luni, aprilie 05, 2010

Start la Verde

sau...
Trofeul Ceapa Verde

Lume! Lume! Se da startul la concursul de primavara .. In curand ne vom intrece cu totii pentru Trofeul “Ceapa Verde”!!
Iata ce a declansat acest concurs: Mi-a fost foame! Mda .. nimic inovativ pana aici. Da-i buna si foamea asta la ceva .. ca in timp ce scormoneam in frigider printre toate verziturile pamantului mi-am amintit cum ne-a batut discret obrazul un drag vizitator:

Pe 31 martie: Anonim spunea...
vin cu o sugestie. niste retete din bucataria romaneasca n-aveti? niste iluminati spun pe buna dreptate ca e bine sa te infrupti din roadele pamantului pe care te-ai nascut. e mai cinstit asa pt. taranu care asudeaza. tre' sa-si creasca si el copiii, nu numai nea chinezu' cu plantatia lui de ceai verde. asa ca, pe langa gurmanzii care saliveaza la fasolea mung, tzung, dung sa mai fie si cate-o fata inspirata ca Luna noastra si care va scrie si despre leusteanu', spanacu si loboda romanului..sper :D
Am zis! :*

Am scos dara din frigider numai bunatatile care le putem gasii cu usurinta pe toate tarabele din pietele noastre. Deci “mung, tzung, dung”-ul a fost evitat cu desavarsire. Acu nu ne intelegeti gresit, ca oameni suntem si noi.. iar daca postam cu preponderenta retete in care se mai strecoara cate-un ingredient adus de la chinez din orgada, o facem mai mult pentru a ne largii orizonturile, nu pentru a-i creste cifra de afaceri lui MaoTzung in detrimentul lui NeaCostica de la taraba 6. Si mai stim ca e fascinant, mai ales in debutul vietii “raw”, sa descoperi o multime de bunatati, care nici prin vise nu-ti treceau prin cap ca exista pe lume, sau la ce folosesc. Dar asta nu inseamna ca nu ne bucuram la fel de mult de toate minunatiile autohtone.
Si pentru ca-i primavara si frumos si cald si preferam sa zburdam pe afara decat sa bucatarim .. ce poate fi mai binevenit decat o salata de primavara!?!
Iata dara ce-am confectionat la marea repezeala dar si la imensa bucurie a papilelor gustative :
- un snop de spanac;- 2 fire ceapa verde;
- o legatura marar;
- o legatura patrunjel ;
- cateva ridichi;
- o rosie (stiu,stiu! .. nu e de “sezon“ dar statea stinghera intr-un coltisor si mi s-a facut mila de ea .. asa ca am luat-o in hora si pe dansa).

Le-am ametit usor cu ulei de masline, sare si otet balsamic.
Rezultatul: o explozie de arome minunat potrivite!
..si-un primplan neaos :
Dar pentru ca imi cunosc naravul de a ramane pe modul “repeat” atunci cand dau peste un fel de mancare delicios si usor de preparat.. va indemn sa ne indemnan reciproc :-D la a descoperii cat mai multe retete d-astea simple, autohtone si mirobolante.

Lansam astfel Concursul Cupa “Ceapa Verde”!

Si pentru ca-i concurs tre sa avem un castigator!
Si pentru ca avem un castigator tre sa avem si un
premiu!
Si
(ma repet aici, stiu!) pentru ca e concurs tre sa avem si niste reguli! Haha! :-D

Castigatorul: Il alegem in fata comitetului de evaluare in functie de cantitatea balutzelor provocate de reteta premianta.

Premiul: Nu-l alegem noi ! :D .. il lasam chiar pe susnumitul castigator sa-si aleaga singurel premiul binemeritat dintr-o lista cu “mung, tzung, dung”–uri pe care o vom publica maine-poimaine.

Regulile jocului: Trimite-ne pana pe 25 Aprilie o geniala reteta de primavara, care sa contina cel putin 3 ingrediente autohtone de sezon (par-example : loboda, stevie, urzici, ceapa verde, marar, ridichi …). Eventual si o poza, dar nu-i musai. Trimite reteta (si poza) pe adresa urmatoare cu subiectul "Trofeul CeapaVerde".

Vom anunta marele castigator pe 1 Mai! Si ii vom posta reteta in vazul lumii, sa ne bucuram cu totii de ea.

Start! Fuga la piata! Asteptam retetele! Noroc si-un praz verde!


Intre timp, noi pregatim lista cu minunatiile din care marele castigator isi va alege premiul!
Lovz!

9 comentarii:

  1. Foarte buna idee! Mai ales dupa sarbatori! Nu aveti idee cum se topea in gura pasca cu smantana a mamei! Cozonac nici nu am facut si nici nu am...primit, in ciuda protestelor vehemente! E un inceput, nu? Ha,ha,ha!
    Cat mai multi concurenti! La mine sunteti primele in lista! Poate o fi de bine! Deci, trebuie sa merg la piata! E un impuls si un concurs din asta, sa daruim ce prisoseste prin frigider si sertare, de la Sarbatori, cat mai repede, si sa dam fuguta in piata!
    Aaaa, si ce am remarcat acum! In urma cu cateva ore blogul meu a devenit...verdeee!

    RăspundețiȘtergere
  2. ma bucur draga Luna ca m-ai ascultat si pe mine, o umila cititoare...am scris cu putina teama. vb. aia ce drept am eu sa ma iau de ingredientele astea minune de peste mari da' pe unde citeam teryaki, tahini si falafel tot ma tulburau.
    stii, ti-am spus ca ma voi incumeta sa ma infrupt din traiul raw. Mi-am luat blender, nu de-al care face singur tot..da' merge.
    ieri mi-am facut primul meu smoothie, cum spui tu din spanac, ciuperci crude, suc de lamaie si putina apa. nu mi-a venit sa cred limbii cat de fresh era, cat de verde. Ce-i drept trebuia sa il scald in putin mai multa apa. Asa am facut prima "supa" raw.
    Iubesc la nebunie spanacul..
    astazi m-am rasfatat cu un suc de mere. pt. mine care nu am gustat asa delicatese pana acum, e o exp. noua. ma bucur la fiecare pas, ca un copilas :D
    nu ma bag la concurs da' abia astept retetele.
    Pup si te vizitez zilnic. btw, eu sunt Mirela.

    RăspundețiȘtergere
  3. Hei, Mirela!

    Hip-hip uraaaa! Hip-hip uraaaaaaaaaa! Asta-i, draga mia, atitudine de adevarat sectant: "e o exp. noua. ma bucur la fiecare pas, ca un copilas :D"!!!!!!!!!!!!

    Ei, drago, ingredientele autohtone... una dintre primele carti de "bucate raw" a fost o carte a Elenei Nita Ibrian; sa vezi acolo catini si macese si loboda si agurida!!! Spre nenorocul meu nu mi-au prea placut gusturile rezultante... Si apoi am constatat ca pot gasi avioane de-astea de superfood in UK si le pot comanda si pot fi sigura ca sunt organice si ca sunt raw.

    Acum, combin cu succes si ciudateniile noastre si ciudateniile lor...

    Hai, hai: lasa leneveala si treci la start! Nu vrei premiul cel constand in schisandra, guarana, lucuma, horny goat, alfa-alfa, camu-camu, etc, etc, etc? :-))))

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce idee minunata, Andreea!

    sunt si eu o timida incepatoare..imi doresc, dar deocamdata nu reusesc foarte mult..decat un smoothie bunut dimineata, pe stomacul gol (spanac, patrunjel, un mar si putin suc de lamaie...Mirela si tu zici ca merg si ciupercile crude?! n'as zice, dar modul cum ai descris tu rezultatul ma face sa incerc si eu zilele urmatoare..de fapt, asta-i minunat la dieta cruda..te surprinde!)

    Ma bucur tare pentru acest concurs! probabil ca nu voi posta o reteta, dar sigur voi mai invata cate ceva; spuneam ca sunt incepatoare...incepatoare de-a binele! :D am cautat sa vad cum arata leurda in atlasul botanic si acum am plecat in cautarea ei pe campii:)
    Astazi de dimineata cand imi plimbam prichinduta cu carcuciorul prin jurul blocului, am vazut intr-un rondou frunze de papadie...yumiii!!!:D da' cum sa le culeg eu fara sa se uite ciudat vecinii?! plus ca pe acolo "zburda" vreo 2 patrupezi din bloc zilnic...hmmm! ramane varianta cu campiile! (ca pe acolo nu zburda decat cainii vagabonzi:)))

    O zi frumoasa va doresc! Blogul este minunat Andreea!

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. poi nici nu-ti trebuie un atlas botanic prea explicit ca sa identifici leurda.. daca simti iz de usturoi in timp ce te promenezi pe potecuta din padure.. opreste-te si cauta repede din priviri aglomerarea de frunzulite asemanatoare lacrimioarelor, ca se aduna claie-gramada dragutele de ele .. alea sunt!

    Hai gata cu sfiala! improvizati o reteta de-a bunicii, o adaptati la bucataria raw, adaugati niste verdeturi de primavara si premiante sunteti! Abia asteptam sa primim si sa gustam minunatele inventii!

    A!..n-am scris in articol, dar daca vreti sa ne trimiteti si o portioara va dam si adresa fizica.. o sa moara si postasul de pofta!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Sa ma scuzati! Abia acum mi-am dat seama ca articolul a fost scris de Mihaela si ca la minunatia acestui blog contribuie mai multe suflete si minti...plecaciuni!

    RăspundețiȘtergere
  8. More-or-less.. suntem cu toatele 3 UNA!.. toate-o apa si-un pamant, o luna si-o raza de soare! Ne aducem aminte impreuna cu voi cum sa ne bucuram in fiece zi! Atat!

    :-)
    Lovz!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails