ingrediente fortifiante: teobromina si teofilina, substante aflate in ciocolata, care au proprietati de imbunatatire a starii psihice.

Concentratia de guaranina din fructul de guarana este de 3,5 ori mai ridicat decat cel al fructului arbustului de cafea.

Dozele recomandate sunt de 1-2g de pulbere pe zi pentru mentenanta si 4-5 g de pulbere pe zi pentru tratarea diverselor afectiuni (oboseala cronica, obezitate, inapetenta, etc, etc, etc). 

Guarana pulbere pura este adusa sectantului raman numa' si numa' din Brazil si numa' si numa' de catre noi; este, in continuare, comandabila (ca si celelalte superfoods) la unaculuna@gmail.com. Pentru guarana se accepta urmatoarele donatii :-): 100g - 40 RON sau 250g - 81 RON.

Astazi guarana este renumita pentru marirea capacitatii de concentrare, inlaturarea oboselii si pentru un psihic mai bun. In prezent este folosita zilnic de catre milioane de brazilieni ca tonic, afrodisiac, sau pentru preventia imbatranirii premature. (Una: da' cand nu e imbatranirea prematura???)

7 comentarii:

  1. A-ha-haaaaaaaaa, I knew you knew :-)

    RăspundețiȘtergere
  2. vreau si eu:-) gasesc in magazinul vostru?

    pe langa subiect,iertata sa-mi fie purtarea, doresc sa te intreb ceva:
    nu sunt sectanta , ma stradui in fiecare zi, mananc 70-80% raw si in rest mai "scap" intre branzeturi de la piata ,cafea si cate 1 pahar de vin, imi fac in fiecare zi cate un suc sau doua din legume/frunze si fructe, pun in el tarate de grau bio si seminte de in macinate, beau capsule de spirulina si...fumez paie (tigari subtiri)............ intr-un final intrebarea:
    Ce suplimente naturale imi recomanzi tu sa cumpar de la tine si cat, ca nu-mi dau seama cat ma tine cate un pachetel de 100 gr, etc.
    Cu ce sa incep?

    te pup si-ti multumesc anticipat pentru rabdarea de a raspunde ,din nou, la cate un novice:-)

    Sanda

    RăspundețiȘtergere
  3. tot eu, ai vazut filmul food inc.? am tras un plans din toti rarunchiiiii!http://www.youtube.com/watch?v=R1xNerb4yE8&feature=related
    ce prosti suntem (adica eu)

    Sanda

    RăspundețiȘtergere
  4. Hei, Sanda!
    Mai duoamna... pan'ce apuc sa raspunz eu, i se lipeste setanctului burta ce coaste, auzi... Iertaciune is cu urechile asa prinse in magarawz-ul aista de numa-numa... da' mult o fost, putin a ramas :-)
    Tu, 70-80% raw nu-i deloc de lepadat! zaw! Ca atitudine generala ii foarte bine sa nu te straduiesti musai sa scoti alimente din consumul zilnic... s-ar putea sa fie frustrant tare; e foarte bine sa adaugi cat mai multe noi alimente raw si superfoods; da' scrie-mi, rogu-te un e-mail despre ce-ti doresti tu despre felul asta raw de a manca; voi sti, trag nadejde, sa-ti zic de unde-i mai bine s-o apouci si-ncotro s-o duci. Bine?
    Love & joy & rock'n iarba!

    RăspundețiȘtergere
  5. multumesc din suflet, am sa-ti scriu - saptamana asta este de cosmar dar revin!:-))))
    Sunt cuminte si beau sucuri multe(facute de mine), mananc salate si las mancarea gatita si carnea in plata Domnului

    Sanda

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails