sâmbătă, februarie 06, 2010

Aioli cu caju si menta

Mmmmmmmm, foarte, foarte bun dressing pentru salate; si mmmmm, foarte bun dip; mmmm, excelent sos pentru sarmalute fantastice londoneze. Are un gust aromato-dulceago-acrisoro-pretentioso-sofisticat. Si bun tare, dom'le, ce mai. Fabricarea e, mai degraba, tare usoara. Cat te-ai duce pana-n colt sa cumperi o butelie de ketch up. Ha, he, hi, ho, hu!
Ingrediente: 
Caju - 1 castron (hidratat 1-4 ore)
Frunze de menta - 1/3 castron
Apa - 1/3 castron
Usturoi - 4-5 catei
Lamaie (suc) - 1 lingura
Lamaie (coaja) - 1 lingurita
Miere - 1/2 lingurita
Sare - 1/2 lingurita 

Preparare:
Toate ingredientele (exeptand frunzele de menta) se blenduiesc (na, c-am inventat un verb nou :-) pana ce obtinem consistenta cea cremoasa; adaugam frunzele de menta si pulsam (hop, alt verb!) atent, astfel incat sa pastram frunzele vizibile).
Il intindem pe crackersi, il adaugam peste salate, muiem sarmalutele in el, il mancam cu bucatele de legume. Ii bun tare, dom'le, daca spui! 
Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Buna, Andreea! O scurta intrebare am si eu. Am vazut ca in mai toate cremele, sosurile etc se foloseste caju-ul, care insa este nitel cam prea scump pt mine (cel putin pt moment).

    Ma gandeam daca se poate inlocui cu alunele simple crude. Nu am vazut sa fie folosite in retete de sosuri alunele. Exista vreun motiv anume?

    RăspundețiȘtergere
  2. N-a apucat Andreea sa-ti raspunda.. Alunele crude (arahidele)nu prea se ultilizeaza, pentru ca contin o toxina nasoala, care la temperatura se distruge. Daca gusti arahide crude, o sa vezi ca gustul aduce putin a sapun, si, la cantitate mare, iti intoarce stomacul pe dos.
    Crema s-ar putea sa iasa super cu nuci obisnuite. Faci o incercare...

    RăspundețiȘtergere