Da-i-ar, Bunul, sanatate Oanei! M-a scos din dilema veche green smoothie (pe care-l beau, inca, adesea, cu gura punga, ochii si nasul inchise). A inventat mititica de Oana o supa de spanac de sade mata-n coada. Buna, dom'le, buna intr-adevar. De cand am incercat-o pentru prima data (adica in urma cu 4-5 zile), o consum :-) zilnic; cel putin o data. De-am inceput sa ma intreb daca n-o sa ma intoxic cu spanac (despre intoxicare ne zice Victoria in al sau Greens can save your life).
Acest green smoothie cu fata umana si palatable cum ar zice englezu' (adica ingurgitabila cu placere) se prepara simplu din ingrediente simple.
Acest green smoothie cu fata umana si palatable cum ar zice englezu' (adica ingurgitabila cu placere) se prepara simplu din ingrediente simple.
Ingrediente:
(pentru o portie)
Spanac - frunze - 100 g (asta inseamna 5-6 manunchiuri)*
Hei, nu uita sa pastrezi tulpinile pentru sucul cel verde de maine!
Castravete - sucul de la 1-2 castraveti (100 ml suc)
Caju - 75 g (1/4-1/2 castronel), hidratat pentru ceva vreme; eu am folosit nuci braziliene pentru ca imi lipsea caju-ul din camara
Lamaie - sucul de la 1/2 lamaie (2 linguri)
Usturoi - 1 catel**
Nucsoara - 1 praf
Sare - dupa gust
Preparare:
Nimic mai simplu: turnam in blender ingredientele lichide, ca de obicei: suc de castraveti, lamaie; adaugam marea de spanac si usturoiul; adaugam putina apa (cu atat mai putina cu cat blender-ul e de putere mai mare; al meu nu e prea fortos; am adaugat ~ 100 ml apa) si vrum, vrum, vrum, rezulta supa. Adaugam restul ingredientelor: caju, nucsoara, sare si mixam.
Servire:
Eu mi-am garnisit farfuria cu niste crutoane din painici italienesti (orice fel de crackers sau paininci rupte/taiate bucatele will do), ardei iute si alte cateva legume. In general supa-crema face casa buna cu ceva cubulete de legume pe care le-adaugi fie pe toate de-odata, fie on-going :-), pe masura ce mananci.
Saru' mana pentru masa, Oana! Tare bun a fost!
* Spanac: gasiti spanac "adult" :-) in pietele bucurestene; eu l-am cumparat din Piata Galati (foarte bun, ne-inghetat); prietena Oana l-a cumparat din piata Crangasi; altfel, reteta functioneaza si cu frunzulitele pe care le gasim in supermarket, etichetate: "babay spanac"; diferenta e ca, atat cat platesti in supermarket pe 100g, vei plati la piata pentru 1 kg. Plus, mie, oricum, imi place sa folosesc frunze adulte si fructe coapte.
** Usturoi: [1] Cum scapi de respiratia usturoiata? Simplu, n-o faci. Cum n-o faci? Simplu: tai usturoiul in doua jumatati si elimini, delicat, cu varful cutitului, mijlocul cel verde al usturoiului. El este singurul responsabil de respiratia usturoiata. De ce? Este nedigerabil de catre stomacul uman. [2] Atunci cand blend-uiesti usturoiul, nu-i scoate camasa cea fibroasa; este plina de nutrienti.
Delicioasa reteta!! O testez si eu maine. Dar chiar vroiam sa te intreb ce parere ai despre toate legumele si verdeturile de pe piata si din supermarket in timpul iernii. Am o retinere, ca-s imbuibate cu tot felul de nitriti si chimicale... si parca nu-mi vine sa le folosesc. Dani
RăspundețiȘtergereHei, Dani! Da, chiar e o supa delicioasa. E singura formula de lichid verde gros :-) pe care-o mananc cu reala, mare placere. Legumele din supermarket ma ingrijoreaza si pe mine; ca si cele de la tarani, in perioada asta... Sunt in cautari de ceva furnizori de legume organice si/sau naturale. Imediat ce-i gasesc am sa dau de veste. Pana atunci, frunzele verzi sunt, cu siguranta, mai putin toxice decat orice "bunatati" ambalate si procesate, pasteurizate si extra-chimicalizate, amestecate si conservate, rulate pe banda si manevrate de zeci de maini.
RăspundețiȘtergereNu pot sa cred cat de bunaaa a iesit supa !!! Groavaaa :)) Au mancat si ai mei de s-au lins pe degete, adica sotul meu si Mirunica mea de 5 ani. Nu mi-a venit sa cred.
RăspundețiȘtergereCand da spanacul "adevarat" numai de asta vom manca. Mii de lumtumiri tie si Oanei. Cu drag, Dani
Hei, Dani! Da, stimata doamna, atata-i de buna ca da dependenta :-). Azi, s-a terminat spanacul... mi-a fost tare dor de supa. Tre' sa refacem rezerva. Sper sa nu creasca muschii Mirunei cat ai lui Popeye :-). Seara frumoasa!
RăspundețiȘtergerePrima mea supa raw... Tare imi era teama de gust... Dar e buna :) Oricum, o sa dureze ceva pana am sa ma obisnuiesc cu gustul supelor nefierte
RăspundețiȘtergere