miercuri, decembrie 23, 2009

De ce gatim trei zile pe saptamana? (1)

sau...
Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii


"Gatim" e vorba mare... Invatam, de fapt, sa des-gatim. Invatam sa ne facem cruzi. Completamente cruzi. Dar deloc sangerosi. Invatam sa devenim ceea ce americanu' numeste "raw vegan".

Raw vegan este acea mancare "des-gatita", traitoare, care-i face pe mancatorii ei sa arate exceptional, sa debordeze de energie, sa gandesca clar, sa fie mai mult bucurosi decat nefericiti, sa faca peste 500 de flotari la peste 60 de ani si sa faca sex din belsug. Mult belsug. 
In urma cu 4 luni, 3 saptamani si 2 zile :-), eram cel mai omnivor cunoscut de-al meu. Avusesem o vaga incercare de vegetarianism, haaat, pe la 14 ani, abandonata dupa trei zile fara cateva ore. Pe 31 Iulie 2009, mancam tot; tot ce prindeam. Si cam prindeam... 
Dar despre cum traiam eu, pe vremea mea, intr-un episod urmator. De va veni vorba.



Pe 3o Iulie, pe la orele 20.00 asa, am vazut un documentar care a facut sa-mi cada, cu un clinchet asurzitor fisa: "ESTI CEEA CE MANANCI"! Fuck! mi-am zis eu in barba, ne-ndraznind s-o zic cu glas tare... M-am dus la frigider si-am scos "crema de branza" si salamul ca sa citesc pe eticheta cine sunt. Fuck, fuck, fuck!!! Fuck! Sunt un maldar de: lapte praf degresat, amidon modificat, guma de guar, carboxi-metil-celuloza, guma xantan, E452, E339, slanina, soric, amidon modificat (din nou!!!), erisorbat de sodiu, polifosfat de sodiu, glutamat monosodic, nitrit de sodiu, acid carminic si membrana artificiala necomestibila. Asta nu! Pe asta n-o mananc mi-am zis dezvinovatitor eu... cu glasul meu cel mic.
M-am necajit tare. Atat de tare incat am scos si painea. Asta n-avea eticheta. Oribiul! Am luat, amenintator, cutitul si le-am spintecat pe toate. Le-am taiat de le-au mers fulgii. Mi-am facut un mare sandwich. Maaaaree sandwich... L-am mestecat nervos, injurand din belsug responsabilii de-actuala stare de facto: guvernul, globalizarea, multinationalele, parintii, carciumile, stilul de viata "modern", ghinionul de ma fi nascut in aceasta tara, clima, familie, epoca, etc. Si mai ales etc. Am inteles, in sfarsit, viersul lui Nichita: "Mananc si plang. Mananc."
Mestecam si ma gandeam, cu un amestec indecis de admiratie si invidie la oamenii pe care numa' ce-i vazusem in documentar: astia aratau toti perfect, indiferent de varsta, sex, profesie, tara de origine; le straluceau ochii; emanau echilibru; vorbeau calm, raspicat, perfect inteligibil si teribil de convingator, cum se-ntampla atunci cand crezi pe dinauntru fiecare vorba pe care-o rostesti. Mamaaaa, si ce le mai straluceau ochii. Extraterestrii, da-i in ...! Extraterestrii! Raw vegan, my ass! Cum naiba sa rontai morcovi si salata toata viata ca iepurii? Si cafeaua? Si floricelele la film? Si Jim Bim? Tre' sa fii nebun. Sau batran. Sau canceros. Sau sa ai o viata foarte terna ca sa faci asta. Extraterestrii!
Mi-am mai facut un sandwich. Am intrat pe torente si-am dat "search" dupa "raw vegan". Mi-au aparut o oarecare lista de "item-uri": books, audio books, movies. Am dat la descarcat 2-3 movies, 1 audiobook si 2 books si m-am mai linistit o bucata. Macar, n-am stat cu mainile-n san. Extraterestrii!


Al treilea sandwich si un film usurel au reusit sa ma tranchilizeze; am cazut in bine-meritata inconstienta a somnului...


Pe maine!

8 comentarii:

  1. Haios si inspirat!

    Insa....Labis a "plans si a mancat si iar a plans" dupa ce i-a murit caprioara in "Moartea caprioarei".
    Nichita a zis, daca vrei,
    "N-am mai murit de foame multă vreme.
    De când în loc de ochi aveam ciuperci,
    şi izbeau peste lopeţi de trireme
    ploi neântregi".
    cele bune
    V.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, V! (ca tot imi vine sa continui de la Vendetta :-)

    Da, dom'le ai dreptate... Culmea e ca n-as fi crezut nicicand ca sunt in stare sa citez din Labis :-)

    Multam de vers! Inspirat si respirat :-)

    Zic din memorie, cu plecaciune, necuvintele-mi favorite:

    "Ce singuratate sa nu intelegi intelesul
    atunci cand exista inteles.
    Si ce singuratate sa fi orb in miezul zilei,
    Si surd, ce singuratate, in toiul cantecului.

    Dar sa nu intelegi atunci cand nu exista inteles,
    Sa fi orb in toiul noptii
    Si surd, cand linistea-i desavarsita...
    O singuratate... a singuratatii"

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  3. Una,
    deci care e documentarul cu oamenii cei stralucitori? Am crezut ca 12steps ai Voctoriei te-au facut raw, da' nu-s oameni asa stralucitori acolo :D.
    Pliz, zi zi zi, vreau si eu sa-l vad!

    Multz!

    RăspundețiȘtergere
  4. ce fiml ai vazut? te rog zi-mi si mie...multumesc
    scrii foarte frumos si inspirat:)
    numai bine

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Hei, Valentina!
      Am vazut Food matters (Mancarea conteaza) cum mentionez - cred - intr-una din postarile avitoare. :-)
      Bun film!
      Sambata asta am vazut Earthlings (Pamantenii).
      Si pe asta ti-l recomand calduros.
      Love!
      Una :-)

      Ștergere
  5. multumesc :), Una Culuna! ai un "nume" foarte frumos!
    sa ai o primavara minunata, cu toate darurile care le aducea Ea: Bucurie, Iubire, Creatie, Frumusete, Semne de Belsug si toate care le mai stii TU!
    ma bucur ca am dat peste blogul tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu am ras niciodata la un blog asa de mult ca acum...Bravo! ma gandesc sa devin si eu un extraterestru:)) rodi

    RăspundețiȘtergere
  7. No, m-am trezit si eu in 2013 sa comentez un articol din 2010, dar pe bune: cred ca acu' mi-a venit momentu'. Esti spumoasa! Am luat-o de la capat, sa nu ratez nimic si probabil ca voi citi articol de articol cu stoicism, in speranta ca ma voi ridica cu furie intr-o zi si voi spune: "dar vine o vreme cand si viermii sa rascoala!" si voi reincepe sa mananc snatos, asa cum am mai facut-o acu tzashpe ani. Wish me luck! Sau putere!

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails