sâmbătă, februarie 27, 2010

Honey, tea and cookies!

Evrika!
Ei bine, da! Ce mai saptamana... am nimerit si painicile si biscuitii minune. Cookies, prajiturele, cum le-om spune. Sunt geniali! Fragezi, cum n-au mai gustat papilele mele de raw-ist. Si, asa cum ne zice nenea da Vinci: "simplicity is the ultimate sophistication" (simplitatea este culmea sofisticarii), sunt usor de facut si includ ingrediente putine si putin costisitoare. 
Ingrediente:
Nuci - 1 castron (~ 150g inainte de hidratare*)  
Boabe de cacao** (sau cacao nibs) - cateva (eu mai aveam 7 :-)
Tarata de psyllium - 5-6 linguri
Miere - 6 linguri (dupa gust)
Sare - 1 praf
Betisor de vanilie macinat - 1/4 betisor (optional)
Scortisoara - 1/4 lingurita (optional)
Preparare:
Joaca de copii!
Punem hidratatele noastre nuci in blender cu apa cat sa le cam egaleze nivelul; blenduim pana le facem pasta; turnam pasta intr-un castron; adaugam psyllium care va transforma, miraculos, pasta intr-o coca. 
Descatusam boabele de cacao de coaja si, iata se vor transforma in nibs (bucatele, firmituri); sau, taiem putintel stafidele sau curmalele sau ce ne-am hotarat noi sa punem din lipsa de cacao sau din lipsa de chef de cacao; le punem si pe acestea si tot restul ingredientelor in castron.
De-aici, ne jucam cu coca cum vrem noi, o modelam sau taiem in orice forma.
Uscam biscuitii cam 8 ore (eu i-am facut pe calorifer) ba pe-o parte ba pe alta. e, voila:
* Prin hidratare, nucile (toate nucile posesoare de coaja), elibereaza in apa anti-enzimele pe care le contin si care ingreuneaza digestia; de asemenea, se trezesc din hibernare si se invietuiesc; altfel, retetele sunt la fel de gustoase cu nucile ne-hidratate; nucile autohtone ar trebui hidratate minim 12 ore (e in regula si pana la 48 de ore).
** Boabele de cacao pot fi inlocuite cu stafide maruntite, curmale maruntite, ceva "surpriza" pe care-l gasesti, cand si cand in cookie

Pentru ca i-am facut din nuci, ii dedic, cu drag, Emei :-)

22 de comentarii:

  1. WOW, Andreea! Draga mia, de data asta eu lacrimez! Nici nu stii cat multumesc Universului ca am ajuns pe-aici! Te imbratisez cu mare drag si promit sa fac aceasta reteta cat mai curand (sunt in tratative cu sotul, o sa imi faca acel deshidrator din "cutie" :-) , caloriferul meu avand suficienta caldurica, dar o forma ce nu permite asezarea a orice pe el). Week-end mirobolant si multa multa love!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Ema,
    Te-ar “coafa” un dehidrator gata manufacturat direct de catre “producatorul autorizat” Sunbeam? :P eu tare m-as bucura sa ti-l dau .. ca schimb resedinta zilele astea si ar trebui sa-mi confectionez altul, proportional cu dimensiunea noii locuinte : )
    Let me know!
    Joy!
    Miha

    RăspundețiȘtergere
  3. Mihaela draga, inca sunt putin socata de ce oameni sunt pe aici, credeam ca au disparut sau sunt pe cale sa... Da, m-ar bucura mult darul oferit de tine, am cumparat astazi decat folia de aluminiu, urmand sa achizitionez si restul intr-un viitor apropiat. Sunt fericita si foarte bucuroasa si simt asa un bine prin tot corpul si nici macar nu am inceput noua mea viata raw. Zambesc tamp, am ochii lacrimosi, bine ca nu ma vede nimeni acum, fi-mea doarme si sotu' e la cumparat de ulei de floare presat la rece (de la Antzu' citire :-) ) Ma simt foarte onorata ca te-ai gandit la mine si iti multumesc din suflet.
    Doamnelor, domnilor (ca sa nu discriminez) nu mai scriu nimic, e fara cuvinte, e profund si intens si extraordinar! Multumesc. Cu un drag mai drag ca dragu', Ema (scuze daca nu am avut fluenta sau m-am exprimat gresit, sunt emotionata mar :-) )

    RăspundețiȘtergere
  4. Draga Ema..trimite rogu-te un numar de telefon pe miha.cristian @ yahoo.com La cate lucruri “anormale ” ni se intampla in ultimul timp.. sigur m-am mutat fix langa tine ; )
    Miha.

    RăspundețiȘtergere
  5. Acum trimit. Multumesc. Seara frumoasa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Nota: acest blog permite si incurajeaza infiriparea de relatii intre comentatorii sai. De asemenea, bolg-ul al carui oaspete esti, incurajeaza, sustine si promoveaza trocurile, barterele si cadourile. Poftiti, poftiti!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vai ce frumos povestiti voi aici :D Vreau si eu! Sunt in Fagaras si mi-e dor de voi. Va puuup! Pe toate :)
    PS: biscuitii suna yammy!

    RăspundețiȘtergere
  8. Teo si noi vrem in Fagaras! Pupici!

    Mihaela, multumesc inca o data si aici!Esti un OM!

    Lume, lume, am un deshidrator si nu mi-e frica sa-l folosesc! :-) Abia astept sa gust biscuitii!L-am corupt si pe sotul meu, care pentru inceput nu va renunta la nimic, doar va adauga, ceea ce e foarte ok! I'm happy! Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  9. Hei!

    Da, Teo, si noi vrem la Fagaras!

    Ema, si eu sunt fericita.

    Smecheria cu: nu scoate nimic, doar adauga e excelenta. Merge brici si cu copiii.

    Love!

    RăspundețiȘtergere
  10. Amandina.Biscuit1 martie 2010 la 11:04

    Stai asa! Am voie sa beau ceai?!?!? Ca eu m-am ferit de tot ce e cald pana acum :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Hei, Amandinus!
    Ne-a fost dor de 'mneata :-)
    La ceai te-ai incurcat, 'ai?
    Ceaiul raw se face asa: se ia una bucata plante pentru ceai (de orice fel iti doresti); se toarna apa calduta (sub 45 grade); se lasa la macerat cateva ore; gata ceaiul. Nu-i musai sa-l bei rece, poti sa-l incelzesti la... sub 45 grade.
    Love!

    RăspundețiȘtergere
  12. AmandinaBiscuit1 martie 2010 la 12:29

    Hehe! Deci asa se face ceaiu raw carevasazica. Eu beam apa calduta cu miere si scortisoara si mai planuiam s-o fac p-aia cu busuiocu lasat peste noapte in apa.
    M-am linistit.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bine ca acum stiu si reteta de ceai raw! Deci secretul era temperatura:) pare logic, dar nu-mi venise in cap:) Eu sunt raw de 1saptamana (vegan de mai multe luni) si mi se pare excelent! Andreea, ramai Resursa mea;) Ana

    RăspundețiȘtergere
  14. Hei, Ana!
    Pai si ne-anunti asa, cu glas scazut ca esti raw de 1 saptamana??????????????
    Hip-hip, uraaaaaaaaaaaaaaa!
    Bucuroasa tare sa-mi fi aproape, Ana!
    Love! Love! Love!
    Si-un ghiocel :-)

    RăspundețiȘtergere
  15. draga mea Andreea, eu aveam cremenele, dar inca ma straduiam. cand am inceput sa citesc primul tau post m-a dus la al doilea, apoi am ajuns la al treilea. pe scurt, am stat in prima noapte sa citesc pana pe la 3 dimineata. deci blogul tau mi-a dat pana la urma scanteia. nu ca as mai avea nevoie de foc acum:))) fiind o schimbare dramatica in contextul cultural romanesc si nu numai, raw simt ca are nevoie de suport, de forumuri, de discutii, iar tu ai pornit asta. te felicit! eu una te "verific" in fiecare zi. te pup cu drag si sa avem cu totii o primavara splendida! Ana

    RăspundețiȘtergere
  16. Hei, Ana!
    Aveai tu si amnarul si cremenea; toti le avem la purtator. Aici ne palavragim si noi despre ce-am mai vazut eu, ce-ai mai aflat tu... Iar tu, tocmai ai aflat drumul catre casa. Prin urmare, ba eu te felicit pe tine!
    Primavara, barza si albastrele!

    RăspundețiȘtergere
  17. cat de uscate trebuie sa fie?la deshidratator cat sa le las?fac si eu maine :)si cu ceai de menta.de abia astept.

    RăspundețiȘtergere
  18. Hei, Rossana!

    Mamaaaaaaaaa, ai psyllium? Cred ca esti ultimul posesor din Bucuresti... Sunbeam tocmai face primul import din India :-)))) Altfel, merg si fara psyllium.

    Drago, usuca-le pana iti plac... il musti si te hotarasti daca iti place consistenta :-); mie imi plac mai crocanti (~13 ore); lui fiu-miu ii plac mai "fragezi" (~8 ore).

    Da-ne vesti!

    Love in rawz!

    RăspundețiȘtergere
  19. ma gandeam sa pun niste tarate de grau.n-am de psyllium.astept dalea bune :)
    dau vesti maine cum au iesit.
    pupici.

    RăspundețiȘtergere
  20. Hei, Rossana!

    E ok, merge cu tarate; eu zic, insa sa le macini putin in rasnita de cafea inaite de a le adauga; pentru cremosenia compozitiei :-)

    Love!

    RăspundețiȘtergere