sâmbătă, ianuarie 08, 2011

Semintele de in - proprietati, utilizari

Stiai ca semintele de in, alaturi de taratele de psyllium si semintele de chia is cele mai fibroase alimente de pe fata pamantului? Ce inseamna asta? Inseamna ca, fiecare molecula de faina de seminte de in se "incarca" cu 16 molecule de toxine/reziduuri si le transporta pe cele din urma in afara corpului tau. Inseamna, cu alte cuvinte, ca sunt cel mai bun curatator al tractului intestinal, cel mai bun transportator si curatator de toxine si reziduuri.


Stiai ca 6 linguri de faina de seminte de in [~ 100 grame] contin 28 grame de fibre [vs. 30 grame, cat are nevoie - minim - corpul pentru a scoate afara reziduurile]? Comparativ, 1 banana are cam 2 grame de fibre, 1 mar are cam 4 grame de fibre, 1 legatura mare de verdeata: 4 grame de fibre.

Stiai ca faina din seminte de in este unul dintre cele mai bune scrub-uri pentru corpul tau si unul dintre cele mai bune "sampoane" pentru parul tau?

Stiai ca semintele de in sunt mega-bogate in acizi grasi Omega-3 care scad colesterolul vizibil, previn tensiunea arteriala, au proprietati anti-inflamatorii, combat constipatia si hemoroizii, inlatura si impiedica formarea pietrelor la fiere, reduc uscaciunea ochilor si previn boala de ochi numita Macular Degeneration?

Stiai ca semintele de in sunt singura planta care detine cel mai bogat depozit de lignans si fibre? Stiai ca - datorita elementrului de echilibru al hormonilor numit lingan si estrogenului din planta (phytoestrogen) - uleiul de in ajuta la stabilizarea si echilibrarea dozei de estrogen – progesteron, adica: imbunatateste functionarea uterului, regleaza ciclul menstrual [in timpul mentruatiei, uleiul de in blocheaza formarea de prostaglandins, eliberat in exces in aceasta perioada, drept pentru care determina pierderi de sange prea mari] si atenueaza crampel, reduce infertilitatea feminina, endometrioza, si  amelioreaza imptomele menopauzei? 

Stiai ca lignans ajuta si la micsorarea colesterolului, imbunatateste sanatatea digestiva, ajuta la mentinerea unei inimi sanatoase, are proprietati anti-cancer, ajuta la stoparea formarii anumitor tipuri de tumori,  stabilizeaza nivelul zaharului din sange si ii adjuvant in reducerea diabetului?

Stiai ca, in bucataria raw.z, sunt nelipsite din painici, chiftelute, tortilla, clatite, falafel, cookies, etc, caci leaga compozitia [da, da, ai citit bine: daca faci o zeama blenduita ii adaugi faina de in si astepti 10-15 minute, tocmai ai obtinut un... aluat]? 

Stiai ca exista, in lumea raw.z doua variatiuni principale de seminte de in: 1). cele maro [acesta este, in fapt, inul matur - atentie asta trebuie macinat si transformat in faina, caci nu poate fi digerat de stomacul uman] si 2). cele aurii [acesta este inul tanar; e foarte bun la gust si asigura o culoare foarte frumoasa preparatelor tale raw.z; numa' ca ii multicel mai scump decat cel maro]?


Stiai ca uleiul de in este, in conceptia Gerson, singurul ulei care le este permis si bolnavilor de cancer si/sau alte boli degenerative grave?

Stiai ca raw.z aduce cele mai bune variante de in, pentru toate gusturile si buzunarele [toate sunt, insa organice, crude si de cea mai buna calitate]:
  • seminte de in maro: 250 grame - 5 lei / punguta
    seminte de in auriu: 500 grame - 30 lei / punguta
    seminte de in auriu: 250 grame - 16 lei / punguta
    seminte de in auriu: 100 grame - 7 lei / punguta
    faina din seminte de in [amestec: maro si auriu]: 500 grame - 39 lei / punguta
    faina din seminte de in [amestec: maro si auriu]: 100 grame - 8 lei / punguta
    ulei din seminte de in presat la rece [pur, crud, ne-rafinat si ne-dezodorizat, in sticla opaca]: 260 ml - 57 lei / sticla
    ulei din seminte de in presat la rece [pur, crud, ne-rafinat si ne-dezodorizat, in sticla opaca]: 100 ml - 11 lei / sticla 

Stiai ca toate sunt comandabile la Ioana Hulea [0731 372 306, comenzi.rawz@gmail.com]? Ei, acuma sti!

Fibra!
Una :-)

19 comentarii:

  1. Cum se foloseste ca sampon? Eu tare mi-as dori sa am un sampon 100% fara chimicale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Hei, Nicoleta!
    Pai... cum sa se foloseasca:
    - se ia faina de in (sau se macina inul);
    - se ia in cousul palmei;
    - se frectioneaza scalpul asa cum ai face-o folosind samponul;
    - se poate adauga sfaramatura de migdale, putina vanilie (pentru proprietati si miros), o picatura de ulei esential (dupe proprietati si mirosuri), etc.
    - atentiune-atentiune! e posibil ca, dupa prima spalare parul sa nu arate cel mai bine si mai bine... intr-un numar de spalari se va obisnui si-i va placea :P
    Love & in.z!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  3. no, iaca! tot citesc de-o vreme pe net despre spalatul tzestei cu seminte de in si clay :)))
    E singurul loc unde am citit ca se poate folosi saminta macinata, ca atare... restul lumii face un soi de gel, fierbe saminta in apa (ceea ce nu scoate sampon, pare-se...)
    Una-cu-luna, ai incercat pe tine insati?
    Hai ca ma bat fo' doo ginduri... sa amestec sarea amara cu lut... sau s-o amestec cu faina de in... hmmmm...
    interesant...

    Daca incearca cineva vreo varianta, rogu-va postati impresii, ca dam noi de capat la toate pin' la urma ;)

    Love'n flax :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Nestiind cum sa folosesc exact semintele de in maro la mancare (imi era pofta de niste falafel si m-am gandit ca e o ocazie buna sa adaug si in), am zis eu ca poate-o fi regula la toate semintele sa fie inmuiate inainte de utilizare si le-am lasat in destul de multicica apa peste noapte. Asa ca dimineata semintele balteau intr-un soi de lichid gelatinos cum numai in "Alien" am mai vazut - si ma gandesc: n-o fi buna "apa" aia pentru spalat pe cap? Parea sa faca spuma sau, in orice caz, pana am reusit sa clatesc vasul... mi-a luat ceva... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Hei, Mitiluc!
    Pai, hai sa-ti zic: eu am folositara faina de in pe post de sampon si-n varianta hidratata si nehidratata; in varianta hidratata chiar face clabuci si se clateste ceva mai usor. So, eu as opta pentru mazga :-)
    Altfel, performantele in cazul mieu au fost: primele 2-3 spalari mi-au facut parul sa se ingrase (ceea ce nu mi s-a mai intamplat nicicand in viata... eu avand parul uscat...); de la a treia-a patra spalare candva, parul a inceput sa arate meserias si stralucitor un numar considerabil de zile dupa spalare (pare ca scalpul, saracu' "nu stie ce-i bun" :-) din prima si-i ia nitel timp pana ce se obisnuieste si, probabil, elimina chimicalele stocate te mniri pe unde).
    Cam asa.
    Love & experimentare!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  6. Hei, Rena!
    :-)
    Da, draga mia, apa "aia" e buna pentru spalat pe cap; da' si mai bun ii sa macini semintele de in maro (in rasnita de cafea, s-o pui la muiat in - de trei ori volulul ei - apa si sa te speli cu tot maclavaisul rezultat.
    Apoi, pentru papa: foloseste tot faina de in (caci semintele negre nu pot fi digerate de stomacul uman; de vrei sa papi seminte de in ca atare - foloseste-le pe cele aurii - astea se digera si sunt muuult mai bune la gust decat cele maro).
    Altfel, maclavaisul ii bun: va lega compozitia de falafel, chiftelute, etc.
    Love & Glue!
    Una :-)

    RăspundețiȘtergere
  7. Mai Una mai,

    Cam cit timp ai lasat faina aia la inmuiat in apa?
    Hai ca m-ai stirnit rau de tot :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. Buna, Una! Nu ma mai satur de blogul tau:) O intrebare,eu imi cumpar inul maro zdrobit,e ok,se digera,sau trebuie sa il mai macin si eu cu rasnita? Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  9. faina de in se foloseste doar pentru uz extern. dati o simpla cautare pe google si o sa descoperiti ca e toxica, intern. doar uleiul e forma "comestibila" cu proprietati miraculoase, e adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  10. faina de in nu este toxica, daca o consumi in 30 minute de la macinare. eu consum de un an, zilnic, risnesc semintele de in in mojar

    RăspundețiȘtergere
  11. Ceea ce zice Ana e adevarat. Inclusiv pe ambalajul de faina de in scrie ca e doar pt uz extern. Probabil,proaspat macinat e ok, nu stiu, dar cu siguranta faina de in pe care o cumperi din magazin nu e pt uz intern. Ar trebui sa fie clar explicate aceste lucruri pt a evita eventuale neplaceri.
    Victoria

    RăspundețiȘtergere
  12. Exista o gramada de informatii contrdictorii pe internet. Cred ca cel mai bine e ca orice informatie sa fie trecuta prin filtrul propriei intuitii. Mie nu prea imi vine a crede ca un aliment atat de vechi, folosit de atatea mii de ani de ani este toxic.
    Am gasit aceste articole, care citeaza diferite studii, si spun ca semintele si uleiul de in contin substante toxice dar in cantitati foarte mici, care nu prezinta nici un risc.

    http://www.healthscience.org/index.php?option=com_content&view=article&id=521:are-flax-seeds-toxic-pt-1&catid=102:jeff-novicks-blog&Itemid=267
    http://www.healthscience.org/index.php?option=com_content&view=article&id=521:are-flax-seeds-toxic-pt-1&catid=102:jeff-novicks-blog&Itemid=267
    http://www.healthscience.org/index.php?option=com_content&view=article&id=523:are-flax-seeds-toxic-pt-3&catid=102:jeff-novicks-blog&Itemid=267

    De alt fel, substante toxice exista in majoritatea (sau poate chiar in toate) legumele si semintele. Aceleasi substante toxice care se gasesc in semintele de in se gasesc si in migdale de exemplu.

    Victoria Boutenko spunea intr-un seminar de-al ei ca rolul acestor substante toxice este de a proteja planta respectiva de la exterminare. Atunci cand un animal mananca dintr-un arbust la un moment dat (din cauza substantelor toxice) va schimba sursa de hrana si va consuma alta planta (care contine alte substante toxice) pana cand se va satura si de acea planta si va manca alta planta. Si tot asa. Astfel acel animal nu va manca tot arbustul si planta va supravietui.

    RăspundețiȘtergere
  13. ok.nu e rau articolul, dar parca este scris de un anagramat..."numai ca II multicel mai scump"..."numai ca ESTE ..."

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Forma verbului a fi- "ii" in loc de "este" NU este o greseala gramaticala, este o forma care se foloseste intr-o anumita regiune a tarii noastre.
      Din pacate nici exprimarea dumneavoastra nu e pe masura, caci eu in viata mea nu am auzit de cuvantul "anagramat", ci doar de cuvantul "agramat".
      Nu mai faceti comentarii rautacioase gratuite, cand orice om trecut prin scoala generala a citit Ion Creanga si stie foarte bine ce inseamna "II."

      Ștergere
    2. Atentie, Inul folosit pe durata indelungata in mod zilnic va poate face Probleme cu glanda tiroida. eu una am consumat aproximativ 3-luni zilnic cam 1/2 -1 Lingura ulei de in si m-am trezit apoi cu Probleme,fiindca mi-a produs o lipsa de Selen. Asa ca nu faceti ca mine!!!!!!! Apropo faina de In, da se foloseste proaspata fiindca inul fiind foarte bogat in Ulei se Oxideaza foarte rapid.Nu cumparati Inul macinat, ci faceti singuri treaba asta daca vreti sa faceti ceva bun pentru organism.

      Ștergere
    3. Cand vrei sa-i dai cuiva un pumn... asigura-te ca esti echipat cu tot ce trebuie!
      Cand vrei sa critici gramatica si vocabularul cuiva... asigura-te ca tu esti beton atat la vocabular cat si la gramatica!
      Altfel... romanul are o vorba: prostu' pana nu-i fudul... nu e prost destul

      Ștergere
  14. Am incercat si eu de doua ori pana acum "samponul" din seminte de in macinate si lasate la hidratat, insa am constatat in ambele ocazii ca nu face spuma de loc. E ceva oare in neregula? Evident, parul nu s-a adaptat inca la noua rutina de spalat, si e foarte gras. Nu il pot tine decat strans in coada sau impletit.

    RăspundețiȘtergere
  15. Buna ziua! Puteți, va rog oferi mai multe detalii despre cum ar trebui sa consumam semintele de in aurii? Se prefera faina, la fel ca la cele maro? Multumesc!

    RăspundețiȘtergere